E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEmine Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu---

Emine Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu

Emine Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu
06 Nisan 2019 - 14:50 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ürdün'ün ev sahipliğinde iki yılda bir Ölüdeniz'de yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ürdün'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu(WEF) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Toplantısı'na katıldı.  

Sıfır Atık Projesi'ni anlatan Emine Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Yerkürenin gençlerin aydınlık fikirlerine ihtiyacı var.  Dünyanın geleceğini tehdit eden ciddi bir çevre kriziyle karşı karşıyayız.

İşte tam gu noktada indanoğlunun bozulmamış fıtratını bize hatırlatacak olan sizlersiniz. Ne yazıkki modern insan kendini doğanın hakimi zannediyor. Oysa bizler doğanın sadece bir parçasıyız. 

Dünyamız sanayi öncesi döneme göre bir derece ısınmiş durumda. Tahminler 2030 sonrasında küresel ısınmanın 1 buçuk derece sınırını aşacağını gösteriyor.  Bu ısınmadan en çok mega kentler etkilenecek. 

Yangınlar yüzde 37 oranında artacak. Buzullardaki erime sahillerde yaşayan 4 milyon insanı büyük rizk altına sokacak. 

Böylesi büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığımızda çözümü hükümetlerde, büyük şirketlede ararız. Oysa çevreci bir ekonomi var etmenin temelinde bizim davranış biçimlerimiz yatıyor.  Büyük dönüşümlerin bireysel davranış değişiklikleriyle başladığına inanıyorum. Bu bağlamde yerleşik tüketim kültürümüzü yeniden gözden geçirmeliyiz. 

Yeryüzünde vakarlı bir Müslüman yürüyüşü, ardında bıraktığı karbon ayak izini de hesap etmek demektir. Zira Mümin bütün varlığa karşı hürmetkar olandır. Diğer canlıların hak ve hukukuna saygı duyan, her türlü aşırılıktan kaçınandır. Ve en medeni yaşamın aslında en sade yaşam olduğunu bilendir.

NAYLON POŞET KULLANIMI YÜZDE 70 AZALDI

Ülkemizde naylon poşet kullanımı yüzde 70 azaldı. Dünya yeni bir doğum süreci geçirirken hepimize ayrı ayrı görevler düşüyor. Çevre duyarlılığı da ortak gündemlerimizden birtanesidir.

Biz hızlı gitmenin bizi bir yere vardırmayacağını biliyoruz. Bu nedenle siz gençlerle, medeniyetin, insanlığın, sosyal adaletin ve vicdanın en ileri mertebelerine yol almak istiyoruz. Gençlerin içindeki dönüştürücü gücü, doğru alanlara kanalize ederek birlikte çalışma yöntemlerini geliştirmektir. Biz yalnızca nüfusu genç olan değil, denetim anlayışı genç olan bir ülke olmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda ülkemizde seçme ve seçilme yaşını 18'e indirdik.

BİZ DÜNYAYI İNCİTTİĞİMİZ HER AN…

Bir fincan kahvenin üretimi için gereken su miktarının 140 litre olduğunu biliyor muydunuz? Giyinmekten bıkıp attığımız tişörtün israfı, onun üretimi için harcanan 2700 litre suyun israfı demektir. Dünyayı incittiğimiz her an dünya bize cevabını tükenerek veriyor. İsrafı yaşam biçimi haline getirmemeliyiz. Hele de dünyanın bir yarısında çocuklar temel ihtiyaçları olan kıyafetleri bile bulamazken bu bize yakışmaz.

Hayat bir bütündür. Çevreye, bedenimize yaklaşımımız birbirine yakından irtibatlıdır. Çevre duyarlılığı kendine duyarlı olmaktır. Dikkat edin tabiatla ilişkisi güçlü olanların, kendileriyle ilişkisi de güçlüdür.
 
Beslenme kültürümüzün dahi çevre farkındalıklarımızla yakın ilişkisi olduğunu unutmamalıyız. Geçtiğimiz 100 yılın temel halk sağlığı sorunu salgın hastalıklardı. Bu yüzyıl ise suyumuza, toprağımıza ve gıdamıza karışan mikro plastikler, kimyasallar. İşin kötüsü bedenimize giren bu maddelere karşı tıbben ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Paketli gıda tüketiminin hem çevremize hem bedenimize maalesef çok ağır oluyor.

Özellikle birçok ön yargının odağındaki Orta Doğu gençleri aklı hür, vicdanı hür bir gençlik olmalıdır. Bu coğrafyanın gençleri yeni dünyanın inşasında da öncü olmalı. Sizlere yakışan da budur. Bu çerçevede, dost ve kardeş ülke Ürdün ve Türkiye'nin gençlerini eğitim, çevre, teknoloji gibi alanlarda ortak çalışmaya davet ediyorum. Karşılıklı bilgi alışverişi ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirecektir. Unutmayalım; biz kendi hikayemizi yazmazsak, başkalarının yazdığı hikayelerin figüranı oluruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :