E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEl-Erian’dan korkutan FED yorumu: Başka çaresi yok---

El-Erian’dan korkutan FED yorumu: Başka çaresi yok

El-Erian’dan korkutan FED yorumu: Başka çaresi yok
15 Temmuz 2022 - 10:43 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian FED’in agresif faiz artırımından başka şansı olmadığını söyledi. El-Erian, ABD’deki rekor enflasyonun ardından dünya çapında düşük gelirli kesimleri zor günlerin beklediğine dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Çarşamba günü açıkladığı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları küresel piyasalarda dengelerin hızlı bir şekilde değişmesine yol açtı. Financial Times’taki yazısında, ünlü ekonomist Mohamed El-Erian 41 yılın zirvesindeki enflasyon rakamlarının ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri bu ay agresif bir şekilde artırmaktan başka çaresinin kalmadığını söyledi.

Sigorta devi Allianz’ın ve yatırım yönetimi şirketi Gramercy’nin Baş Ekonomisti El-Erian yıllık bazda %9,1 ile piyasa beklentilerin çok üzerinde gelen haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında FED’in kredibilitesinin zarar gördüğüne dikkat çekti. El-Erian merkez bankası yönetiminin daha önceki aylarda fiyat artışlarını geçici olarak tanımladığını hatırlattı.

El-Erian, “FED’in şu anda agresif davranmaktan başka şansı yok. Bu ayın sonunda faiz oranlarını yüzde 0,75 puan artıracağı kesin ve yüzde 1 puanlık bir artış pekâlâ düşünülebilir" ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in bir sonraki para politikası toplantısı 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. FED bu yılki diğer toplantılarda faiz oranlarını sırasıyla 25, 50 ve 75 baz puan artırdı. Insider’ın haberine göre 100 baz puanlık artış daha merkez bankasının sıkılaştırma politikalarını daha da hızlandırdığını işaret edecek.

Merkez bankasının hızlı faiz artışı ekonomi için ciddi riskleri içeriğinde barındırıyor. Geciken para politikası tepkisi ve hızlı faiz artışları özellikle de ekonomik faaliyetin yavaşladığı bir ortamda resesyon riskini artırıyor.

El-Erian enflasyonun düşme eğilimi göstermesine karşın son TÜFE rakamlarında fiyat artışlarının daha yaygın hale geldiğinin görüldüğüne dikkat çekti.

Ünlü ekonomist, “Bu nedenle, özellikle de FED, hızlı bir şekilde kendini toparlamazsa, önümüzdeki üç ayda enflasyonun aşağı yönlü hareketini kesintiye uğratacak ve tersine çevirecek üçüncü bir enflasyon dalgası olasılığını göz ardı etmek aptalca olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yüksek enflasyon rakamları FED’i daha agresif olmaya iterken, raporun etkileri diğer dünya ekonomilerinde yankılanmaya ve belirsiz bir ekonomik zemin oluşturmaya devam ediyor.

Ekonomist, Haziran ayı ABD TÜFE rakamlarının, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, "küçük yangınlar her yerde " olarak adlandırılan fenomene katkıda bulunacağını savundu.

El-Erian, "Hiç şüpheniz olmasın: En son enflasyon rakamları, özellikle ABD'de ve dünya genelinde toplumların en savunmasız kesimleri için yaklaşmakta olan zor günlerin habercisidir" dedi.

FED yüzde 1 faiz artırabilir

 

Buffett’ın enflasyon stratejisi

 

Milyarder Charlie Munger: Kriptodan uzak durun!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ15 Temmuz 2022 15:18

    Ne FED arkadaş. FED sahibi ABD hükümeti değil ki.yahudi sülalelerinin bunların menfaatleri ne ise onları yapacaklardır.

  • Angutus15 Temmuz 2022 12:01

    FED son 3 yılda 2.5 trilyon doların üzerinde para basıp dağıttı. Bu paradan henüz efektif geri çekilme olmadı. Para ortada duruyor.  Sadece borsa ve kriptolara giden paradan 500 milyar doların üzerinde azalış ve reel bir servet transferi oldu. Sonuç olarak reelde % 30 üzerinde bir enflasyon olan ülkede yüzde 2-3 olan faizin caydırıcı bir etkisi hemen olmaz. Para çekmeden sözel resesyon stagflasyon korkusu yaratarak talebi kısmaya çalışıyor. Çin ve Rusya üzerinden Fed ve Ecb destekli global yeni bir oyun tezgahlanıyor. Ciddi bir servet transferi oluyor. Önce veriyorlar seni çalıştırıyorlar sırtını sıvazlıyorlar sonra teşekkür edip elinden alıyor, senin paranı sana tekrar faizle borç veriyorlar, al bakalım çalışmaya devam. Bu taktik hem ülke hem kişi bazında hep aynı. Borçlu ve üretimi kendine yetmeyen ülkeler ve halkları 2 yıl içinde  çok büyük servet kaybedecek.