E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia ve döviz ne durumda---

Emtia ve döviz ne durumda

Emtia ve döviz ne durumda
13 Haziran 2016 - 08:58 borsagundem.com

Işık FX'in emtia ve döviz piyasası yorumunda neler var

Cuma günü içeride cari açık ve büyüme rakamları açıklandı. Gelen rakamlar oldukça pozitif olsa da piyasa verilerden çok yurt dışı gelişmeleri fiyatlamaya devam etti. Büyüme verisine baktığımızda, iç talebin katkısı ile büyümeye devam ettik. 2016 yılının ilk çeyreğine baktığımızda, asgari ücret artışının da etkisi ile tüketim harcamalarında %6.9 büyüme görülmüştür. Net ihracatın katkısının negatife dönmesi ise bir önceki çeyreğe göre rakamın düşmesine neden oldu. Turizm gelirlerinde düşüş ve Rusya yaptırımlarının yanı sıra küresel ekonomilerdeki belirsizlik yılın ikinci yarısında bu rakamı daha da aşağı çekebilir ve 2016 yılını yüzde 3.5 civarı bir rakam ile kapatabiliriz.
Yurt dışında sakin bir seyir ile geride bıraktığımız günde ABD'den açıklanan tüketici güveni bir önceki aya göre azalırken beklentinin üzerinde geldi. 5 yıllık enflasyon beklentileri %2.5'tan %2.3'e geriledi. Almanya'da açıklanan TÜFE rakamları ise beklentilere paralel aylık bazda % 0.3 artış gösterdi.
USDTRY
Cuma günü gelen büyüme rakamları sonrası Türk varlıklarındaki fiyatlama verilerin tam tersiydi. Çarşamba günü açıklanacak FED faiz kararı öncesi doların değer kazandığını görüyoruz. FED'den faiz artışı beklenmese de Temmuz sinyali dolardaki değerlenmeyi devam ettirebilir. Endeks tarafında negatif görünüm devam ediyor. Şu anki durumda 78 bin 500 altında satış baskısı devam edebilir. Haftayı 200 günlük ortalama olan 77 binin altında kapattık. 76 bin 200 önemli destek. Kurda ise 2.92'nin üzerinde kalıcılığın devam etmesi ile yeniden 2.94 görebiliriz. Yükselişin devamı için bu seviye üzerinde kapanış görmeliyiz. Yeniden 2.92'nin altına sarkmamız ise bizi önce 2.90 sonrasında ise 2.88 desteklerine götürebilir.
EURUSD
Haftanın son işlem gününde paritede satış baskısının hakim olduğunu gördük. Cuma gününe 1,1316 seviyesinden giriş yapan parite kapanışta 1,1250 seviyesine kadar geriledi. Cuma günü açıklanan Michigan Tüketici Hissiyatı verisinin de 94,3 ile beklenti olan 94'ün üzerinde gelmesi Dolar'ıın değer kazanmasına destek oldu. Yeni haftayla birlikte gözler FED'e çevrilmiş durumda. Çarşamba günü açıklanacak faiz kararı öncesinde buna yönelik fiyatlamalar görme olasılığımız bir hayli yüksek. Paritede satış baskısının sürmesi halinde 1,1210 desteğine hareket devam edebilir. Bu seviyenin aşılması durumunda parite 1,1170 desteğini test edebilir. Olası toparlanmalarda ise ilk direnç seviyesi 1,1320, bu direncin aşılmasıyla birlikte hareketin bir sonraki durağı 1,1370 olabilir.
GBPUSD
Paritede her yeni tutunma hareketi açıklanan referandum anketleri ile son buluyor. Oylama son derece kısa bir süre kala ayrılalım diyenlerin sayısındaki artış Sterlin üzerindeki baskıyı artırırken paritede sert düşüşlere şahit oluyoruz. Geçtiğimiz haftaki kapanışa yakın son anket ile 1.4200 seviyelerine kadar gerileyen paritede baskı devam edeceğe benziyor. Özellikle son günlerde hayat belirtileri görülen ABD dolarıyla birlikte bu düşüş bir süre daha etkisini devam ettirebilir. 1.4120 ve 1.4070 seviyelleri sert çekilmelerin bir sonraki durağı olmaya adaylar. Toparlanmalarda ise hareketliliğin yeniden 1.4350 - 1.4400 aralığını destek edinir bir görünüme erişmesi son derece kritik öneme sahip. Eğer toparlanma cılız kalacak olursa sakin yükselişler yerini sert satışlara bırakabilir.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 13.06.2016

ALTIN
Son yılların en büyük rallisine hazırlanan altında sular durulmuyor. Dolar endeksindeki zayıf seyirden fırsat bulan değerli metal şimdi de Brexit ihtimallerini kolluyor. Herhangi bir şekilde Brexit'in gerçekleşmesi altının tahtını iyiden iyiye sağlamlaştırabilir. Domino etkisi yaratacağından korkulan çıkışın gerçekleşmesi piyasalardaki riski artıracaktır. Riskten kaçınmanın da en güvenli yolunun altından geçtiğini biliyoruz. 1260 doların üzerinde kaldığı süre boyunca yükseliş isteğinin süreceğini düşündüğümüz altında 1280 geçilmesi son derece önemli olan bir direnç. Eğer bu kırılma gerçekleşirse yükselişin hedefi önce 1290 ardından da 1304 seviyesi olacak. Geri çekilmelerde ise 1260 doların altında 11251 - 1250 dolar aralığı hayli kuvvetli gözükmekte. Gümüşte ise 17 dolar seviyesi belirleyici olmaya devam edecek. 17.80 yükselişin hedefi olarak gözükürken geri çekilmelerde 17 Dolar son derece önemli olacak.

Günün önemli şirket haberleri - 13.06.2016

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında Perşembe günü başlayan düşüş haftanın son işlem gününde de devam etti. Son güne 51.90 seviyesinden başlangıç yapan Brent petrol hafta kapanışını 50.40 seviyesinden gerçekleştirdi. ABD tarafında hem üretimin hem de stokların azalması ve 1 aydan uzun süredir Kanada, Nijerya, Libya gibi önemli üreticilerin üretiminde yaşanan aksaklık ile hafta içerisinde petrol fiyatları son 10 ayın zirve seviyesine ulaştı. Haftanın son iki gününde ise dolardaki değer kazanımı ile geri çekilmeleri takip ettik. Yeni haftaya da satıcılı bir görüntü ile başlanması durumunda satış hareketi öncelikle 49.75 desteğini test etmek isteyecektir. Hareketin devamı halinde ise 49.50-49.30 aralığı önemli olacak. Aşağısında ise 49.00 takip edilebilir. Yükseliş hareketinin tekrar haacim kazanabilmesi için ise 50.80 direncinin aşılması gerekiyor. 51.30 ve 51.80 yükselişin devamında önemli olacaktır.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.

Dolarda oynaklık yaşanacak mı?

 

Dolar 2.93 seviyesinde

 

Altında yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)