E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiElektrik üretiminin tamamı özelleşiyor---

Elektrik üretiminin tamamı özelleşiyor

Elektrik üretiminin tamamı özelleşiyor
03 Mayıs 2014 - 19:43 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "1 yıla kadar elektrik üretiminin tamamını özelleştirmek istiyoruz" dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesiyle önemli bir kazanç sağlandığını belirterek, "1 yıla kadar elektrik üretiminin tamamını özelleştirmek istiyoruz" dedi.
Şimşek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yüksek Koordinasyon Kurulu & Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Müşterek Toplantısında yaptığı konuşmada mali reformlar konusundaki çalışmalarını anlattı.
Türkiye'nin geçmişteki en temel sorunlarından birinin vermiş olduğu yüksek cari açıklar olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu problemin önemli ölçüde çözüldüğünü söyledi. Şimşek, buradaki iyileşmenin neticesinde bütçeden faize ayrılan miktarında önemli ölçüde azaldığının altını çizdi.
 
Kamunun bütçe açığını bu sene yüzde 1,1 olarak öngördüklerini belirten Şimşek, söz konusu oranın OECD ve AB ülkeleri ortalamasının altında olduğunu vurguladı.
 
Şimşek, ülkenin kamu borç stoğunu ciddi şekilde azalttığını kaydederek, ancak gelinen nokta itibariyle bir miktar daha düşüşün gerekli olduğunu ifade etti. Söz konusu tabloda mali disiplinin önemli bir rol oynadığını söyleyen Şimşek, "Bugün Türkiye, içerideki bu tartışmalara, dışarıdaki parasal kısmi sıkılaştırmalara rağmen enflasyon yüzde 8'in üzerindeyken hala yüzde 2,2-5 civarında reel faizle bu işi götürebiliyorsa bu mali disiplinle yakın ilişkilidir" diye konuştu. Şimşek, aksi kanıya rağmen Türkiye'de vergi yükünün yüzde 27,7 olduğunu belirterek, bu oranında OECD ortalamasının altında olduğunu dile getirdi. Şimşek, asgari ücretli üzerindeki vergi yükünü de azalttıklarının altını çizdi.
 
Tecil faizinde taksit sayısını maksimum 36'ya çıkardıklarını hatırlatan Şimşek, "Aslında aflara ve yapılandırmaya gerek yok. Ben yapılandırmaları vergi uyumu ve adaleti açısından doğru bulmuyorum" dedi. Şimşek, Türkiye'nin katma değer vergisi (KDV) oranları bakımından da AB'ye göre iyi durumda olduğunu kaydederek, "AB'de KDV oranları ortalama yüzde 22, bizde en yüksek yüzde 18. Yüzde 1 ve 8 olan ürünlerde var. Bizdeki efektif KDV oranı da yüzde 14" ifadelerini kullandı.
 
Tasarruflar için  önemli teşvikler verdiklerini kaydeden Şimşek, Ar-Ge noktasında da önemli teşvik imkanları sunduklarını vurguladı. Bakan Şimşek, Ar-Ge noktasında çok önemli bir adım attıklarını belirterek, "Patent elde ettiyseniz, faydalı bir model ya da tasarımınız var ve bunu ticarileştirirseniz, o patentten elde edeceğiniz gelirin yüzde 50'sini gelir ve kurumlar vergisinden düşebiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
 
Tasarrufları artırma noktasında bireysel emekliliğe de teşvikleri verdiklerini ifade eden Şimşek, sisteme son teşvikle katılanların sayısının 1,3 milyon olduğunu, fon miktarında da 7,1 milyar liralık bir artış yaşandığını bildirdi. Şimşek, Türkiye'de vergi yükünün yüksek olduğu anlayışının dolaylı vergilerden kaynaklandığını vurgulayarak, bu algının bira, sigara, motorlu taşıtlar, mobil internet gibi kalemlerden kaynaklandığını dile getirdi.
 
Yurt dışından normal telefon üzerinden evi fazla aramadığını anlatan Şimşek, bazı uygulamalarla kablosuz internet bağlantısının (wifi) olduğu yerlerden bedava arama yaparak evle konuştuğunu söyledi.
 
"Hiçbir mükellefi daireye uğratmamayı hedefliyoruz"
 
Maliye Bakanı Şimşek, işlemleri hızlandırmak için de önemli çalışmalar yaptıklarını kaydederek, vergi dairelerinin performansını ölçeceklerini kaydetti.
Şimşek, hangi memurun işini iyi yapıp yapmadığını tespit edeceklerini, buna göre standartlar belirleyeceklerini vurgulayarak, "Aslında keşke buna göre de ücret ödeyebilsek ama maalesef böyle bir imkan yok. İdealı bu. Biz o zaman özel sektörden daha kaliteli hizmet sunabiliriz. Bir tek o eksik şuanda" değerlendirmesinde bulundu.
 
İnternete dayalı elektronik birçok sistemi vatandaşın hizmetine sunduklarını belirten Şimşek, "Bugün Türkiye elektronik beyannamede yüzde 99'un üzerinde bir oranı yakalamış durumda. Benim hedefim, hiçbir mükellefin kendisini vergi dairesine gelmek zorunda hissetmemesi, her konudaki işini elektronik ortamda görebilmesi. O zaman biz başarılı olmuş oluruz. Maliye için performans kriteri, hiçbir mükellefin vergi dairesine uğramadığı bir daire modeli. O zaman belki o binalara da gerek kalmayacak" ifadelerini kullandı.
Şimşek, mükellefin işinin en iyi şekilde yapması için ne gerekiyorsa yaptıklarının altını çizerek, eksiklikleri de tamamlayacaklarını söyledi.
 
Kira beyanname sisteminde de büyük başarı yakaladıklarını anlatan Şimşek, mükellef sayısını 3 kattan fazla artırdıklarını bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)