E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElektrik faturalarında yeni dönem: Komisyon'dan geçti---

Elektrik faturalarında yeni dönem: Komisyon'dan geçti

Elektrik faturalarında yeni dönem: Komisyon'dan geçti
23 Kasım 2021 - 22:02 borsagundem.com

Elektrik enerjisi satışı üzerinden TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren kanun teklifi TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda öngörülen değişiklikle, yalnızca bilgisayar programlarına ilişkin olarak sağlanan ve koruyucu programları etkisiz kılmaya yönelik hazırlık hareketlerini yaptırıma bağlayan düzenleme, tüm eser, icra, fonogram, yapım ve yayınları kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Bu düzenleme ile telif hakkı sahipleri tarafından izinsiz kullanımları engellemek amacıyla öngörülen teknolojik önlemleri etkisiz kılmaya yönelik ürün ve araçların ticaretini veya tanıtımını yapanlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı gerekçesi de dikkate alınarak, orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumunun yasal statüleri oluşturuluyor.

Denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği yapan tesislerin iskele, depo ve temiz su havuzu kurulumu için karada zaruri ihtiyaç alanları karşılanacak.

Kooperatiflerin, kooperatif birliklerine; kooperatif birliklerinin de merkez birliğine ortak olmadığı takdirde "kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefalet sağlayamayacağı ve kamu kaynaklı tarımsal desteklemelere aracılık yapamayacağı" düzenlemesinin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2024 olarak belirleniyor.

İlgili kanunlarda yapılan değişiklikle, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payı kaldırılıyor.

İşlevselliği kalmayan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları uyarınca taahhüt edilen yükümlülükleri karşılamak üzere getirilmiş hükümler de yürürlükten kaldırılıyor.

Mesleki eğitim stajına devlet katkısı

Mesleki eğitim merkezlerinde 12. sınıfta olan öğrencilerin ücreti, asgari ücretin yüzde 50'sinden aşağı olamayacak.

Mesleklerinde en az 10 yıl usta olarak çalışanlar, iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılabilecek.

Mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri; mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ise ödenecek ücretin tamamı devlet katkısı olarak ödenecek. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri 10 eğitim ve öğretim yılına kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarına devlet katkısı ödenmeyecek.

Ayarı doğru olmayan ölçü aletleri

Ölçüler ve Ayar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, ani muayenelerde veya ölçü aleti sahibi haricindeki kimselerin müracaatı üzerine yapılan şikayet muayenelerinde ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre 270 liradan 2 bin 700 liraya kadar idari para cezası verilecek.

Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek. Ancak ayarın doğru olmaması durumu ölçü aleti sahibi aleyhine sonuç doğuruyorsa bu kişilere idari para cezası verilmeyecek ve ölçü aletlerine el konulmayacak.

Elektrik, su ve gaz sayaçlarının binaların ortak alanında kullanıldığı dikkate alındığında "damgası kopmuş veya bozulmuş ölçü aletini kullanma" fiili ile "ayarı doğru olmayan ölçü aletini kullanma" fiili için dağıtım şirketi ve abone konumundaki vatandaşa doğrudan kusur atfedilemeyecek ve idari para cezası uygulanmayacak; ancak ilgili kurumların kanun ve alt düzenlemeleri kapsamında işlem tesis edilebilecek.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya devri yöntemiyle gerçekleştirilen özelleştirilmesi uygulamaları neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, başvuru gerçekleştirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yıla kadar uzatılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bünyesinde "Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı" kurulacak.

Elektrik ve doğal gaza kademeli tarife geliyor

Kabine'den elektrik faturalarını düşürecek hamle geldi

TRT payı ve enerji fonu düzenlemesi faturayı ne kadar azaltacak?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tarik24 Kasım 2021 20:30

    İktidarda CHP olsaydı hemen IMF gidip avuç açardı geçmişte yaptıkları gibi

  • Maaş almayında görelim24 Kasım 2021 09:54

    Paramız değersiz olunca mı büyük Türkiye olacağız? Ev sahibi kiraya zam yapınca, kasap et'e zam yapınca, devlet mazota zam yapınca, fakir vatandaş kiracı zora düşünce mi büyük olacağız?

  • Hamaset24 Kasım 2021 07:20

    Halkbankasının degeri 909 milyona düşmüş. Yıllardır yalvarıyorum.Bu kadar mı kıymetsiz bu millet. Sözümüzün hiçmi itibarı yok. Sizi biz huzur içinde yasayalım diye o koltukta barındırıyoruz. Ama siz hala hamaset aldatma peşinde koşuyorsunuz? Size inanan binlere bu hisseye inananlara yazık değilmi? Hep mücadele eden millet! Siz bizim için paramızı korumak için ne yaptınız?Allah sizi bildiği gibi değerlendirsin. Yazıklar olsun hepinize.

