E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElvan'ın büyüme öngörüsü yüzde 0.3---

Elvan'ın büyüme öngörüsü yüzde 0.3

Elvan'ın büyüme öngörüsü yüzde 0.3
17 Kasım 2020 - 10:41 borsagundem.com

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Lütfi Elvan, 2020 yılı ekonomisine dair açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Tüketim, yatırım ve ihracattaki toparlanma eğiliminin büyümeyi pozitif etkilemesini, 2020 yılında büyümenin yüzde 0,3 olmasını bekliyoruz." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleşen komisyonda, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın uzun süre Plan ve Bütçe Komisyon başkanlığını yürüttüğünü anımsatarak, yeni görevinde başarılar diledi. Kovid-19 nedeniyle bütçe görüşmeleri sırasında konuşmacı sayıları ve sürelerinin sınırlandırılması Yılmaz'ın önerisiyle kabul edildi.

Komisyonda, Hazine ve Maliye Bakanlığının yanı sıra Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bütçeleri görüşülecek.

"EKONOMİ YÜZDE 9,9 ORANINDA DARALDI"

Lütfi Elvan, "Salgına yönelik alınan kısıtlayıcı tedbirler ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi. Salgın kaynaklı dış talepteki daralma, kapıların kapatılması gibi önlemler neticesinde ihracat ve turizm gelirleri olumsuz etkilendi. Bu gelişmeler neticesinde yılın ikinci çeyreğinde ekonomi yüzde 9,9 oranında daraldı" diye konuştu.

Bakan Elvan, "Yerli ve uluslararası girişimciler için yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda yapısal reformları hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı. Elvan, "Kovid-19'un olumsuz etkilerini gidermek amacıyla 29,4 milyar lira vergi ödemesiyle 40 milyar liralık sosyal güvenlik prim ödemesini erteledik." diye konuştu. Bakan Elvan, "Şeffaf, öngörülebilir ve istikrarlı bir biçimde uygulayacağımız ekonomi politikalarıyla ülke risk priminin azaltılmasını sağlayacağız." dedi.

Lütfi Elvan:

"Girişim Sermayesi Fonlarına doğrudan kaynak aktarımı ile 2023 sonuna kadar 2 milyar lira tutarında kaynak taahhüdünde bulunmayı hedefliyoruz. İç talepteki toparlanma ve dış talebin normal seviyelere yansıması ve ihracatı destekleyen büyüme tercihimiz ile 2022 ve 2023 yıllarında istikrarlı bir büyüme döneme gireceğiz. 2020 yılında işsizlik oranının yüzde 13,8 olarak gerçekleşmesi tahmin edilmektedir."

"Önümüzdeki dönemde küresel salgının etkilerinin azalacağı ve yeni fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemine gireceğiz." diyen Elvan şöyle devam etti:

"Fiyat istikrarını sağlayacak, mali disiplini koruyacak, para ve maliye politikalarında eşgüdümü artıracak, yatırım ortamını iyileştirecek, üretim odaklı gelir oluşturma potansiyelini yükseltirken salgının olumsuz etkilerini giderecek ekonomik ve sosyal dönüşüm programlarını hayata geçireceğiz"

Elvan: Piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız

 

Elvan sonrası dolar yükselişe geçti

 

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatansever 01 Aralık 2020 08:18

    Memur maaşları çok az, para değersiz ,ciddi sıkıntı ve borçlanma içerisinde ,asgari ücret neredeyse memurlara yaklaştı

  • yahşi17 Kasım 2020 20:30

    büyüsek ne olur bizim bütçe küçülüyor. fakirleşiyor halk

  • Mucise Reis ;)17 Kasım 2020 18:22

    Bu büyüme oranı, kayıpları karşılamaz, gelen suriyelileri  bile iş sahibi yapmaz.. geçmitşe diyorlardı. Suriyelielr gelecek sanayimiz şahlanacak. neden ? Almanyaya giden Türkler gibi Ülkemize gelen suriyelilerde üretime girecek Türkiye şahlanacak :D o uçak gazetecileri hala hatırlıyorum. Utanamdan hala tvlere nasıl çıkıyorlar ? benim yüzüm kzıarırdı  okadar atmasyon sornası oralara tv ye çıkıp konuşmaya...

  • serok agopyan17 Kasım 2020 17:41

    beklentim %-3 ile %-8 arasıdır.bu hükümete ve iktidara inanmıyorum.

  • pinokyo seni..17 Kasım 2020 14:38

    izin almış konuşmak için... (M)  (M) 

  • MUSTAFA17 Kasım 2020 12:28

    bende -5 küöülürz diyorum

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU17 Kasım 2020 11:13

    Hani yılsonu % 5 olacak idi.