E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriEminiş Ambalaj konkordato ilan etti---

Eminiş Ambalaj konkordato ilan etti

Eminiş Ambalaj konkordato ilan etti
25 Eylül 2018 - 18:46 borsagundem.com

Eminiş Ambalaj, iflastan korunmak için konkordato başvurusunda bulundu

Konkordato ilan eden şirketlere bir yenisi daha eklendi. 1970 yılından beri faaliyet gösteren halka açık Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret (EMNIS) tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklamada, ilgili mahkemeye konkordato talebinde bulunulduğu ifade edildi. Açıklamada konkordato talebinin nedenleri olarak ise, Türkiyenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle talebin daralmasının şirket finansal dengesine olumsuz etkisi, kurların ve faiz oranlarının yükselmesinin döviz cinsinden verilen çekler, finansal kiralama borçları ve hammadde maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisi, alacaklar ve borçların vadelerinde meydana gelen uyumsuzluğun yansımaları, finansman planlamasında yapılan hatalar ve olumsuzlukların üst üste gelmesi gösterildi.

Kurulduğu ilk yıllarda boya ve kimya sanayi firmalarına hizmet veren ve ilerleyen yıllarda gıda sektörüne de adım atan Eminiş Ambalaj, 1994 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na açıldı. Şirket boya ve kimya sektörü, madeniyağ sektörü, süt-peynir-yoğurt ve diğer süt ürünleri sekörü, dondurulmuş gıda sektörü, şekerleme, marmelat ve çikolata sektörü, zeytin sektörü, baharat sektörü, toz içecek sektörü, kozmetik sektörü, gibi bir çok sektörde faaliyetlerde bulunuyor.

Eminiş Ambalaj tarafından KAP'a gönderilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

Şirketimiz gerek aşağıda arz ettiğimiz sebepler gerekse bir süredir ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sebeplerle Gebze Asliye Hukuk Mahkemesinin 2018/734 esas sayılı dosyası ile konkordato talebinde bulunmuş olup ilgili mahkemece yapılan inceleme sonrasında İcra İflas Kanunun 287. Maddesi gereğince şirketimize üç aylık geçici süre ile hakkında yapılacak tüm takip işlemlerinin durdurulmasına yönelik tedbir kararı vermiş bulunmaktadır. Şirketimizin konkordato talebinde bulunma sebepleri aşağıda arz edilmiştir.

1.Türkiyenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle talebin daralmasının şirket finansal dengesine olumsuz etkisi

  1. Ülkemizdeki ekonomik sorunlar nedeniyle talebin daralması neticesinde satışlarımız düşmüş ve şirketimiz elde etmesi gereken nakitleri elde edememiş bu durum şirketimizin finansal krize girmesine neden olmuştur.
      

2.Kurların ve faiz oranlarının yükselmesinin döviz cinsinden verilen çekler, finansal kiralama borçları ve hammadde maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisi

Yabancı paraların (USD ve EURO) TL karşısındaki yükselişi vadeli olarak temin edilen hammadde maliyetlerini yükseltmiş karlılık açısından önemli gider ve maliyet unsuru olmuştur. 

Yine aynı şekilde kredi faiz oranlarının tek haneden % 30 lara kadar çıkması da kredi maliyetlerini arttıran önemli bir unsur olmuştur.

Şirketin kısa vadeli yabancı kaynaklarla ilgili yükümlülüklerinin fazla olması nedeniyle, borç çevrimi açısından, yeni yabancı kaynak temininde kredi kullandıran bankalar tarafından yüksek maliyetli kredi verilmiştir. Bu ise faiz maliyetini yükselmiştir. 

Şirketimiz tarafından tedarikçilere verilen bir kısım çekler ile finansal kiralama borçlarımız döviz cinsinden olup kurların yüksek oranda artmış olması nedeniyle ödeme yükümlülükleri rakamsal yönden yaklaşık 2 katına çıkmış olup bu durum şirketimizin nakit dengesini olumsuz etkilemiş ve şirketimizin finansal krize girmesine sebep olmuştur.
 
3.Alacaklar ve Borçların vadelerinde meydana gelen uyumsuzluğun yansımaları

Şirketimizin borçlarının vadesi ile alacaklarının vadesi arasında uyumsuzluk mevcut olup şirketimiz söz konusu vade uyumsuzluğunu kredi kullanarak gidermeye çalışmıştır. Söz konusu kredi nedeniyle önemli tutarda finansman maliyetine katlanılmıştır.

