E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmtiadan kaçan nakitte kalıyor---

Emtiadan kaçan nakitte kalıyor

Emtiadan kaçan nakitte kalıyor
16 Aralık 2014 - 15:53 borsagundem.com

BofA Merrill Lynch, yatırımcılar emtiadan uzaklaşırken nakit mevcutlarını artırdıklarını açıkladı

Aralık ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması’na göre, piyasalar yılsonunun getirdiği istikrarsızlığın etkisine girerken küresel yatırımcılar hisse senetlerine olan güvenlerini koruyor ve nakit mevcutlarını artırıyorlar.
Varlık yöneticileri nakit mevcutlarını ortalama yüzde 5 oranında artırmış durumdalar. Dahası, araştırmaya katılan varlık yöneticilerinin net yüzde 28’i gösterge üzerine çıkmış durumda. Bu, Haziran 2012’den bu yana araştırmada alınan en yüksek sonuç.
Bu defansif hamlenin aksine, araştırmaya katılan şirketlerde küresel ekonominin gidişatına dair yeni bir iyimserlik göze çarpıyor. Küresel ekonominin önümüzdeki yıl güçleneceğini düşünenlerin oranı iki ay içerisinde yaklaşık 30 puanlık bir artışla bu ay net yüzde 60’a 
yükseldi. Bu iyimser tabloda ayrıca yatırımcılar şirket kazançlarının artacağını düşünüyorlar.
Enflasyon beklentileri ise Ağustos 2012’den bu yana görülen en düşük seviyeye inmiş durumda.
Bu değişimde emtianın büyük payı var. Fon yöneticilerinin net yüzde 36’sı petrolün son fiyat düşüşünün ardından değerinin altında işlem gördüğünü düşünüyor. Bu, Ekim ayından bu yana 20 puanlık bir artışa işaret ediyor ve 2009’dan beri bu yönde alınan en yüksek sonuç.
Buna ek olarak, Avrupa’nın ekonomik performansına yönelik beklentiler de daha olumlu. Bu değişiklikte Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki çeyrekte bir parasal genişleme programına başlayacağı düşüncesinin de etkisi var, zira yönde görüş bildiren katılımcıların 
oranı da Kasım ayındaki net yüzde 41 seviyesinden yüzde 63’e yükselmiş durumda. Dolayısıyla bu ayki araştırmada Euro bölgesi hisse senetlerine, özellikle banka hisse senetlerine yönelik iştahın arttığı göze çarpıyor.
BofA Merrill Lynch Araştırma Yatırım Baş Stratejisti Michael Hartnett, bu ayki araştırmaya ilişkin açıklamasında şöyle konuştu: 
“Enerji ve malzeme sektöründen çıkış görüyoruz  bu durum dolar ve nakit ile Euro bölgesi, küresel teknoloji ve lüks tüketim sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerine olumlu yansıyor.” Avrupa Hisse Senedi ve Kantitatif Stratejisti Manish Kabra ise, “Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme yoluna gitmesi ihtimali Avrupa hisse senetlerini yeniden ön plana çıkarsa da, konjonktürde zayıflamalar ve emtia fiyatlarındaki düşüş, şirket 
kazançlarının yeniden artışa geçmesine engel oluyor,” açıklamasında bulundu. 

Enflasyonda iyi huylu artış büyüme beklentilerini destekliyor

Yatırımcıların giderek artan bir bölümü önümüzdeki 12 ayda trendin üstünde bir büyüme ve trendin altında bir enflasyon bekliyor. Yatırımcıların çoğunluğunun hem büyümenin hem enflasyonun trend altında kalmasını bekledikleri düşünüldüğünde bu görüş halen azınlıkta 
olsa da, geçtiğimiz aydan bu yana 5 puan artmış durumda.
Önümüzdeki yıl küresel ölçekte tüketici fiyat endekslerinin artmasını bekleyenlerin oranı geçtiğimiz ayki net yüzde 35 seviyesinden net yüzde 20’ye geriledi.
Bu şartlar altında, katılımcıların küresel mali politikaları çok kısıtlayıcı olarak değerlendirdikleri görülüyor. Bu görüşte olan katılımcıların oranı ise net yüzde 26 ile, Temmuz 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmış durumda.

Emtiada çöküş

Emtia hızla gözden düşmüş durumda. Fon yöneticilerinin net yüzde 26’sı portföylerinde bu varlık sınıfının ağırlığını azalttı. Geçtiğimiz ay net yüzde 18 seviyesinde olan bu sonuç, böylece bir yıl içerisinde görülen en yüksek seviyeye ulaştı.
Bu ani değişimin etkileri yatırımcıların hızlı konum değişikliklerinde de açıkça görülebiliyor. Hem enerji hem de malzeme sektöründe, portföylerinde bu sektörün ağırlığını azaltan 
yatırımcıların oranı bir ay içerisinde 19 puan arttı.
Emtiadaki bu hızlı düşüş, ABD dolarının değer kazanacağına yönelik beklentileri de yoğunlaştırdı. ABD dolarının şu an mali piyasalarda en yoğun işlem gören para birimi olduğu görüşü halen önemini korusa da, aynı zamanda doların değerinin altında işlem gördüğü görüşü de hakim.

Avrupa’ya yönelik iştah artıyor

Euro bölgesi hisse senetlerine yönelik iştah artıyor. portföylerinde Euro bölgesi hisse senetlerinin ağırlığını artıran yatırımcıların oranı Kasım ayındaki net yüzde 8 seviyesinden bu ay net yüzde 26’ya yükseldi. Euro bölgesi ayrıca, bölgedeki fon yöneticilerinin önümüzdeki yıl portföylerinde ağırlığını en çok artırmak istedikleri bölge konumunda.
Araştırmaya katılanların net yüzde 19’u, Euro bölgesi hisse senetlerinin değerinin altında işlem gördüğünü düşünüyor. Bu oran, Kasım ayında net yüzde 12 seviyesindeydi.
Bölgesel fon yöneticilerinin özellikle odaklandıkları alanlardan biri ise Avrupa bankaları. Geçtiğimiz ay yatırımcıların net yüzde 3’ü portföylerinde bu sektörün ağırlığını azaltmayı seçerken, bu ay ise yatırımcıların net yüzde 13’ü ağırlığı artırma yönünde görüş bildirdi.
Öte yandan, ABD ve Japon hisse senetlerine yönelik tahminler bu kadar iyimser değil. ABD piyasaları, ankete katılanların büyük bir kısmı tarafından değerinin üstünde işlem görüyor şeklinde tanımlanıyor ve yatırımcıların net yüzde 10’u, önümüzdeki yıl portföylerinde ABD 
piyasalarının ağırlığını azaltmayı düşünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)