E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmeklilik için ideal portföy dağılımı---

Emeklilik için ideal portföy dağılımı

Emeklilik için ideal portföy dağılımı
06 Ağustos 2021 - 17:56 borsagundem.com

Yatırımcılar emeklilik için yaptıkları yatırımlarda ideal portföy dağılımının nasıl olması gerektiğini sıklıkla soruyor. Cevap ise geleneksel %60 hisse, %40 tahvil modelinden birçok farklı stratejiyi içerecek şekilde değişebiliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emeklilik yatırımlarında portföy dağılımına yönelik birçok çözüm var. Hangi dağılım modelinin tercih edileceği ise birçok faktörün yanı sıra yaş, gelir, birikim miktarı ve risk iştahı gibi unsurlara da bağlı. Bir yatırımcının gelir kaynaklarının temel yaşam masraflarını karşıladığı durumlarda %70 hisse ve %30 tahvilden oluşan bir portföy, düşünüldüğü kadar riskli olmayabilir.

Elbette bu oran oldukça agresif bir yatırım stratejisi. Özellikle de 50 yaş ve üzerindeki 2000’lerin borsa çöküşlerine tanıklık etmiş yatırımcılar için. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre bugün birçok finansal planlama uzmanı düşük faiz oranları, hareketsiz tahvil getirileri ve yüksek enflasyon ihtimalinin finansal sağlığa bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Bu nedenle de emeklilerin birikimlerinin büyük bir bölümünün hisselerde durması tavsiye ediliyor.

Hisseler yatırımcılara tahviller gibi sabit getirili yatırımlardan daha yüksek getiri sağlarken, aynı zamanda daha yüksek risk anlamına da geliyor. Yakın zamanda Finans Planlama Uzmanı Joe Tomlinson tarafından yapılan bir araştırma yüksek hisse dağılımlarının ilerleyen yaşlarda birikimlerden sağlanacak gelirleri nasıl etkilediğini inceliyor.

Emeklilik yaşındaki bir çift, geleneksel portföy modeli olan %60 hisse ve %40 tahvil dağılımıyla, %75 hisse ve %25 tahvil dağılımı arasında karar vermeye çalışıyor. Çift 30 yıllık bir emeklilik planlıyor ve 1 milyon dolar birikimleri var. Tomlinson’ın araştırmasında kişilerin emeklilik birikimlerinden çekmesi gereken para miktarı hesaplanıyor. Her yıl çekilecek miktar mevcut birikimlere göre belirleniyor ve bu nedenle yatırım performansına göre değişiklik gösteriyor.

İyi performans daha fazla para çekebilmek anlamına gelirken, düşük performans çekilen paranın daha az olacağına işaret ediyor. Bu analizin sonucunda Tomlinson daha yüksek bir hisse dağılımının düşünüldüğü kadar korkutucu olmadığını ortaya koyuyor. 30 yıllık bir emeklilik sürecinde %75-%25’lik dağılıma sahip bir portföyde yıllık ortalama çekilebilecek para daha yüksek oluyor. Ancak bu fark geleneksel modele kıyasla 3 bin dolardan daha az getiri sağlıyor. Dahası araştırmaya göre %60-%40’lık geleneksel model ve %75-%25’lik model arasında binlerce piyasa senaryosundaki potansiyel sonuçlar çoğu zaman paralellik taşıyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre %75-%25’lik model daha yüksek getiri sağlıyor ancak her iki dağılımda da yüksek miktarda hisse yatırımı bulunuyor.

Aradaki en büyük fark ise risklerin daha yüksek olması. Hisseler doğaları itibarıyla kısa vadede tahvillere kıyasla çok daha belirsiz ve yüksek volatiliteli. Hisselerden sağlanacak getirilerin herhangi bir garantisi yokken, tahvil getirileri daha fazla istikrar vaat ediyor.

Faizde değişim beklenmiyor

 

Altının kilogramı 496 bin liraya geriledi

 

ABD verisi sonrası piyasalar hareketlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş 08 Ağustos 2021 19:10

    Benim önerim yatırım fonlarından yabancı olanlar, aynı anda hem dolar hemde hisse senedi yatırımı yapmış oluyorsunuz. BES fonlarında ise karma ve değişken fonları tercih etmek en mantıklısı.

  • Çakır07 Ağustos 2021 15:14

    Hangi hisseyi alsam hep ala vere dala vere ele vere sömürü tahta sahibi ne isterse o oluyor isterse dibe isterse uzaya çıkarıyor doğru düzgün yasa lazım adalet lazım bir hissedar hisse alıyorsa ona ceza veriliyor resmen soygun yok otamatik durdurma yok birleşme yok tahssisli yok bedelli bedelsiz geçmiş yıl zararları yedek akçe sıkıntı büyük

  • Mucise Reis ;)07 Ağustos 2021 11:40

    ABD den hisse senedi alarak büyük yatırım yapabilirsin. Ülkemizde emeklılık fonları tamamen tırt. ETeryum al. btc al. bunlarda olsun. Temettü veren hisse senedi ve gr altında olsun.  emeklılık fonları dumen. 

  • Emekli06 Ağustos 2021 21:40

    Halkbankası yerine herhangi bir hisse alsaydım şuan karlı bir yatırım yapmış olabilirdim. Maalesef hayallerim yıkıldı.

  • Bika06 Ağustos 2021 19:00

    Türkiye'nin emeklileri için geçerli olmayan portföy.