E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomiler düzelince, OPEC petrol üretimini artırıyor---

Ekonomiler düzelince, OPEC petrol üretimini artırıyor

Ekonomiler düzelince, OPEC petrol üretimini artırıyor
03 Haziran 2021 - 10:35 borsagundem.com

OPEC, ekonomiler toparlandıkça petrol üretimini artırmaya devam ederek artan petrol fiyatlarından fayda sağlamayı hedefliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

OPEC petrol karteli ve petrol üreten diğer ülkeler ham petrol üretimini günde 2,1 milyon varil artırma kararı aldı. Bazı ülkelerde yeniden yükselen Kovid sayılarına rağmen geri kalan birçok ülkede düzelen ekonomilerin artıracağı talebi karşılamak için bu karar alındı.

Ülkelerin enerji bakanları kararı Salı günü çevrimiçi bir toplantıda aldılar.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, son piyasa gelişmelerinin Nisan ayında yapılan ve Salı günü yeniden teyit edilen üretimi kademeli olarak artırma anlaşmasının "doğru karar" olduğunu kanıtladığını söyledi. Enerjinin toparlanması ve talebiyle ilgili olarak hala "ufukta bulutlar" olduğunu sözlerine ekledi.

Kartel, daha önceki toplantılarda Mayıs'tan Temmuz'a kadar üretimi günde 2,1 milyon varil artırma yönünde kararlaştırılan rotada kalmaya karar verdi. Grup, Haziran ayında günde 350.000 varil ve Temmuz ayında günde 440.000 varil geri eklemeyi planlıyor. Suudi Arabistan ayrıca grup taahhüdünün üzerinde ve ötesinde yaptığı gönüllü kesintilerde kademeli olarak 1 milyon varil ekliyor.

Suudi Arabistan ve başta Rusya olmak üzere üye olmayanlardan oluşan birleşik OPEC Plus gruplandırması, büyük bir petrol tüketicisi olan Hindistan gibi ülkelerde yenilenen KOVID-19 salgınlarının küresel talebe zarar vereceği ve fiyatlar üzerinde baskı oluşturacağı endişeleriyle karşı karşıya. Petrol üreticisi ülkeler, 2020'deki pandemi yavaşlamasının en kötü olduğu dönemde fiyatları desteklemek için sert indirimler yaptı ve şimdi üreticiler yavaş yavaş daha fazla üretim ekledikçe pazarın ne kadar ek petrole ihtiyacı olduğunu değerlendirmek zorunda.

Ancak fiyatlar toparlandı ve Salı günü birkaç yılın en yüksek seviyesinde kapandı ve ABD, Avrupa ve Asya'daki toparlanmaların, insanlar daha fazla seyahat edip daha fazla yakıt kullandıkça, yılın ikinci yarısında enerji talebini daha da yükseltmesi bekleniyor. ABD'de sürüş sezonu Anma Günü hafta sonunda başladı ve giderek artan sayıda Amerikalı aşılandı, bu da insanların seyahat etme ve araba ile daha uzun yolculuklar yapma konusunda kendilerini daha özgür hissetmelerini sağladı.

Salı günü, ABD ham petrolünün fiyatı yaklaşık %4'lük bir sıçramadan sonra %2 artışla varil başına 67.72 dolara yükseldi. Avrupa standardı olan Brent ham petrol %2.7 artışla 71.17 dolardan işlem gördü ancak varil başına 70.25 dolardan kapandı. Fiyatlar, Brent ham petrolü için iki yılın ve ABD ham petrolü için yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesiydi.

Çarşamba gününün enerji ticaretinde, gösterge ABD ham petrolü New York Ticaret Borsası'nda elektronik ticarette 39 sent artışla varil başına 68.11 dolara yükseldi. Uluslararası standart Brent ham petrolü 49 sent yükselerek varil başına 70.77 dolara yükseldi.

Piyasa tahminlerini karmaşıklaştıran ek bir faktör, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin sonucuna bağlı olarak, piyasaya daha fazla İran petrolünün olası dönüşüdür. S&P Global Platts'ın jeopolitik risk analisti Paul Sheldon, İran'ın 18 Haziran seçimlerinden önce bir çerçeve nükleer anlaşmaya varılacağını ve İran arzının Mayıs seviyeleri ile Aralık arasında günde 1,05 milyon varil artmasını beklediğini söyledi.

Bin Salman, yarım saatten az sürdüğünü söylediği kısa toplantıda piyasaya daha fazla İran petrolü gelme ihtimalinin tartışılmadığını söyledi.

Petrol fiyatları yılbaşından bu yana %30'dan fazla arttı. Bu, ham petrolün bir galon benzinin fiyatının yaklaşık yarısını oluşturduğu ABD'deki sürücüler için daha yüksek maliyetler anlamına geliyordu. Tatil yolcuları, 2014'ten bu yana en yüksek benzin fiyatlarını, geçen yıla göre 1,12 dolar daha fazla olan galon başına 3,03 dolar ulusal ortalama ödedi. Batı eyaletlerinde fiyatlar daha da yüksekti; Kaliforniyalılar galon başına 4,20 dolar ödedi.

Rusya’da dijital para tartışması

 

ABD, Türkiye'yi de ilgilendiren dijital vergi planını erteledi

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)