E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEmeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) son durum ne?---

Emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) son durum ne?

Emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) son durum ne?
20 Eylül 2019 - 17:31 borsagundem.com

EYT ile ilgili Akşam Gazetesi yazarlarından Okan Güray Bülbül konu ile ilgili köşesinde açıklama yaptı. İşte konu ile ilgili yazısı:

Emeklilikte yaşa takılanlar umutlu... Prof. Dr. Vedat Bilgin’in konuyla ilgili görevlendirilmesi sonrası önce ayrıntılı bir maliyet hesabı yapılması ardından süreci hızlandıracak adımların atılması bekleniyor.

Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin’in emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirilmesiyle emeklilikte yaşa takılanlarda büyük bir heyecan oluştu. Bir kişinin hangi koşullarda emekli olacağı, kanuna göre belirlenir. 2008’den önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç ayrı kurum ve kanun söz konusuydu.

YAŞ ŞARTI DEVREYE GİRDİ

Bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleştirildi. Örneğin ilk kez 30 Nisan 2008’de SSK’lı olan bir erkek 60 yaşında, 7 bin prim günüyle emekli olabilirken, bir gün sonra yani 1 Mayıs 2008’de SSK’lı olan bir erkek 7 bin 200 prim günüyle emekli olabilir hale geldi. Yani bir gün geç sigortalılık 200 gün fazla çalışmayı gerektirdi. 9 Eylül 1999’da da 4447 sayılı Kanun hayata geçerken, bu tarihten önce sigortalı olanlar için de kademeli bir yaş şartı devreye sokuldu.

BİR GECEDE DEĞİŞTİRİLDİ

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan erkekler için 60, kadınlar için 58 yaş şartı getirildi. Yani, bir gecede emekli olmak için belirli bir yaşı doldurmak zorunda kaldılar. Ve sorun tam da bu noktada başladı. 1999’da sisteme acil müdahale gerekiyordu ve neredeyse bir gecede şartlar değişti. Sonuçta ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ oluştu.

ÇALIŞMAK İÇİN ‘YAŞLI’ EMEKLİLİK İÇİN ‘GENÇ’

Emeklilikte yaşa takılanlar için bugüne kadar bir düzenleme yapılamadı. Bunun en önemli nedeni sosyal güvenlik sisteminin mali dengesi. Bugün ise SGK’nın emeklilikte yaşa takılanların kaç kişi olduğu, düzenlemeyle kaç kişinin hemen emekli olabileceği, ödenecek aylıkların miktarı ve bunun sisteme getireceği maliyeti hesaplayarak bu yönde bir çalışmanın ilk adımlarını atması mümkün. Bu konuda Vedat Bilgin’in görevlendirilmesi konuyu hızlandıracak ve tüm boyutların ortaya konularak bu kişilerin sorunlarının kapsamlıca ele alınmasını sağlayacaktır. Yaşa takılanlar, en çok yaş şartını beklerken sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktan, çalışmak için ‘yaşlı’, emekli olmak için ‘genç’ bulunmaktan şikayet ediyor.

SGK’NIN MALİ DENGESİ ÖNEMLİ

SGK, 2018’de 245.1 milyar TL emekli aylığı ödedi. SGK’nın toplam giderleri ise 385 milyar TL’yi buldu. SGK’nın toplam geliri de 369.2 milyar TL olarak hesaplandı. Dolayısıyla SGK geçen yıl 15.7 milyar TL açık vermiş durumda. Sosyal güvenlik sisteminin açık vermesi, sigortalılar için olumlu bir göstergedir. Ancak kamu bütçesinden transferle kapanan bu açığın büyümesi, sistemin geleceğini riske atar. İşte bu nedenle, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi çok önemli.

12.8 MİLYON KİŞİYE AYLIK ÖDENİYOR

SGK’nın haziran ayı verilerine göre 22 milyon 260 bin aktif sigortalı var. SGK’dan aylık alan kişi sayısı ise 12 milyon 828 bin. Bu kişiler SGK’dan emekli, ölüm, malullük aylığı alanlar ile sürekli iş göremezlik ödeneği alan kişiler. Yani iki çalışanın ödediği primlerle bir emeklinin veya ölüm aylığı alan kişinin aylıkları finanse edilmeye çalışılıyor. Bu oranın makulü ise bire dört. Yani bir çalışanın dört emekliyi finanse etmesi.

FİNLANDİYA MODELİ NEDİR?

