E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElektrikte 2 Mayıs sendromu---

Elektrikte 2 Mayıs sendromu

Elektrikte 2 Mayıs sendromu
25 Mart 2014 - 02:45 borsagundem.com

Elektrik üretim lisansı almasına rağmen tamamlanmamış yatırımlara verilen 6 aylık süre 2 Mayıs'ta doluyor

Elektrik piyasasında son günlerde ‘2 Mayıs sendromu’ diye bir kavram dilden dile dolaşıyor. Pek çok yatırımcı, takviminde 2 Mayıs’ı işaretlemiş. Sebebiyse, lisans alınmış ancak süresi içinde tamamlanmamış yatırımların, inşaat öncesi izinleri tamamlamaları için tanınan altı aylık sürenin sona erecek olması.

Merve Erdil'in Hürriyet'teki haberine göre geçen yıl yasalaşan Elektrik Piyasası Kanunu ve yönetmeliğine göre, şirketlerin  lisanslarına işlenen “inşaat öncesi dönem”  kapsamında  gereken tüm izinleri bu tarihe kadar tamamlaması gerekiyor. Aksi halde, lisans iptaline kadar giden bir süreç söz konusu. Fakat birçok yatırımcı, bilhassa hidroelektrik, rüzgâr ve termik santrallarda izinleri tamamlamaktan çok uzak olduğunu dile getiriyor. Lisans iptalinin ağır sonuçları var. Birincisi şirketlerin milyonlarca liralık teminatlarının Hazine’ye geçmesine sebep olacak, ikincisi lisansı iptal edilen bir şirket piyasa yasaklısı konumuna gelerek, diğer yatırımlarını da tamamlayamayacak. 

200’Ü AŞKIN PROJE 

Elinde lisans olan ancak yatırıma başlamamış şirketlere inşaat öncesi izinleri tamamlamaları için altı ay süre verilmişti. Yönetmelikte, mücbir sebepler dışında bu süre içinde söz konusu izinleri alamayan şirketlerin lisanslarının iptal edileceği maddesi bulunuyor. Yatırımcılar, aylardır kurum kurum dolaşarak, gerekli izinleri almaya çalışıyor. Ancak birçok yatırımcı, çabalarının sonuçsuz kalmasından yakınıyor. Sektör yetkilileri, 200-250 projenin lisansının iptal olabileceğini belirterek, “İzin sürecinde yatırımcıyı en çok etkileyen iki gelişme, 16 Haziran 2012’de yayınlanan genelge ile tüm kamulaştırma izinlerinin EPDK’dan alınarak Başbakanlık’a bağlanması oldu” dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), gerekli izinlerin yetişmemesine yönelik geçerli bir neden görmezse, yatırımcının teminatını da irat kaydedeceğini dile getiren sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Mevzuata göre, lisansı iptal edilen bir şirketin yönetim ve denetim kurulunda yer alan isimler ve şirkette yüzde 10’dan fazla pay sahibi olanlar, 3 yıl piyasada yasaklı oluyor. Ancak Kurul’un izinleri tamamlayamayan projelerin dosyalarına bakıp, kabul edilebilir nedenler tanımlayarak, bazı projelere bir süre daha vereceğini umuyoruz.”

SEÇİME KADAR İMZALAMAYIN!

Bir diğer sektör temsilcisi ise yaklaşan yerel seçimlerin izin süreçlerini iyice yavaşlattığını öne sürdü. Bazı kurumlarda “Seçim bitene kadar hiçbir evrağı imzalamayın” şeklinde talimat verildiğini iddia eden sektör temsilcisi “Onay süreçleri seçim sonrasına erteleniyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)