E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEmniyete 50 yeni TOMA ---

Emniyete 50 yeni TOMA

Emniyete 50 yeni TOMA
03 Kasım 2013 - 17:20 borsagundem.com

Türkiye geneline yayılan Gezi eylemlerine müdahale günlerinde yetersiz kalan polis, ihale sürecini tamamladığı 50 TOMA’dan 5'ini teslim aldı...

TAKSİM’de başlayan, ardından Türkiye geneline yayılan Gezi eylemlerine müdahale günlerinde yetersiz kalan polis, ihale sürecini tamamladığı 50 TOMA’dan 5’ini teslim aldı. Yeni nesil TOMA’lar silahlı saldırı ve patlayıcılara karşı balistik zırhla donatıldı. Göstericilerin TOMA’ları etkisiz hale getirmek için kullandıkları yöntemlere karşı yeni koruma düzenekleri yapıldı.
5’İ TESLİM EDİLDİ, 45 DAHA GELİYOR
Gezi Parkı eylemlere müdahalede yaşanan sıkıntılardan sonra çalışma başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü, 50 TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) alımına karar verdi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yapılan görüşmelerin ardından ihaleye çıkılarak 50 TOMA için anlaşma yapıldı. Tanesi 250 bin euroya mal olan TOMA’ların 5’i tamamlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. Diğer kalan 45 TOMA’nında ocak ayına kadar emniyete teslim edileceği öğrenildi. Yeni alınan TOMA’ların 15’inin Ankara, 20’sinin İstanbul’a, geri kalanların ise ihtiyacı olan illere gönderileceği kaydedildi. Gezi eylemlerinde, özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’de olaylara müdahalede yetersiz kalan polis, başta Diyarbakır, Van olmak üzere diğer illerde hem takviye kuvvet hem de TOMA desteği almıştı.

GEZİ İLHAM OLDU
Yeni nesil TOMA’ların özelliklerinin belirlenmesinde Gezi olaylarında eylemcilerin müdahale şekli ilham oldu. Yeni TOMA’lar el yapımı patlayıcı ve çevreden gelen mermilerden zarar görmemesi için öncelikli olarak balistik zırhla donatıldı. Ggöstericilerin TOMA’ların egzozuna patates, muz ve ıslak havlu tıkamaması için de araçlara bir takım koruyucu kalkanlar yerleştirildi. Cama atılan ve şoförün görüş açısını zorlaştıran süt, ayran ve yumurtaya karşı da araçlara otomatik cam silici takıldı. Göstericilerin TOMA’ya tırmanıp arka veya ön tarafında oturup eylem yapmaması için de kaygan zemin yapıldı.

YATAK DA KAMERA DA VAR
TOMA’larda artık eskisi gibi bir değil 2 polis görev yapacak. Bu nedenle araçların şoför bölümü de iki kişinin görev yapabileceği şekilde dizayn edildi. Araçların arka kısmına ise uzun süre görev yapan TOMA sürücülerin birinin dinlenebilmesi için portatif yatak yerleştirilen özel bir alan bulunuyor. Eski TOMA’larda göstericilere tazyikli su sıkılan su püskürtme sistemi de birden ikiye çıkarıldı. TOMA’da görev yapan polisin dışardaki ekiple bağlantısının kesilmemesi ve ekiplerle daha kolay iletişim kurmaları içinde de bilgisayar ve kamera sistemi de yerleştirildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)