Star Gazetesi yazarlarından Resul Kurt köşesinde konu ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı:

Tabi geçmiş aylarda basında yer alan Finlandiya Modeli EYT için bir çözüm kapısı olarak görülüyor. Bu modelde belirlenen yaştan daha erken emeklilik olunca bir miktar kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul edenlere de emeklilik aylığı bağlanıyor. Finlandiya’da birbirini tamamlayan iki emeklilik sistemi var:

İş esaslı emeklilik hakkıçalışarak ve girişimcilik yapılarak kazanılır. İşveren bütün çalışanları için emeklilik sigortası almak ve sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. Girişimciler sigorta primlerini kendileri öderler.

Halk emekliliği,iş (maaş) esaslı emekliliği olmayan veya emeklilikleri çok az olan emeklilere yöneliktir.

Her iki emeklilik sisteminde yaşlılık ve maluliyet emekliliği bulunmaktadır. 65 yaşını dolduranlar halk emekliliği hakkını kazanılabiliyor.

İş emekliliği

İş emeklilik güvencesini, işverenler ve çalışanlar beraber sağlarlar. İşveren, çalışanın maaşından, çalışanın sigorta ücretleri payını alır ve kendi payı ile birlikte emeklilik kurumuna ödemede bulunur. İş esaslı emeklilik ile, iş esaslı emeklilik şirketleri, emeklilik sandıkları ve vakıfları ilgilenirler.

İş emekliliğin miktarı, ne kadar çalışmış ve ne kadar maaş almış olduğunuza bağlıdır. İş emekliliği ile iş emekliliği sigorta şirketleri, emeklilik sandıkları ve vakıfları ilgilenirler. Emeklilik Güvencesi Merkezi (Etk) merkezî olarak emeklilik güvencesi ile ilgili konularla ilgilenir.

Halk emeklilikleri

Çalışma süresine dayalı (iş/maaş esaslı) olarak emekli olabilmek için primler yeterli gelmiyorsa ya da çalışma süresine dayalı emeklilik maaşı çok düşükse, halk emekliliğinden yararlanmak üzere başvuruda bulunulabilir.

Halk emekliliğin miktarı Finlandiya’da ne kadar yaşamış ya da Finlandiya’da ne kadar çalışmış olduğuna bağlıdır. Ayrıca aile ilişkileri ve diğer devam eden emeklilik gelirleri de halk emekliliğin miktarını etkiler. Halk emekliliği ve asgari emeklilik ile Kela kurumu ilgilenmektedir.

Kısmi erken yaşlılık emekliliği

61 yaşını dolduranlar, asgari yaşlılık emekliliği yaşınızdan önce kısmi emekliliğe ayrılabilir. Buna kısmi erken yaşlılık emekliliği denir. Aylık emeklilik miktarından yüzde 25 veya yüzde 50 ödeneceğine sigortalı karar vermektedir.

Aynı zamanda isterse tam gün çalışmaya devam edebilir, işinden tamamen de ayrılabilir ya da işverenle daha kısa çalışma süresi konusunda anlaşılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki, kısmi erken yaşlılık emekliliği nihai emeklilik maaşının tutarını azaltmaktadır.

EYT için de bu yönde düzenleme olup olmayacağı araştırılacak. Başta işçi ve işveren sendikaları, sosyal taraflar, akademisyenlerle görüşülerek mutfak çalışması yapılacak.

Ancak EYT konusunun hemen çözülmesinin söz konusu olmadığını ve biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtmeliyiz.

CEM KILIÇ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Prof. Dr. Cem Kılıç, Başkan Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanların (EYT) durumuyla ilgili olarak Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdiğini açıkladı.

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

NTV yayınında konuşan Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni bir formül üretilmesi konusunda harekete geçildiğini duyurdu.

Kılıç şunları söyledi: "Son dönemde bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanımız Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdi. EYT'lerin düşüncelerini alacak, SGK ile görüşecek. Geçenlerde kendisiyle konuştum. Bu konuda bir formül üreteceğiz, üzerinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatı var. Somut bir adım atılmış oldu. Umarım karşılıklı görüşmelerle bu iş bir noktaya gelir, çözüme ulaşır. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor."

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999'da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.

Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi

Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayanlar emeklilik şansını yakalayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİKRET22 Eylül 2019 19:35

    EMEKLİ OLACAK İNSANLAR DEVLETE SSK YA GÜVENİP PRİMİNİ YATIRMIŞTIR.EMEKLİ OLUNCA BU PARA VERİLİYOR.KISACA DEVLETTEN ÇIKAN PARA DİYE BİRŞEY YOK.BUNU SÖYLEYENLER SAÇMALIYOR.DEVLET OLARAK MİLLETİN YATIRDIĞI PARALARI YER BAŞKA YERDE KULLANIRSANIZ.GERİ ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSINIZ.BORÇ YİYEN KESESİNDEN YER.

