E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEl- Erian: Yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor---

El- Erian: Yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor

El- Erian: Yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor
16 Eylül 2022 - 13:25 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian önümüzdeki aylarda yüksek volatilitenin devam edebileceği ve yatırımcıların yeni risklere hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların en sıcak gündemi ABD’deki enflasyon krizi. Ünlü borsa uzmanı Mohamed El-Erian Financial Times’taki yazısında piyasalardaki belirsizlik döneminin devam edebileceğine dikkat çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikalarındaki değişime ve küresel tedarik sorununa göz yummaması gerektiğini hatırlattı. El-Erian salı günkü ‘piyasa katliamına” işaret ederek piyasalardaki belirsizliğin, ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki yükselişin ve dolardaki güçlenmenin piyasaları tehdit etmeye devam ettiği konusunda uyarıyor. İşte ünlü ekonomistin o yazısı:

“Geçtiğimiz hafta boyunca piyasa havasındaki ve fiyatlardaki çarpıcı değişim, para politikası yöneticileri ve yatırımcılar için mevcut ortamdaki temel istikrarsızlığın kanıtıdır. Ve önümüzdeki aylarda istikrarsızlığı yoğunlaşacak olması kaçınılmazdır.

Birçoklarının salı günü "piyasa katliamı" olarak adlandırdığı ABD hisse senedi endekslerinde yüzde 3 ila 5 oranlarındaki tek günlük kayıpların katalizörü elbette kötü bir enflasyon raporuydu. ABD için Ağustos rakamları birçok yönden hayal kırıklığı yarattı ve bunların en önemlisi aylık bazda daha yüksek bir enflasyon ve çekirdek enflasyonun itici güçlerindeki genişlemeydi.

2 yıllık devlet tahvili getirisindeki dramatik artışın yanı sıra ABD tahvil piyasasında başka bölgelerdeki hareketlere bakılırsa, piyasalar kendilerini bir "HFL" anını fiyatlamaya çalışırken buldular. Yani, daha yüksek (Higher), daha hızlı (Faster) ve daha kalıcı (Longer) bir biçimde hareket eden tahvil faizleriyle karşılaştılar.

Yatırımcıların merkez bankalarının piyasalar için aşırı destekleyici bir para politikası yaklaşımdan hızlı bir şekilde terse döneceğini kabul etmeleri gecikti. Bu seferki gecikmede ise merkez bankası yetkililerinin enflasyonla mücadele mesajını zayıflatmaya yönelik önceki eğilimlerle çok az ilgisi vardı. Söz konusu eğilim daha önce kusursuz bir yumuşak iniş ve sıkılaştırıcı likidite rejiminden hızlı bir şekilde uzaklaşma umudunu canlı tutmaya yardımcı olmuştu.

Ancak FED Başkanı Jay Powell'ın Ağustos ayı sonlarında Jackson Hole'da yaptığı konuşmadan bu yana, ABD Merkez Bankası yetkilileri kabul edilemez derecede yüksek enflasyonla mücadeleye koşulsuz bağlılıklarını bildirdiler. Bunun yanı sıra para politikası çıkarımlarını paylaşırken alışılmadık derecede tutarlı davrandılar.

FED yöneticileri ve yatırımcılar için, önümüzdeki aylarda sindirilmesi gereken merkez bankalarının politikalarını destekleyici yönünde gerçekler olacak.

Birincisi, küresel büyüme kırılganlığı artıyor. Avrupa’da, hane halklarının yüksek fiyatlardan mali açıdan koruma, ekonomiye acil ve uzun vadeli yapısal zararı en aza indirecek düzenli bir enerji tedarik yaklaşımı sağlama hedefleri henüz tamamlanmadı.

Kovid sebebiyle vatandaşlarının hayatını korumak ile geçim kaynaklarını sağlayabilmek ikilemi arasında kalan Çin, siyasi olarak kabul edilebilir bir çıkış yolu henüz bulabilmiş değil. Ülke çapında etkili olan aşılama kampanyasında ilerleme kaydedilmemesi, ülkenin küresel ekonomideki talep ve arza katkısını baltalamaktadır. Sistemik olarak önemli ekonomilerin en güçlüsü olan ABD bile, büyüme karşıtı rüzgarlarla karşı karşıya. Tüm bunlar, enflasyon baskılarının ve bununla birlikte gelen talep yıkımının sadece yavaş yavaş dağılabileceği bir zamanda gerçekleşti.

Söz konusu piyasa ortamı olgunlaştıkça piyasalardaki tutarsızlıklarının sürdürülmesi zorlaşacaktır. Daha yüksek kısa vadeli tahvil verimlerinin oluşmasıyla, hisse senetlerinin uzun zamandır desteklendiği yatırımcı anlayışı TINA (Hisse senetlerinin bir alternatif yok) aşınıyor. Daha uzun vadeli tahviller artık büyük bir küresel gerileme ve finansal sistem stresine karşı daha iyi koruma sağlıyor. Böylesine güçlü bir doların hem içeride hem de daha da önemlisi uluslararası alanda oluşturacağı ekonomik ve finansal risklerden kaçınmak daha zordur.

Söylemeye gerek yok, bu merkez bankalarının yardıma yetişebileceği iyi bir ortam değil. Zaten rahatsız edici derecede olan bir yanlış para politikası hamlesi riski her geçen gün artıyor.

Aşırı yüksek enflasyon rakamları göz önüne alındığında, FED’in önümüzdeki hafta benzeri görülmemiş bir şekilde üçüncü kez, art arda yüzde 0,75 puanlık bir faiz artışı yapması da dahil olmak üzere para politika tepkisini önden yüklemekten başka seçeneği yok. Bu politikaya, FED’in bilanço küçültme hızındaki toparlanma ve faiz artışı döngüsünün zirvesine ilişkin tahminlerde yukarı yönlü bir revizyon eşlik edecektir.

Küresel büyüme kırılganlığı ve rahatsız edici finansal piyasa istikrarsızlığı karşısında para politikası duruşunu yumuşatmaya yönelik doğal eğilim, sürekli yüksek enflasyon gerçeği ve politika güvenilirliğini yeniden tesis etme konusundaki acil ihtiyaçlarla çarpışmaktadır. Gerçekten de merkez bankalarının tereddüdü yalnızca 2023'ün ekonomik ve politik zorluklarının ölçeğini ve karmaşıklıklarını kötüleştirmeye hizmet edecektir.

Bu haftaki piyasa kargaşası sadece piyasaların son zamanlardaki aşırı iyimserliği ile ekonomik ve politik gerçekler arasındaki çatışmadan ibaret değil. Aynı zamanda, yatırımcıların para politikası yöneticileri kararları ile kendi portföy dağılım yaklaşımları arasındaki karmaşık belirsizlikle daha iyi başa çıkmalarının bir yansımasıdır.

İyi haber şu ki ekonomiler iki şeyi arkalarında bırakıyor olabilir: Uzun bir süredir devam eden kaynakların verimsiz dağılımı ve aşırı uzun süren merkez bankası müdahalesiyle ağır bir şekilde çarpıtılarak piyasaya geri yüklenen değer. Bu tür beklentilerin gerçekleşmesi için, ekonomiler ve piyasalar para politikası hataları, piyasa stresi ve yatırımcı duyarlılığına vurulacak kırbaçlar anlamına gelen davranışsal tuzakların daha fazlasını yönlendirmek zorunda kalacaktır.

Citi'ye göre dolar en güvenli liman

 

Piyasalardaki negatif görünüm sürüyor

 

Mobius: FED faizleri yüzde 9’a çıkarmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)