E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia piyasalarında riskler yükseliyor---

Emtia piyasalarında riskler yükseliyor

Emtia piyasalarında riskler yükseliyor
09 Eylül 2021 - 14:54 borsagundem.com

Emtialar yüksek enflasyon dönemlerinde yatırımcıların yöneldiği favori alanlardan bir tanesi. Ancak şimdi emtia piyasalarında sıra dışı riskler yükselişte.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emtialar enflasyonun yükseldiği dönemlerde en gözde yatırım alanlarından bir tanesi. Ancak emtia piyasası, özellikle de bakır ve çelik gibi metallerde bazı sıra dışı bozulmalarla karşı karşıya. Alıcıların emtialara yatırım yaparken Çin’in iklim politikalarını, küresel ticaret darboğazlarını ve arz talep dengelerini de göz önünde bulundurması gerekiyor. Emtiaların yüksek volatiliteli ve spekülatif olma konusundaki şöhreti dikkate alındığında dahi endüstriyel metallerde son dönemde görülen sert farklılaşma çarpıcı.

Endüstriyel metallerin fiyatları ise daha önce tipik olarak birbirlerine paralel iner ve çıkardı. Çelikte sert bir yükseliş var. Çelik üretiminde kullanılan demir ise düşüşte. Wall Street Journal’ın haberine göre 2020’nin son dönemlerinde yükselişine devam eden bakır ise mayıs ayından bu yana zorlu bir süreç yaşıyor. Tüm bunların karşısında alüminyum son 10 yılın rekorlarını kırmaya devam ediyor. Peki yatırımcılar tüm bunlardan ne anlamalı?

Demir cevheri ve çelik açıklaması en kolay olan ancak aynı zamanda da hızlı bir dönüşe karşı en savunmasız olan alan. 2021’in ilk dönemlerinde Çin’in emlak yatırımları, küresel çelik talebinin en önemli kaynağı 2010’ların başından bu yana en yüksek hızda yükseliyordu. Ancak Çin’in çelik üreticileri de üretime tam hızla devam ediyordu. Bu kombinasyon hem çelik hem de demir cevherinin fiyatlarındaki yükselişi tetikledi.

Çelik üreticileri 2021 yılının sonunda çıktılar üzerinde sert baskıların beklentisiyle birlikte üretime devam ediyor. Çin’in düzenleyicileri bu yıl üretimi 2020 yılındaki seviyelerle sınırlandıracağını açıkladı. Bu da ülkenin karbon emisyonlarını düşürme planlarının bir parçası. Şimdi bu kısıtlamalar beklenen etkileri ortaya çıkarıyor. Birçok çelik üreticisi üretim yapamıyor. Bu da demir cevherinin fiyatlarına sert bir darbe indiriyor. Aynı zamanda çeliğe olan talep nedeniyle, çelik fiyatları yükseliyor. Haziran ayından bu yana ABD’nin çelik vadelilerinde %6 yükseliş görülürken, demir cevheri %30’un üzerinde düşüş gösterdi.

Peki sırada ne var? Çelik fiyatları, Çin’in inşaat sektörü sert bir yavaşlama gösterirken bu yılın geri kalanında düşüşe geçmeye başlayabilir. 2022 yılının başında ise hükümetlerin üretime yeniden izin vermesiyle birlikte çöküşe geçebilir. Ya da Pekin 2022 yılında çelik çıktılarındaki kısıtlamaları sürdürebilir ve bu da çelik fiyatlarındaki düşüşü telafi etse de, demir cevherinin daha büyük bir darbe almasına neden olabilir.

Pekin’in emisyon çabaları da alüminyum fiyatlarını destekliyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre tıpkı çelik gibi bu metalin de üretimi dünyada en yüksek enerji kullanımını gerektiriyor. Lojistik alanında oluşacak darboğazlar da bir başka unsur. Geçtiğimiz yıl Çin 2009’dan bu yana ilk kez alüminyum ithalatına başladı. Bu da stokların Asya’ya taşınmasına neden oldu.

Şimdi Çin’in ekonomisi yavaşlarken alüminyum Asya depolarında mahsur kaldı ve darboğazlar nedeniyle talebin bulunduğu batıya ulaşmakta zorluk çekiyor. Bakırın alüminyumdan daha düşük performans göstermesinin endenlerinden biri de batıya yönelik değişimin çok daha uzun süreli olması. Mayıs ayından bu yana Şangay Vadeli Piyasası’ndaki envanterler yarıdan fazla düşüş gösterdi. Aynı zamanda Londra Metal Borsası’ndaki envanterler iki katına çıktı.

Alüminyum yapımı için gerekli metallerden boksitin en büyük ihracatçısı Gine’de gerçekleşen darbe sonrasında bakırın düşük performansı kötüleşebilir. Bu koşullar altında kesin olan tek şey, daha önce metal fiyatlarının önde gelen göstergelerinden Çin’in kredi büyümesi gibi unsurların ortadan kalkmış olması. Baskıcı politika yapıcılar ve lojistik sorunları piyasalardaki sorunları artırıyor. Birçok yatırımcı için en iyi strateji ise bu karmaşanın ortadan kalkmasını beklemek.

Yerli yatırımcının döviz hesapları rekor tazeledi

 

ABD petrol stoklarında düşüş bekleniyor

 

Biden’ın azalan kamuoyu desteği borsaları nasıl etkiliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)