  • magdur21 Eylül 2019 18:54

    bu memlekette 3 yıl 10 yıl veya 1500 günle emekli olup ölüp yerine hanımına maaş baglanan  hatta oda ölüp kocasından ayrılıp  dul oldugu için  bedavadan emekli olan babasının maaşını alan haramzadeler var. önce onları kesin  hak edenlerden degil

  • Emrah20 Eylül 2019 23:34

    Staj mağdurları yok umutlanmasınlar eğer eyt olumlu sonuçlanırsa?

  • akif20 Eylül 2019 23:06

    1999'da nasılki bir  gecede bu yasa çıkarıldıysa, aynı hızla bir gecede bu EYT yasası çıkmalı ve bu mağduriyetler derhal bitirilmelidir...

  • Serdar20 Eylül 2019 22:13

    Bloomber HT seyrediyorum. Resul Kurt ve Nedim Turkmen haftalardır bütçeye çok yük olur doğru değil diyorlar. Ayıp ama ya ne kadarlık bir yük olduğunu rakamlarla ortaya bile koyamıyorlar. Çünkü rakam söyleseler Suriyelilere 40 milyar dolar harcamışız bu rakam ne ki diyebilir Barış Esen. Sadece bütçeye yük olur deyip geciştiriyorlar. Soyledikleri her şeyi çürütecek cevap var EYT lilerde ama programda bir EYT temsilcisi yok.Sevgili Barış Esen ne olur birgün de EYT derneklerinden birilerini alıp da karşına yayın yapsan. inan EYT lilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini EYT derneklerinden daha iyi kimseden öğrenemezsin. Resul Kurt hoca bir üniversitede öğr.uyesi işinden olma korkusu varsa nasıl sana açık ve net şekilde EYT lilerin sorunlarını ve gerçekleri anlatabilir ki. Lütfen konunun gerçek muhatapları ile bir program yap ve EYT lilerin sorunlarını ve ne beklediklerini daha iyi anlarsın.

  • Vatandaş20 Eylül 2019 21:56

    Bu haber İyi reyting yapıyor aynı haberleri yeni haber gibi vermenin ne anlamı var

  • Afyonlu20 Eylül 2019 20:38

    Yukarıdaki yazıda 2 çalışan 1 emekliyi finanse ediyor; makul olanı 4 çalışanın 1 emekliye bakmasıdır. Bence hayır her ikiside yanlış! Ben niye çalışanların primlerinden otlakçılık yapayım yada öyle gösterileyim! Ben tamı tamına 1992 yılından bu yana 27 yıl 9170 prim günü bu SGK ya para ödedim benden bu parayı alırken yaşlandığında veya çalışamaz durumda olduğunda sana aylık bağlayacam diye aldı! Bizim ödediğimiz primler nereye gitti?

  • Ali Durmaz20 Eylül 2019 19:56

    Bu halk cebinden calinan parasinin yasaya ragmen odenmeyen haklarini Sandikta soracak. Bide magduru korurlarmis Cakma vatanseverler

  • Nedim Kurt20 Eylül 2019 19:54

    Oglum burasi Finladiya mi? Ne modeli 1999 da cikan yasayi demokrasinin neresine sokucaz. Suriyelilerden toplayin paralari halka odemediginiz maaslari toplu odeyin. Birakin tatavayi. Kormuyuz sagirmiyiz? Yok mu erken secim?

  • Serdar20 Eylül 2019 19:49

    Ayrıca bu ödenecek emekli maaşları EYT lilere bir lütuf veya bağış değildir. 25 yıl ödedikleri paranın artık nemalandırılarak kendilerine geri iade edilmesidir. Yani kimse havadan para istemiyor zaten 25 yıl ödediği paranın aylık aylık geri verilmesini istiyor. Ama devlete ödediği parayı geri alamıyor. Eğer 25 yıl devlete değil de bankaya yatırsaydık bu paraları şimdi bize verilmeyen emekli maaşından çok daha fazla aylık faiz alırdık. Şimdi de Bireysel emeklilik sistemi BES çıktı. Devlet güvencesinde içiniz rahat şekilde paranızı yatırabilirsiniz diyorlar. Devlet kendi topladığı parayı iade etmiyor ki sizin topladığınız paraya verdiği güvenceye inanayım. Önce devlet verdiği sözü tutacak ki sonra BES e güveneyim.

  • Osman20 Eylül 2019 19:43

    Gelisme yok Eyt liler oyalaniyor vakti gelen emekli oluyor zaten.

