E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEl-Erian: FED geç bile kaldı---

El-Erian: FED geç bile kaldı

El-Erian: FED geç bile kaldı
07 Ocak 2022 - 16:25 borsagundem.com

Ünlü ekonomist El-Erian FED tutanaklarının açıklanması sonrası piyasaların tepkilerini değerlendirdi. El-Erian’a göre FED’in para politikası önlemlerinde geç kalması borsa yatırımcılarının boğa piyasası alışkanlıklarını değiştirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın Aralık ayı toplantısı tutanaklarından gelen mesajları değerlendirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in şahin politikaları yatırımcıların riskli yatırımlara şüpheyle yaklaşmasına neden oldu. Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı ve Cambridge Üniversitesi Queens Okulu Başkanı Mohamed El-Erian Bloomberg International’daki yazısında FED’in neredeyse bir ay önce yaptığı toplantının tutanaklarının borsaları neden derinden bu derece sarstığı sorusuna işaret ediyor. El-Erian’a göre yatırımcılar FED’in sıkılaştırma politikaları konusunda U dönüşü yapacağı inancını koruyor. Ancak yükselen enflasyon bu beklentileri boşa çıkarabilir. İşte El-Erian’ın o yazısı:

“Pek çok kişi, Nasdaq'taki sert düşüş de dahil olmak üzere bu hafta piyasalardaki geri çekilmeyi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Aralık ayı politika toplantısı tutanaklarında beklenenden daha şahin açıklamalara bir tepki olarak değerlendirdi. Bu tablo, piyasalar ve ekonomi için iki ilginç konuyu gündeme getiriyor: Yatırımcılar neden şaşırdı ve bu durumun gelecekteki fiyat hareketlerine etkileri ne olacak?

Piyasaları hareket ettiren görünüm 2022 yılına dair 3 politika hamlesinin bileşimi olasılığından kaynaklandı: Geniş çaplı varlık alımlarının sona ermesi, bir faiz artışı serisi ve FED’in bilançosunu daraltmaya başlaması ihtimali.

Bu politikaları harekete geçiren iki neden vardı: FED’in enflasyon hedefini çoktan aştığını, geç de olsa enflasyonun beklenenden daha yüksek ve daha kalıcı olduğunu ve bu durumun devam edebileceğini kabul etmesi ve işgücü piyasasının merkez bankasının ikili hedeflerinin ikinci unsuru olan tam istihdamı eğer hala ulaşmadıysa bile yakın zamanda karşılayacağı yargısı.

Aralık ayındaki FED toplantısı sonrasındaki verileri bir yana bırakın toplantıya kadar olan ekonomik veriler göz önüne alındığında dahi bu iki tetikleyici faktörün hiçbiri piyasalar için büyük bir sürpriz olmamalıydı. Federal Açık Piyasa Komitesi tartışmalarının içeriği ile hemen ardından gelen basın toplantısında tasvir edilen tavrın neredeyse aynı hizada olduğu söylenebilir. Bu özellikle de FED'in bilançosunda olası bir daralma yaklaşımı için söz konusudur.

Bundan sonra ne olacağı ise büyük ölçüde enflasyon ve istihdamın evriminin daha şahin beklentileri doğrulayıp doğrulamamasına bağlı olacaktır.

FED'in düzenli bir politika normalleşmesi sağlamak için hala bir penceresi olsa da bu pencerenin birkaç ay öncesinden açılmasının veya olması gerekenden rahatsız edici derecede sıkı bir politika izlenmesinin iki nedeni var.

İlk olarak, FED'in enflasyon dinamiği konusunda uzun süreli yanlış değerlendirme yapması, artık para politikalarındaki uyumu azaltan ve yanlış politika adımı riskini büyük ölçüde artıran üç teşvik önlemi konusunda neredeyse aynı anda hareket etmesi anlamına geliyor. İkincisi, piyasalarla uyumlu politikaların risklerinin bu şekilde geri çekilmesi, fiili bir mali sıkılaşmanın sebep olduğu ekonomik daralma ile hane halkı tasarruflarının erozyonundan kaynaklanan diğer ekonomik etkileri birbiriyle çakıştırıyor. Ekonomik büyüme ivmesinde daha büyük bir azalmaya sebep oluyor.

FED'in rekor likidite enjeksiyonunun son birkaç yılda varlık fiyatlarını ne ölçüde artırdığı göz önüne alındığında, likiditede olası bir azalmanın, ABD hisse senetleri için art arda dördüncü kez yıllık çift haneli getiri beklentileri konusunda endişeye yol açması şaşırtıcı olmamalıdır. Hisse senetlerinde net kayıplara yol açıp açmayacağı ise, büyük ölçüde "her şeyin rallisinin" ikinci desteği olan yatırımcı davranışının tersine dönüp dönmeyeceğine bağlıdır.