  • Hamaset24 Kasım 2021 10:55

    Bana eksi veren okur, şunu bil ki ben dolar ve altını olmayan biriyim. Tüm birikimimi halkbanka yatırım yaparak kullanmışım. Bu yapılanı hoşgörüyorsan bu empati yeteneğinden yoksun oldugunu gösterir. Yıllardır sabrediyorum bugün yarın diyerek zamanım geçmiş param her yönüyle degerini kaybetmiş.Gel birde ihanetle suçla bunca cefaya, acıya rağmen. Tedbir diyoruz yıllardır. Hata yaptıklarını kabul etmiyorlar. Nasıl düzeltecekler onu söyle..

  • Hakan uz24 Kasım 2021 01:03

    Sadece istediğim şu sonuna kadar hükümetin arkasındayım tek isteğim hükümetin yanında gözüküp kendi çıkarlarını gözeten insanları temizlemeleri

  • yatırımcı24 Kasım 2021 08:33

    yıllardır yaptıkları hataların da arkasında mısınız. defalarca hata yaptıklarını kendileri de kabul ettiler zaten. hala da hata yapıyorlar. bunun vebaliyle yaşayacak mısınız.

  • Hamaset24 Kasım 2021 07:31

    Ben ölümüne Devletimin ve necip milletimin aldığı kararların yanındayım. Ama iktidarın değil! Her fırsatta sürekli hata yapıp, başkalarına bağlamalarından ve suçlu aramalarından bedelini ödemekten usandım yoruldum. Biz bunu haketmiyoruz. Ama Allah büyük. Verdiği yetkiyi elbet alacaktır. İyice çoklu maaşlarla şımarıp başımıza çıktılar. Zerre utanmalarıda yok. Kardeşi kardeşe düşürmelerine asla müsaade etmesin rabbim. Bir avuç insanın çıkarı, milli çıkarlardan üstün değildir.Her yönüyle mahvettiler bizi. Bizim huzura ihtiyacımız var. Susun biraz millet rahatlasın.12,75 dolar. Yabancı gelecekmiş. Teziniz yanlış. Öyle olsa bankalara akın akın alım gelirdi. Bir Akp linin alacağı güçte halkbank. Ucuz işçilik miş.Yazık zihniyetinize Türk milleti ne zaman köle oldu.

  • Mucise Reis ;)23 Kasım 2021 23:42

    Eskidenm elektrık mi vardı ? mum ışıgında gaz yağı kuyrugunda zaman geçerdi. Şükretmeyen Z kuşaı geldi utanmıyorlar. Bilzmerler mum ışıgında ders yaptı bu mıllet... Nerden nereye. elektrık bulduklarınıza şükretmıyorlar hiç faturayı dert edıyorlar

  • Sss23 Kasım 2021 23:14

    Hiç güleceğim yoktu.Hamza bey.

  • Dobra23 Kasım 2021 23:11

    İyi de kim dedi damadı maliye bakanı yap, kim dedi iki güne bir merkez bankası tüik başkanlarını değiştir.işler iyi gittimi her şeyi akp yapar, kötü gittimi dış güçler. Hayvan terli artık yemiyor millet uyandı.

  • Kamil saahin 24 Kasım 2021 10:50

    Bu milletin mebslinden sebeb olan sizler nasıl hesab vereceksiniz ki kul hakkıyla nasıl gideceksiniz hala kul hakkı alma pesinteler kulahakkinin ne olduğunu biliyorlardı sebep olanlar allahindan bulsun kendi adıma hakkımı helal etmiyorum

  • Misafir23 Kasım 2021 23:04

    Anlaşıldı dolara gaz vermekten, TL yi itibarsızlaştırmaktan vazgeçmeyeceksiniz, ama bilin ki vatandaş sizden çoktan vazgeçmiştir, siz önce ulu önder Atatürk ün mirasına sahip çıkın,

  • Misafir 23 Kasım 2021 22:52

    Kayıp kaçak dürüst insanların suçu mu

  • Büyük Lider özledik23 Kasım 2021 22:48

    Büyük Türkiye mirası Gazi Mustafa KEMAL, silah arkadaşları ve tabikide kahraman Türk halkı tarafından miraskalmıştır. Kimseninde haddine değildir.