E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcıda Enerjisa coşkusu---

Küçük yatırımcıda Enerjisa coşkusu

Küçük yatırımcıda Enerjisa coşkusu
06 Şubat 2018 - 17:38 borsagundem.com

Milliyet Gazetesi yazarı Zeynep Aktaş'ın haberine göre; yoğun ilgi gören Enerjisa’nın halka arzında ‘yabancı’ 1.1 milyar liralık hisse alırken, yerli yatırımcı cephesi talebi patlattı. İşte Aktaş'ın o yazısı...

Hisse senetlerinin geçtiğimiz yıl yüzde 47 değer kazanması ve bu yıl da ilgi görmeye devam etmesi, yerli bireysel yatırımcıların borsaya dönmeye başlamasını sağladı. Son gerçekleştirilen halka arzlar sonrasındaki ilk iki günde hisselerin gösterdiği performans da yatırımcıların ilgisini çekti. Enerjisa’nın halka arzı için yatırım kuruluşlarında kuyruklar oluştu. Halka arzın ilk gününde ek satış dahil tam talep geldi.

Şirket, halka arzda ek satış dahil sermayesinin yüzde 20’sine denk gelen 236,2 milyon adet payın tamamını sattı.

Borsaya yeni gelen Enerjisa Türkiye’nin en büyük Holdinglerinden biri olan Sabancı Topluluğu şirketlerinden biri.

Enerjisa Enerji’nin halka arzı yerli bireysel yatırımcıdan rekor talep gördü.

Tam 38.487 yatırımcı

Yerli yatırımcılar, şirketin halka arzında kendilerine ayrılan yüzde 5’lik hisse için tam 40 kat talep gösterdi.

Yurt içi bireysel yatırımcılar 10 milyon lotluk hisse için 430.2 milyon lotluk talep gösterince kendilerine ayrılan 10 milyon lot yerine 20 milyon lot hisse alarak toplam hisselerin yüzde 8.5’ini aldılar. Tam 38.487 bireysel yatırımcı da halka arza katıldı.

Yurtiçi kurumsal yatırımcılardan ise Enerjisa hisseleri için 10 kat fazla talep geldi. Yurtiçi kurumsal yatırımcılar için halka arz edilen hisselerin 21 milyon lotu ve hisselerin yüzde 10’luk bölümü ayrılmıştı. Ancak 232 milyon lot talep gelince yurtiçi kurumsal yatırımcılar 35 milyonluk hisse aldı ve halka arzda dağıtılan hisseler içerisindeki oranları yüzde 10’dan 15’e çıktı.

Aslan payı ‘İngiliz’e

Halka arzda yabancılar 465 milyon lot talep ederken 180 milyon lot satın aldı. Halka arzda pastanın en büyük bölümü yani 180 milyon lot için yüzde 85’i yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrılmıştı.

Yurtdışı kurumsal yatırımcılardan hisseye gelen talep 2.5 kat yani 465 milyon lot oldu.

Yurtdışı kurumsal yatırımcılar kendilerine verilmesi planlanan 180 milyon lotluk hisseyi aldı. Ancak yerlilerden gelen yoğun talep üzerine yerlilere halka arzda ek satış için ayrılan pay dağıtılınca yabancılar halka arzda kendilerine ayrılan lot miktarını almalarına rağmen toplam dağılım içerisindeki payları yüzde 85’ten yüzde 76.5’e düştü.

Açılışta ne olur?

Yabancı talebinde 45 milyon lotu ise sadece 3 kurum aldı. Halka arzda payların yüzde 8.23’ünü satın alan İngiliz Blackrock en büyük yatırımcı oldu. ABD’li Fidelity Management yüzde 7.29, ABD’li Moon Capital ise yüzde 5.64 pay aldı.

Enerjisa, ENJSA kodu ile 8 Şubat Perşembe  6.25 TL fiyattan işleme açılacak.

Hisseleri halka arzdan alamayanların ilk işlem gününde borsadan hisse almaya çalışması senette sert atakları getirebilir.

CEO’lar memnun

Sabancı Holding CEO’SU Mehmet Göçmen, “geldiğimiz noktada Enerjisa Enerji’ye özellikle yabancı yatırımcılardan gelen yüksek talebin, bizim açımızdan olduğu gibi Türkiye ekonomisi ve sermaye piyasalarının derinleşmesi açısından da büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.

Şirketin Alman ortağı E.ON Üst Yöneticisi Johannes Teyssen ise “Bu başarı, yerli ve yabancı yatırımcıların Enerjisa’nın performansına duydukları güveni gösteriyor.  9 milyon müşterimiz daha da büyüyen gücümüzden fayda sağlayacaklar” diye konuştu.

Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler de yaptığı açıklamada şirketin bugüne kadar sürdürdüğü başarılı performansı daha da güçlendirerek, kârlı ve güçlü büyüme sağlayacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Enerji07 Şubat 2018 22:23

    Tavan olur

  • msd07 Şubat 2018 09:40

    2000 lot talep ettim 94 lot verdiler. yerli talebi karşılamaya hazırken neden yabancı derler illa anlamış değilim

  • Emrrrrr06 Şubat 2018 21:25

    Küçük yatırımcıyım 950 lot talep ettim 55 geldi.1000 lot alabilmek için 120.000 tl nin üstü talep etmem gerekirdi .O zamanda küçük yatırımcı sayılmazdım galiba Borsa Gündemin attığı başlık saçma olmuş

  • Mahallenin Delisi06 Şubat 2018 20:25

    Bir kaç gün belki nefesi yeter o da bu kadar reklamdan sonra olsun gari...Sonrası ŞELALE!

  • Misafir06 Şubat 2018 20:15

    Bulunmaz Hint kumaşı sanki,bizde inandık

  • Boruya koşun 06 Şubat 2018 20:09

    Bundan sonra boru üreticileri halka arz yapar millette ona koşar.Gayrimenkul prim yapmaz diye oradaki para buraya geldi,hadi bakem yiyin gari

  • Şahin kus06 Şubat 2018 18:52

    Bu kadar talep geldiyse Fiat'ın tavan fiyattan oluşması gerekirdi.birileri milleti koşuya koyuyor