E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomistler Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor---

Ekonomistler Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor

Ekonomistler Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor
06 Şubat 2023 - 14:58 borsagundem.com

Ekonomistler ve stratejistler, sürpriz istihdam verileri sonrası Fed’den en az bir faiz artırımı daha bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Fed ise 25 baz puanlık son faiz artırımıyla sıkılaştırmada yeni bir evreye geçildiğine işareti ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle iş gücü piyasasının hala sıkı olduğunu gösteren sürpriz istihdam verileri sonrası, uzmanlar ve ekonomistler, Fed’in Mart ayında yeni bir faiz artışı kararı almasına kesin gözüyle bakıyor.

Mart ayında yeni faiz artırımı

Benzinga’nın haberine göre, S&P 500 Endeksi, yatırımcıların bir başka Fed faiz oranı artışını ve Ocak ayı istihdam raporunu özümsemesiyle geçen hafta beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çarşamba günü Fed, federal fon faiz oranı hedefini yüzde 0,25 oranında artırarak yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 aralığına yükselttiğini duyurdu. 25 baz puanlık oran artışı, Fed'in Aralık'taki yüzde 0,5'lik faiz artırımının ardından sıkılaştırmada bir başka adımı işaret ediyor. Ancak ekonomistler, merkez bankasının enflasyona karşı devam eden mücadelesinde Mart ayında en az bir faiz artırımı daha yapmasını bekliyor.

ABD Çalışma Bakanlığı ise, ABD ekonomisinin Ocak ayında 517.000 yeni iş eklediğini bildirdi ve bu, ekonomistlerin 187.000 yeni iş tahmininin çok üzerinde bir veri olarak piyasalarda şaşkınlık yarattı. Ücret artışı ayda sadece yüzde 4,4 oranında bir düşüş yaşadı ve işsizlik oranı yüzde 3,4 ile son 50 yılın en düşük seviyesine geriledi.

IMF’ye göre küresel ekonomik görünüm olumlu

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq borsası, Facebook’un ana şirketi Meta Platforms'tan beklenenden daha iyi dördüncü çeyrek sonuçları gelmesinin ardından Perşembe günü yüzde 3,2 oranında değer kazandı. Meta hisseleri Perşembe günü yüzde 23 oranında artarak 2013'ten bu yana en iyi tek günlük performansını kaydetti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Pazartesi günü 2023 yılı küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseltti. IMF, büyümenin ‘tarihi standartlara göre zayıf kalacağını’ ancak 2024 yılında yüzde 3,1'e yükseleceğini belirtti.

11 sektörden sadece 4’ü

ABD borsalarında ise bilançoların açıklanmasıyla hisse senetlerinde belirgin yükselişler yaşanıyor. Peloton hisseleri, bağlı fitness ekipmanı üreticisinin mali ikinci çeyrekte etkileyici abonelik geliri artışı ve iyileşen kar marjı bildirmesinin ardından Çarşamba günü yüzde 26'dan fazla arttı. Bu hafta ise yatırımcıların Salı günü BP'den, Çarşamba günü Walt Disney ve Uber Technologies’den ve Perşembe günü PayPal Holdings'ten gelecek üç aylık raporlara odaklanması bekleniyor.

FactSet'e göre, toplam 11 S&P 500 sektöründen yalnızca dördü dördüncü çeyrekte pozitif kazanç artışı bildirdi.

Wall Street bu haftaya odaklanmış durumda

Beklenenin üzerinde sıcak seyreden iş gücü piyasası ve istihdam raporunun ardından Wall Street gözünü Salı günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın Washington Ekonomi Kulübü (Economic Club of Washington, D.C.) toplantısında yapacağı konuşmaya ve Michigan Üniversitesi'nin Cuma günü Şubat ayı ABD Tüketici Duyarlılığı Endeksi ön okumasını yayınladığı ekonomik güncellemelere çevirmiş durumda.

Piyasalarla FED arasında uzlaşma gerekiyor

 

ABD istihdam verileri FED’i destekleyecek mi

 

Fed piyasaları şüphe içinde bırakmak istiyor

 

Fed güvercini uçurdu

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)