  • Mustafa Bayrak20 Eylül 2019 19:43

    Yavrum sen Suriyeleri maas dagitanlara dikkat et. Sen ananin karnindayken biz sinirda bu ulkeyi koruyorduk. 5 yildir emekli maasimizi odemedi devlet yasa olmasina ragmen

  • Mustafa Murat20 Eylül 2019 19:41

    1999 oncesi grislilerin haklarini kim verecekse o iktidar olsun. Erken secim ne zaman olacak? Suriyelilere maas odeyip Turk emeklilere takanlar Erbilden girsin secimlere

  • Serdar20 Eylül 2019 19:38

    Finlandiya modeli diye insanların hak ettikleri emekli maaşını bile düşürmek için türlü yol arıyorlar. Insanlar sadece hak ettikleri maaşı istiyorlar. Bütçede para yok deniyor ama sayın cumhurbaşkanı AB ülkelerine her fırsatta bağırıyor suriyeliler için 40 milyar dolar harcadık diye. Madem bütçede para yok nereden harcadık biz bu parayı. 40 milyar dolar sadece suriyeliler için harcayıp da yine de batmıyorsa ekonomi kendi vatandaşı için yıllık 2 milyar dolar emekli maaşı ödemekle de batmaz. Yeter ki vicdan sahibi biri EYT lilerin haklarını vermek istesin. 40 milyar doları bulan 2 milyar doları hayli hayli bulur.

  • Ali Mehmet Baki20 Eylül 2019 19:36

    3 gundur dondurup dondurup getiriyorlar farkli sonuc bekliyorlar. Acik soyleyeyim 4 milyon ile 5 milyon arasinda oy ediyoruz. 1999 oncesi girisliler icin yasayi uugulayin yada Suriyede secime girin nitekim Suriyeli Afganlilar bile Vatandastan daha drgerli

  • Mehmet Erdem20 Eylül 2019 19:34

    Uc gundur ayni haberi yapiyorsunuz 2015 yilinda emekliligi hakettim 4 yildir odenmiyor. Odenmeyen 4 yilin toplu odenmesini ve hemen tam hesaplanmis halinin baglanmasini bekliyorum. 1989 girisliyim. He Turkiye yi Finlandiya zannedip sacma sapan kanunsuz isler yaparsiniz. Sandikta gorusuruz. Burada tatava yapan Halki korkutma amacli yazan genclik kollari uyeleride bir gun EYT olucak o aldiklari maas kesilecek. 1999 oncesi girisliler direkt emekli edilmeli; hakedis gununden itibaren birikmis fakat odenmemis emekli maaslari odenmelidir. Suriyeli yada Afgan mi olalim bu ne bicim ahlaksizlik?

  • Acıyı sevmek21 Eylül 2019 13:43

    Dede sen 2 konser ver fazlasını kazanırsın,bizde yetenek de yok

  • Uğur20 Eylül 2019 18:45

    Hsyattaekabuk etmez. Milletin cebindeki her kuruşu almak için uğraşırken neden eyt yi onaylayıp insanları maaşa bağlasın.

  • Vatandaş20 Eylül 2019 18:38

    Ülkemizin terör ve ekonomik saldırılara maruz kaldığı bir dönemde EYT'lilerin türemesi manidar. Sanki bir dış güç tarafından aynı anda tuşa basılmış gibi. Dikkatli olmalıyız ve ülkemize zarar verilmesine müsade etmemeliyiz.

  • Mi21 Eylül 2019 13:44

    İq kaç ? -

  • Hacı ahmet20 Eylül 2019 21:02

    Adına yakıştımı ne biçim vatandaşsın ya

  • ali20 Eylül 2019 18:37

    başlıga bak habere bak. sanki yeni haber.

  • Cem20 Eylül 2019 18:33

    Aynı haberi verip duruyorlar

  • Y.a20 Eylül 2019 18:14

    YENI BIR GEISME GIBI YAZMIS.BOS

  • Kemal20 Eylül 2019 18:11

    Ne zaman sonuçlanacak.Boş yere bizleri ümitlendirip oyalamayın.

  • UMUT 20 Eylül 2019 17:49

    YAPTIĞINIZ HABERDE SOMUT BİR DEĞİŞİKLİK YOK, AYNI HABERİ ISITIP ISITIP YAYINLIYORSUNUZ, BU KADAR İNSAN UMUTLA BEKLİYOR YENİ BİR GELİŞME VAR MI DİYE AMA SİZ BU KADAR İNSANIN DUYGULARIYLA BEKLENTİLERİYLE  OYNUYORSUNUZ, HABERCİLİK YAPTIM DİYE BÖBÜRLENE BÖBÜRLENE ORTALIKTA DOLANIYORSUNUZ .....  

  • Hacı ahmet20 Eylül 2019 18:22

    Kardeş O kadar reytingi varki tüm haber kanalları ve medya birbirinin aynı kelimeleri evirip çevirip tükürüyor.. türk aklı işte birşey tutuldumu yüz tane aynısından türeritip kendilerini bitiriyor...