E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia piyasasında sert dalgalı seyir ---

Emtia piyasasında sert dalgalı seyir

Emtia piyasasında sert dalgalı seyir
03 Mayıs 2022 - 11:38 borsagundem.com

Emtia piyasasında nisan ayında sert dalgalı bir seyir görülürken, ürün bazlı ayrışmaların artması dikkati çekti.

Rusya-Ukrayna savaşında yeniden şiddetlenen çatışmalar ve Çin'de yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına yönelik devam eden endişeler oynaklığa neden olurken, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen açıklamalar yönlendirici etkiye sahip oldu.

Geçen ay ABD'de yüzde 8,5 ile 1981'den bu yana en güçlü yıllık yükselişini kaydeden Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) Fed'i daha da "şahinleştirebileceği" endişesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna tarafının Rusya ile İstanbul'da yaptığı müzakereler sonucunda varılan anlaşmaları reddettiğini" söylemesi emtia piyasalarındaki oynaklığı artırdı.

Jeopolitik riskler emtia fiyatlarını yukarı yönlü etkilerken dünyanın önde gelen merkez bankalarının para politikalarına ilişkin açıklamaları fiyatları baskıladı.

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artışının "masada" olduğunu söylemişti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Fed'in daha sert adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, 75 baz puanlık faiz artışının daha önce yapıldığını ve bunun dünyanın sonu olmadığını dile getirmişti.

Analistler, tahvil piyasalarında Fed'in mayısta 50 baz puan faiz artışına gitmesinin kesin olarak fiyatlandığını kaydederek, bundan sonraki veri ve yönlendirmelerde haziran ve temmuz ayına ilişkin ipuçlarının aranmaya başlanacağını bildirdi.

Değerli metallerde sert düşüş

Geçen ay değerli metallerde genel olarak sert düşüşler görüldü. Altın yüzde 2,1, gümüş yüzde 8,1, platin yüzde 4,8 değer kaybederken, paladyum yüzde 2,7 değer kazandı.

Altın, Fed'e ilişkin agresif sıkılaşma beklentileri ile düşüşe devam etti. Analistler, jeopolitik risk kaynaklı arz endişelerinden dolayı paladyumda yükselişlerin görüldüğünü belirtti.

Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 5,3, kurşun yüzde 5,7, alüminyum yüzde 12,5 nikel yüzde 1,3 değer kaybederken, çinko yüzde 0,5 arttı.

Dolar endeksindeki yükseliş, Çin'in talebinin azalması ve stoklardaki artış metallerde de düşüş tetikledi.

Küresel çapta alüminyum üretiminin artması da alüminyumun değer kaybetmesine neden oldu.

Çinko ise Çin'de üretimin düşmesi ve Avrupa'da rekor düzeyde seyreden yüksek enerji fiyatları nedeniyle arz endişelerinin baş göstermesi sonucu yukarı yönlü bir seyir izledi.

Enerji emtialarında ise sert yükselişler görüldü. Geçen ay Brent petrol yüzde 1,1 arttı.

Geçen ay 8,065 dolarla yaklaşık 13 yılın zirvesini gören New York Ticaret Borsasında işlem gören doğalgaz ise nisan ayını yüzde 36,6 kazançla tamamladı.

Rus enerji şirketi Gazprom'un rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını durdurduğuna ilişkin haber akışıyla petrol ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesine yol açan önemli faktörler arasında yer aldı.

Petrol fiyatlarındaki yükselişte, küresel petrol piyasalarında artan arz endişeleri, Almanya'nın Rus petrolüne ambargo uygulayabileceğine ilişkin haber akışı etkili oldu.

ABD'de doğal gaz depolamalarının beklenenden az olması ve üretimdeki düşüş fiyatlarda sert yükselişi beraberinde getirdi. ABD'nin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatındaki artış ve üretimdeki düşüş de doğalgaz fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi.

Tarım emtialarında oynak seyir

Tarım emtialarında geçen ay sert hareketler görülürken, oynak bir seyir hakim oldu.

Nisan ayında 8,2450 dolarla Ağustos 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gören mısır yüzde 8,6 artışla, 1,5110 dolarla Mayıs 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gören pamuk da yüzde 8,1 değer kazancıyla tamamladı.

Geçen ay buğday ve soya fasülyesi fiyatları yükseldi

ABD'de pamuk ihracatının artmasıyla talebin artacağına yönelik öngörülerle pamuk fiyatları yükselişe geçti. Ukrayna'da ekim ve hasadın olumsuz etkilenmesi ile tedarikin durma noktasına gelmesi ve ABD'de yaşanan soğuk hava dalgasının ekim sürecini yavaşlatacağı endişeleri de mısır fiyatlarını yukarı yönlü etkiledi.

Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği belirsizlikle artan arz endişeleri buğday fiyatlarında da yükselişe neden oldu.

Geçen ay kahve yüzde 1,9, şeker yüzde 1,8, kakao yüzde 3 değer kaybetti. Analistler, kahve üreticilerinin 2022'nin zor bir yıl olacağını öngördüğünü belirterek, talebe yönelik endişelerle kahvede düşüşler gözlemlendiğini aktardı.

Merkez bankalarının para politikalarına ilişkin şahin söylemleri şeker fiyatlarını olumsuz etkiledi. Arz- talep dengesizlikleri de kakao fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Emtia piyasasındaki satış baskısı devam ediyor

 

Dünya Bankası'ndan emtia fiyatları açıklaması

 

Emtia piyasası Fed baskısı altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)03 Mayıs 2022 12:39

    Rusyanın savaşı genişletme politikası önemli. kuzey avrupa baltık deniz gerilimi... antartika  kıta gerilimi, oradaki bazı ülkelerek bilerek gerilim strateji uygulayan Rusya adımları... bunlar reel yada stratejık olarak Rusya tarafından uygulanabilir. Araştırmayan okumayan tv den haberleri izleyenlere özet yazım :D ... hitler rusyaya doğru hucume ttiğinde zırhlı fabrıkaları tamir üretim vb kullandı. rakipleri engellemek için kuzey avrupa ülkelerine yoneldı baltık üzeri bol maden metal vb gemılerle gelıyordu bunları alsada, hareket için petrol yanı enerjıye yoneldı. Rusya ukrayna reılımınde enerjıyı oynadı sırada metaller olabilir mi? söylemlerini takip ettik. Rusya isterse olur. dunya ekonomisine oyun oynarsa, ama bedelide olur ruslara, avrupa devletler korkar ise, nato ve abd sesleri çıkabilir gelecekte etrafı dahada kuşatılabilir. iplik inceldi kopmadı , koparanda yok

  • Uzay03 Mayıs 2022 12:11

    Türkiyede enflasyon başını aldı gitti.Bugün bu durumdan ancak bağımsız kurumlar ve liyakatlı Ekonomi yönetimleri ve hal yasası girdi maliyetlerini düşürerek bedava gübre ilaç tohum mazot desteği ve ürün alım garantileri ile mevcut aracıları ortadan kaldırarak fiyatlar düşürülür.Üreticiden elmayı 2liraya al 10liraya sat markette.Burada yüzde 500kâr var.Düzenlemelerle bu fiyat en fazla 4 5lira bandında olur.Kârlar çok fazla.Zincir marketlerin zincirleri kırılmadığı sürece bu sıkıntı olacak rekabet yok fiyatlar hepsinde aynı.