FED’in piyasaları destekleyen tavrı bir süredir, yatırımcıları amaçları ne olursa olsun, herhangi bir düşüşü ve tüm piyasa diplerini satın almaya derinden şartlandırdı. Piyasaları şartlandıran bu davranışsal güçler FOMO (borsalarda yeni bir rekor yükselişi kaçırma korkusu) ve TINA (verimlerin ne kadar bastırılmış olduğu göz önüne alındığında riskli varlıkların alternatif yoktur anlayışı) görüşleriydi. Tüm bunlar, genellikle süresi daha kısa ve büyüklüğü daha sınırlı hale gelen piyasa diplerinin oluşmasına katkıda bulundu.

Çarşamba günü FED'den gelen sinyaller FED'in gayriihtiyari oluşan doğasını daha fazla sorgulatsa da davranışsal koşullandırmayı tam olarak değiştirmedi. Gerçekten de, yatırımcı tabanının hala önemli bir bölümü, karar anı geldiğinde, FED'in parasal sıkılaştırma ile ilgili mevcut beklentileri hayata geçirmek istemediğine veya bunu yapmayacağına inanmaya devam ediyor.

Ne de olsa, FED son on yılda, Ocak 2019'da ve en ünlüsü 2013'te parasal sıkılaşma politikasına gittiğinde öfke nöbetiyle karşılaşmasının ardından U dönüşü yapmak zorunda kalmıştı. Ancak bu senaryonun bu sefer de tekrar edebilmesi için enflasyonun görülebilir düzeyde aşağı çekilmesi gerekir. Bu eksik kalırsa, FED zaten lekelenmiş olan politika güvenilirliğini yok etme riskiyle karşı karşıya kalacaktır.

Son hamlelere rağmen, merkez bankasının sahadaki ekonomik gelişmelerin hala gerisinde olduğundan şüphelenmeme karşın, önümüzdeki birkaç ay içinde politika sinyalinin piyasaların zihnindeki FED fikrinin daha da zayıflatmasının muhtemel olduğunu düşünüyorum. Ekonomi için en büyük soru, gündeme yetişmekte zorlanan bir FED'in politika hamlelerinin finansal koşullarda çok ani bir değişikliğe neden olacak şekilde bir araya gelip gelmeyeceğidir. Piyasalar için bir diğer soru ise, dipten alma konusunda uzun süredir devam eden şartlanmanın likidite rejiminde bu kadar önemli bir değişiklik sırasında dayanabilecek kadar güçlü olup olmayacağıdır.”

Yükselen enerji fiyatları ayı piyasasını mı getirecek?

 

Erken faiz artışı sinyali küresel piyasalarda satış baskısı kaydetti

 

Altın fiyatlarında 'Fed' düşüşü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman07 Ocak 2022 22:32

    Hisse senedi yatırımcılarının bir anlamda hipnotize edilmesi ve etrafdan gelen fırtınaları görmesi engellenir bu sayede piyasanın düşmeyeceği algısı oluşur ve en temkinli olanlar bile inanıp mallanır,herkes eline malını aldığında bir anda çöküş başlar bunun için her zaman bir uydurma sebep bulunur,zaten bizde tam olarak abd borsasında bir çöküş bekliyor ve doları stabil hale getirmeye çalışıyoruz,bunun nedeni orada tonla dolar kazanmış olan devasa fonları ve yatırımcıları dolar bazında bedava olan borsamıza bekliyoruz,eğer doları stabil hale getirebilirsek kesinlikle koşa koşa gelirler bu güveni vermemiz lazım,işte bunu başardığımızda gerçektende faiz vs ihtiyaç kalmaz dolar bolluğu yaşanır hepsi bu..

  • Sandım07 Ocak 2022 22:32

    Dayımın oğlu Ali sandım!

  • DOKTORALI EKONOMİST07 Ocak 2022 16:52

    Ne geç kalması be, Hiç mi ülkemizi örnek almıyorsunuz, siz tutturmuşsunuz faiz artacak diye, bakın ekonomi bakanımızın gözlerinin içine ne görüyorsunuz?

  • Eski 1 Fenerli 08 Ocak 2022 16:09

    Doktoralı , şimdi lütfen cavab ver : 1 varil petrol = kaç DAMAK CİKOLATA ? Bilirsen Prof olacaksın ...

  • Üstadı Azam 08 Ocak 2022 15:54

    2008 krizinde sayın Başkanımız ki o zaman Başbakan idi , teğet geçecek dediğinde okumuş bilinen iktisadi doktrinleri yalamış yutmuş bir elit güruh , açıklamaya kıçı ile gülerken sanırım sen daha doktoranı yapmamıştın değil mi ? İstersen Prof ol da sonra bir degerlendirme yap . Ne dersin ????

  • Haydo07 Ocak 2022 23:03

    Bakanlığın gözünün içinde ışık var