E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmisyon skandalı paladyuma yaradı---

Emisyon skandalı paladyuma yaradı

Emisyon skandalı paladyuma yaradı
22 Haziran 2017 - 06:30 borsagundem.com

Sünger gibi gaz emici özelliği olması nedeniyle otomotiv sektörünün vazgeçilmezi paladyum, emisyon skandallarının etkisiyle birlikte emtianın parlayan yıldızı oldu. Paladyum, Bloomberg tarafından takip edilen 33 emtiayı geride bıraktı

Emtia piyasalarında bu yıl en iyi performansı gösteren paladyum oldu. Otomotivde esas olarak benzinli araçların zararlı emisyonunu azaltmak için kullanılan paladyum, Bloomberg Emtia Endeksi’ndeki diğer tüm metal ve hammaddeleri geride bırakarak ilk 6 ayda fiyatı %28 arttı. Bu yıl yüzde 28 yükseliş kaydeden paladyum, haziran ayı içinde ons fiyatı 914.7 doları görerek 16 yılın zirvesini yaptı.

Özellikle Güney Afrika ve Rusya’daki madenlerde üretilen gümüşi beyaz madde, emisyon skandallarının tetiklediği kaygılardan ötürü tüketicilerin dizelden benzinli otomobillere geçiş göstereceği konusunda bir görüş değişikliğinden faydalanıyor.

Paladyumun fiyatı, Volkswagen’in emisyon skandalının tüketicileri dizel yakıtlıdan benzinli araç tercih etmeye teşvik etmesiyle, platini yakalamak üzere. Paladyum üzerindeki spekülatif pozisyonlar, son altı ay içinde yatırımcıların emtiaya yığılmış olması nedeniyle yaklaşık üç kat yükseldi. Ve neredeyse son yirmi yılda ilk kez kardeş metal platin ile fiyat eşiğine geldi.

ICBC Standard Bank analisti Tom Kendall’a göre, ABD ve Çin gibi iki büyük benzinli araç pazarındaki satışlar yavaşladı ve bu da paladyumda daha fazla kazançları sınırlandıracak. Analist Kendall, “Şu anda paladyumda trade yapmaya düşünen biri, en büyük iki benzinli otomobil pazarı ABD ve Çin’den gelen sinyalleri doğru okumalı” diye yatırımcıları uyarıyor.

16 yılın zirvesini yaptı

Bu yıl metal piyasalarında yaşanılan ilginç bir özellik de paladyum ve platin fiyatları arasında bir ıraksama olmasıdır. Genellikle, her iki metalin fiyatları benzinli ve dizel otomobillerin katalitik konvertörlerde kullanıldığından dolayı yakın ilişkilidir. Bu yıl yüzde 28 yükseliş kaydeden paladyum, haziran ayı içinde ons fiyatı 914.7 doları görerek 16 yılın zirvesini yaptı. Platinin ons fiyatı ise 923.14 dolar seviyelerinde seyrederek bu yıl sadece yüzde 2 primlendi.

Paladyum nerelerde kullanılıyor?

Gümüş beyazı bir metal olan paladyum, normal sıcaklıklarda kararmıyor. Altın ve gümüş gibi işlenebilir ve yumuşak bir metaldir. Kaplandığında nikel kaplama ile karşılaştırılabilecek bir sertliğe sahiptir. Elektriksel direnci gümüşünkinden kabaca 7 kat daha büyük olan Paladyum, otomobillerden mücevherata, bilgisayardan cep telefonu ve dişçiliğe kadar birçok alanda kullanılıyor.

Uzun pozisyonlar 2.4 milyon onsa çıktı

Traderlar, finansal yatırımcıların otomobil pazarındaki eğilimlere bakarak pozisyon almak için yol aradıklarını belirtiyor. Özellikle Avrupalı tüketiciler tercihlerini dizel araçlardan benzinli otomobillere doğru kullanıyor.

2017 yılının ilk beş ayında dizel otomobiller batı Avrupa’da pazar payını kaybetmeye devam etti. LMC Automotive verilerine göre, 2016’da yüzde 50’den yüzde 46’ya düştü. Financial Times’a konuşan Commerzbank’ın Analisti Eugen Weinberg, “Spekülatif fi nansal yatırımcılar yükselen bir paladyum fi yatına ve aynı zamanda düşen platin fi yatına göre pozisyon alıyor “diyor. Paladyumdaki net uzun pozisyonlar, yıl başından bu yana 23 binden fazla kontrata yükseldi. Bu rakam 2.4 milyon ons paladyuma eşdeğer. (Dünya / Aydın Şahinalp)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)