E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEn büyük halka arzlar 2018'de olabilir---

En büyük halka arzlar 2018'de olabilir

En büyük halka arzlar 2018'de olabilir
26 Kasım 2017 - 16:19 borsagundem.com

ÜNLÜ & Co CEO’su Mahmut Ünlü, 2018'de 3,5 milyar dolar düzeyinde halka arz olacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Bu halka arzların başarılı olabilmesi için bunların kurumsal yabancı yatırımcılara satılması şart" değerlendirmesini yaptı.

ÜNLÜ&Co CEO'su Mahmut Ünlü, yıl başından bu yana 2,5 milyar dolara yakın ikincil arz ya da hızlandırılmış özel satış gerçekleştirildiğini, son beş yıla bakıldığında bunun çok büyük bir rakam olduğunu söyledi.

Gelecek yılın halka arz açısından çok yoğun geçeceğini düşündüğünü kaydeden Ünlü, "2018’de 3,5 milyar dolar düzeyinde halka arz olacağını tahmin ediyoruz. EnerjiSA, Medical Park, Şok, Memorial, Defacto şirketlerinin halka arzı planlanıyor. Eğer yılın ilk yarısında bunlar gerçekleşirse toplamda bugüne kadar yapılmış en yüksek tutarda halka arz olacak. Bu halka arzların başarılı olabilmesi için bunların kurumsal yabancı yatırımcılara satılması şart" değerlendirmesini yaptı.

"12-15 milyarlık satın alma/birleşme görebiliriz"

Ünlü, 2018 yılında 12-15 milyar dolar arasında şirket satın alma ve birleşme olabileceğini, bunu ellerindeki işlere ve piyasadaki paylarına bakarak söylediğini ifade etti.
Dış faktörler ve ekonomik şoklar olmazsa bu yılın yüzde 20-25 üzerinde bir büyüklük görülebileceğini tahmin eden Ünlü, enflasyon ve reel faize ilişkin "Yatırımcılar geleceğe bakıyor. Geçmiş onları ilgilendirmiyor. Piyasadaki faizden beklenen enflasyonu düştüğünüzde basit anlamıyla reel faize ulaşırız. Enflasyon beklentisi ile global yatırımcıların beklentisini mümkün olduğunca yakınlaştırmak gerekiyor" görüşlerini paylaştı.

Asyalı yatırımcının Türkiye iştahı arttı

Mahmut Ünlü, yatırımcıların yapısının değiştiğini, bir grup yatırımcının yatırım yapmadığını ve bunların daha ziyade özel sermaye fonları olduğunu söyledi.

Bu fonların süreleri kısıtlı ve 3-7 yıllık süre için yatırım yaptıklarını anlatan Ünlü, "Bunlar Türkiye'nin potansiyeline güvense de beklemede kalan fonlar. Trilyonca dolar fon yöneten KKR, TPG, Cinven, Carly gibi global fonlardan bahsediyorum. Bunlar son 3-4 yıldır Türkiye'de yatırım yapmıyor. Ama bunların yerine daha önce Türkiye'de yatırım yapmayan Asyalı yatırımcılar geldi. Çin, Güney Kore, Japonya'dan yatırımcılar geldi. Toplam yabancı sermayede Asyalı yatırımcıların payı yüzde 5'ten yüzde 20'nin üzerine çıktı." dedi.

Ünlü, Avrupa'dan her dönem yabancı yatırımcının geldiğini ve yüzde 50-60 paya sahip olduklarını belirtti. Öngörülebilirliğin artmasıyla birlikte global fonların da gelmesiyle toplam yabancı sermaye yatırımının yıllık 20 milyar doların üzerini görebileceğini vurgulayan Ünlü, "Orta Doğu'dan çok fazla yatırım geliyor" sözünün de biraz abartılı olduğunu, ağırlıklı Katar'dan gelen yatırımların son 4-5 yılda 1-1,5 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu dile getirdi.

"Türkiye 20-25 milyar dolar yabancı sermaye çekebilir"

Mahmut Ünlü, Türkiye potansiyeline bakıldığında 20-25 milyar dolar seviyesinde yabancı sermaye çekebileceğini ve bunun da cari açığın finansmanı destekleyeceğini belirtti.

Bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen ülkeye sermaye girişinin sürdüğünün altını çizen Ünlü, çünkü Türkiye'ye yatırım yapan insanların ülkenin uzun vadeli potansiyeline baktığını söyledi.
Ünlü, "Türkiye'nin büyük, genç, dinamik ve tüketen bir nüfusu var. Son 15 yılda gelir dağılımındaki düzelmelerle tüketim eğilimi artan da bir nüfus var. Gelişmiş endüstriyel bir alt yapı var. Ticaret için önemli bir ulaşım ağı var. Bütün yaşananlara rağmen bölgenin en istikrarlı ve en demokratik köklü ülkesiyiz. İnsanlar hem Türkiye'nin potansiyeli hem de bölge ülkelerle iş yapabilmek için ülkemizi seçiyor. Türk müteşebbisinin bölgede iş yapabilme becerisi de yatırımcıları çeken bir diğer etken" şeklinde konuştu.

'Yabancı yatırımcı gelmiyor' algısı doğru değil

"Son dönemde acaba yabancı yatırımcı gelmiyor mu?" gibi bir algının oluştuğunu ve bunun kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Ünlü, şöyle devam etti: "2012-2013'te 13 milyar dolar seviyesinde yabancı sermaye girişi vardı. 2014'te yine 12-13 milyar dolayında yabancı yatırım girdi. 2015'te 17,8 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin 4'üncü büyük yabancı sermaye girişi yaşandı. Darbe girişimine rağmen geçen yıl 12,3 milyar dolar yabancı sermaye geldi. Bu yılın ilk 9 ayında yabancı sermaye girişi 7,3 milyar Dolar oldu. Yabancı sermaye girişleri yıl sonuna doğru yoğunlaşır. Tahminin 10 milyar dolar civarında yabancı sermaye girişi olacağı yönünde. Türkiye'de yabancı sermaye yatırımları 13-15 milyar dolarlar seviyesine oturmuş durumda."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)