Diğer yandan şirketimizce çeklerin vadelerinde ödenebilmesi ve çeklerin yazılmaması için bazı dönemlerde zararına satışlar yapılmış bu ise vade uyumsuzluğu nedeniyle bir kısım satışlardan önemli ölçüde zarar edilmesine sebep olmuştur.

4.Finansman planlamasında yapılan hatalar 

Şirketin üretim ve satış faaliyetlerini finanse edebilmek için dış kaynak kullanımı nedeniyle katlandığı yüksek maliyetler ve vadeli satışlar nedeniyle ortaya çıkan finansman açığının karşılanması amacıyla kredi kullanılmış bu şekilde yüksek finansman maliyetine katlanılmıştır. Kısa vadeli borçlanma ihtiyacı, finansman planlamasında birtakım hatalar yapılmasını tetiklemiştir.

Şirketimiz ödemeler dengesi bozulunca bu açığı kapatmak için dış kaynak kullanımını artırmış ve ülkemizdeki ekonomik kriz nedeniyle yükselen borçlanma maliyetleri işletmemizi ekonomik çıkmaza sürüklemiş, yabancı kaynak maliyetinin yüksek olması neticesinde bir süre sonra işletme faaliyetlerinin finansmanı sağlanamaz duruma gelmiştir.
 
5.Olumsuzlukların üst üste gelmesi

Yukarıda sayılan faktörlerin aynı anda gerçekleşmesi, tek başına oluşacak olumsuzlukları bertaraf etme kapasitemizi azaltmıştır. 

Normal bir iş hayatında karşılaşılabilecek problemlerin hepsi kısa bir süre içerisinde üst üste meydana gelmiş ve  domino etkisi yaratmıştır.

Mahkemece verilen kararla birlikte şirketimiz ticari faaliyetlerine aralıksız devam etmekte olup süreç içinde borçlarını yapılandırıp ödeyeceğine inancımız tamdır.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 241,00
En Yüksek: 240,30
En Düşük: 240,30
Değişim -5,86 %
FK: 86,20
PD / DD: 30,16
İşlem Hacmi 1.864.203
Toplam Adet: 7.925
Ağırlıklı Ort.: 228,93
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ26 Eylül 2018 21:28

    AKIL DIŞI YATIRIM YAPARSAN BATARSIN,MUTLAKA KARA GÜNLERDE GELECEK DEYİP TEDBİR ALMASAN BATARSIN,HIRSIZ İÇERİDEN OLDUMU DİBE VURURSUN İFLAH OLAMAZSIN BENİM GÖRDÜGÜM BİZİM KÖYDE MERAYA SADECE HAYVAN GEÇEN YOLU DEVLET GEÇEN ASVALT YAPTI BELKİDE HİÇ ARAÇ GEÇMEYEN BU YOLA ASVALT YAPAN BU DEVLET EEKENOMİSİDE BATMAYA MAHKUMDUR .

  • Dejavu26 Eylül 2018 11:44

    Battım deyip çıkıyor adam işin içinden olan hissede parası olan adama oluyor . canımı mı alacan diyor adam 🤗🤗

  • şefik kandemir26 Eylül 2018 09:44

    :O çok üzüldüm.dolar aşırı degerlendigi için ödemeleri zorlaşmıştır.

  • Ali CemCan26 Eylül 2018 08:23

    Milli bir değerdir. Umarım toparlanır.

  • Borsacı25 Eylül 2018 21:56

    Boya ve kimya sektörüne yönelik ambalaj üretimi yapıyor. Gerekli bir ürün ama çok yüksek katma değerli bir ürün değil. Diğer ambalaj şirketleri ile birleşmesi lazım. Memlekette Tetrapak gibi dev firmalar çıkmamasının nedeni ufak ufak hobi niyetine iş yapan şirketlerin çok fazla olması. 10 tane bu şekilde firma birleşse verimlilik artar, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar, Kuzay Afrika vs de pazar payı alır. Ciro çok olunca AR-GE de artar, bu sefer fabrikanın makinalarını da Türkiye'de tasarlayıp üretmek mümkün olur esas katma değer makina üretiminde.

  • Bika25 Eylül 2018 21:02

    Bundan sonra sırada hangi BIST şirketi var !

  • Kriz mriz yok 25 Eylül 2018 20:02

    Kriz mriz yok ne saçmalıyorsunuz

  • baba25 Eylül 2018 19:45

    NE YAPTIN PARALARI CEHENNEMİN DİBİNE GİTT

  • eyup25 Eylül 2018 19:39

    bırak temettü üç taban yaptırmazlarsa dua et

  • KEMAL25 Eylül 2018 19:11

    Borsa,ya,geldiginden,beri,bir,kez,temettü,vermedin,