E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiElektriğe yüzde 20 zam bekleniyor---

Elektriğe yüzde 20 zam bekleniyor

Elektriğe yüzde 20 zam bekleniyor
28 Mart 2022 - 08:51 borsagundem.com

Döviz kurlarındaki artışla birlikte elektrik üretim maliyetleri katlanarak artıyor. Elektriğe nisan ayında zam yapılmaması durumunda temmuz ayında yüzde 100’ün üzerinde zamma mecbur kalınacağı söyleniyor.

Elektrikte zararına üretim dönemi başladı. Kilovatsaat (kWh) başına net enerji maliyeti 1.75 TL'yi aştı. Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in aktardığına göre vergi hariç diğer giderlerle birlikte bu rakam 2 TL'yi aşarken, tüketiciye satılan elektriğin kWh fiyatı bunun oldukça altında kalıyor.

Ticarethaneye yüzde 40'ı aşan zam

Enerji Uzmanı Çağada Kırım'ın hesaplamalarını göre nisan ayı ile birlikte tüm tüketici gruplarında en az yüzde 20'lik zam söz konusu. Meskenlere zam yapılmayıp ticarethane, sanayi ve tarımsal tüketime zam yapılması durumunda ise bu oranın yüzde 40'ı aşacağına işaret eden Kırım, zamların daha fazla bekletilmesi durumunda ise temmuz ayında yüzde 100'den fazla fiyat artışına mecbur kalınacağını kaydetti.

Piyasanın yüzde 70'i dolara bağlı

Şu anda mesken abonelerinin diğer tüketici grupları tarafından sübvanse edildiğini aktaran Kırım, bunun sürdürülemez olduğunu belirtti. Piyasanın yüzde 70'inin dolara bağlı olduğunu söyleyen Kırım, “EPDK'nın zammı 2 tarife dönemi erteleme hakkı var. Ama bunu uzun süre kullanamaz. Görevli tedarik şirketleri kanunen zarar ettirilemez” diye konuştu.

Dağıtımda fiyat artışı söz konusu değil

Aktif enerji bedeline zammın söz konusu olduğunu bildiren Kırım, dağıtımda bir fiyat artışının ise söz konusu olmadığını kaydetti. Meskenleri sübvanse eden ticarethanelere kWh satış fiyatının 1.890 TL olduğunu aktaran Kırım, bunun elektrik üretim maliyetini kurtarmadığını söyledi.

Barajlar çalışınca faturalar artacak

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) bedelinin de elektrik maliyetlerine eklendiğini hatırlatan Çağada Kırım, yaz aylarıyla birlikte YEKDEM'in payının artacağını söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük kısmının barajlardan oluştuğunu anlatan Kırım, YEKDEM kapsamındaki barajlardan üretilen elektriğe kWh başına 7 dolar/sent ödendiğini belirtti.

Spot piyasada güncel elektrik fiyatları

EPDK'dan elektrik fiyatlarına önlem kararı

Apartmanda elektrik üretimi kapasitesi 25 kW

EPDK'ye elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi

Elektrikte indirim faturaya nasıl yansıyacak? İşte örnek hesap!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir28 Mart 2022 16:24

    Hadi İBB nin AKP li meclis üyeleri buna da hayır desin.

  • K228 Mart 2022 09:48

    manda yoğurdu ve kestane balı yemenizi tavsiye ederim üstüne yulaf on numara ......................sonra zam kaçınılmaz olur

  • Bik28 Mart 2022 11:34

    En az 3 çocuk yapmanın formülü.

  • Mucise Reis ;)28 Mart 2022 10:02

    Mekke Medine hurması evde yeni bitmiş.. Onun yerine Trabzon hurması olsa olur mu ? evde bir tek o var. Yoksa komşuya gidip bir bardak rendelenmiş hurma almam gerekecek. Herkes de var bunlar malum. 

  • Devam28 Mart 2022 09:38

    50 liralık kullanın la sizde.

  • xyz28 Mart 2022 09:38

    Yerli ve millilik böyle birşey olsa gerek. Müstemleke ülkesi olduk. Nükleer santral yapıyorlar o da RUS. Eğer Ruslar kafası atarsa zenginleştirilmiş uranyum çubuğu vermezse santral bir anda işlevsizleşir. Aynı Rus doğal f azı gibi. Yine dışa bağımlıyız anlayacağınız. Enerjide yerli milli hikayesine devam herşeydw olduğu gibi.

  • Tiktak28 Mart 2022 09:32

    Yanlış yazmışlar yüzde  yirmi indirim geliyor! Ramazan ayı geliyor bir yüzde yirmi daha indirim!

  • Bik28 Mart 2022 09:16

    Enerjide dışarıya bağımlı olmak, yerli ve milli paramızı değersiz kılmanın sonucu daha çok zam gelir.