E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te---

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te
09 Temmuz 2021 - 13:50 borsagundem.com

Birçok yeni düzenleme ile ekonomiye ilişkin düzenlemeler de içeren 18 Kanun ve 2 KHK'da değişiklik öngören yeni torba kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu

18 kanun ve 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik ön gören torba kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Yeni teklif ile terör örgütleriyle mücadele kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması gibi birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi 31 Temmuz’dan itibaren 3 yıl uzatılabilecek. 

Güvenlik korucularının ücreti asgari ücretin altında kalmayacak.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu personelinin başka kurumlara geçişini önlemek ve kurumsal hafızayı daimi kılmak amacıyla kurumda tabip ve eczacı olarak çalışanlara döner sermayeden ek ödeme yapılması öngörüldü.

Terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesi amacıyla gözaltı sürelerinin bazı suçlarla ilgili olarak yeniden düzenlenmesini ve ek gözaltı sürelerinin getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanışı 31 Temmuz’dan itibaren 3 yıl uzatılması teklif edildi.

Torba teklifte ekonomi alanında değişiklikler ise Dünya'dan Canan Sakarya haberine göre şu şekilde:

Kambiyo mevzuatına göre farklı alanlarda yapılan düzenlemeler ve bu alanlarda çalışacak firmalara yönelik olarak mali güç tespiti, piyasaya giriş izni vb. her türlü denetim yapılabilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki tanındı. Ayrıca, faaliyet izni verilmesinden hareketle, Hazine ve Maliye Bakanlığına bu tür izinlerden para alma imkanı sağlandı.

Rekabet Kurumu’nda bazı çalışanların soruşturma ya da inceleme yaptıkları alanlarla ilgili kuruluşlara transfer olduğu basına yansımıştı. Getirilen düzenleme ile görevden ayrıldıkları tarih itibariyle, geçmiş iki yıl içinde yürüttükleri soruşturmaların konusu olan sektörlerdeki firmalara geçmesi yasaklandı.

Tarım Bakanlığından izin almadan tütün ticareti yapanlara verilen cezalar bir yıl ertelendi.

ÇEK CEZALARINDA ERTELEME

Bloomberg HT haberine göre de, teklifte çek kanununun çek cezalarının infazını düzenleyen geçici 5. maddesinin birinci fıkrasında değişiklik teklif edildi.

Torba teklifte çek cezalarının süresinin uzatılması yer aldı. Çek kanununun geçici 5. maddesinde 24 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçların infazının durdurulması öngörülürken torba teklifte yer alan düzenlemeyle bu tarih 30 Nisan 2021 tarihine çekildi. Böylelikle 30 Nisan 2021 tarihine kadar işlenmiş suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazlarının belli şartlarla durdurulması öngörüldü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.