E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomik veriler, küresel çapta zayıf seyrediyor---

Ekonomik veriler, küresel çapta zayıf seyrediyor

Ekonomik veriler, küresel çapta zayıf seyrediyor
18 Mart 2020 - 09:35 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel ve yurt içi piyasaların virüs salgınına tepkileri inceleniyor

ABD yönetimi, ekonomik teşvik planı üzerinde çalışıyor…

Küresel piyasalardaki iki yönlü, volatil seyir devam ediyor

Yurt içinde TCMB’den destekleyici adımlar açıklandı

Almanya’da dün açıklanan Zew iş dünyası güven endeksi Mart ayında hızlı gerileyerek eksi 49,5 oldu. Bu seviye, Aralık 2011 verisinden bu yana en düşük düzey. ABD’de perakende satışlar Şubat ayında aylık bazda %0,5 geriledi. Japonya’da ihracat, Şubat’ta yıllık bazda %1 geriledi.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin çok önemli bir teşvik planı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Planın havayolu, otelcilik gibi gelişmelerden daha olumsuz etkilenen sektörlere kredi sağlanmasını ve çalışanlara yönelik destekleri içerdiği belirtiliyor. Çalışanlara yönelik vergi tatili getirilmesinin gündemde olduğu belirtiliyor.

Mnuchin planın bugün senatoya sunulacağını, hızlı birşekilde geçmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Fed ise piyasa yapıcılarına yönelik, 20 Mart’tan itibaren gecelik ve 90 gün vadeye kadar finansman sunacak yeni bir imkan açıkladı.

Küresel piyasalarda ise bir tarafta virüs kaynaklı endişeler, diğer tarafta alınan ekonomik önlemler fiyatlanmaya çalışılırken, volatilite de devam ediyor. ABD temel hisse senedi endeksleri,
Pazartesi günkü sert düşüşünün ardından dün, günlük bazda %5,2 ilâ %6,3 aralığında toparlanmalar gösterdi. Ancak bu sabah vadeli işlemlerde yine satıcılı bir seyir var. Asya hisse senedi piyasalarında ise karışık bir seyirsöz konusu. Dolar endeksi, dün akşam 99,7 düzeylerine kadar yükselmesinin ardından, bu sabah 99,2 seviyelerinde. ¬/$, dün 1,10’un altına geldi bu sabah 1,1035’lerde. USD/JPY, bu sabahki düşüşe rağmen 107,1’lerde.

Yurt içinde ise TCMB, dün, politika faizini 100 baz puan indirerek %9,75’e çekerken, ek bir dizi likidite önlemi açıkladı. Buna göre TCMB bankalara, ihtiyaç duydukları tüm likiditeyi sağlayacağını belirtti. 91 gün vadeye kadar ek repo ihaleleri ile likidite sağlanabilecek. Reel kredi büyüme oranlarını sağlayan bankalar için, yabancı para zorunlu karşılık oranları 500 baz puan indiriliyor. Bu adımla, bankalara yaklaşık 5,1milyar $ karşılığı döviz ve altın verilmesi bekleniyor. Bir diğer önemli adımla reel sektöre kredi akışını teminen, hedefli, ilave likidite imkanları tanındı.

Bankaların yeni likidite imkanından alabileceği azami fon tutarı, reel sektöre sağlayacakları kredi tutarı ile ilişkilendirildi. Bu kapsamda bankalar 91 günlük repo ihaleleri ile politika faizinin 150 bps altından likidite sağlayabilecek. Reeskont kredilerinde, vade uzatımı ve borcun zamana yayılması imkanları tanındı.

BDDK, Covid-19 salgını sonucu ekonomik ve ticari faaliyetlerde oluşan aksaklıklar nedeniyle, kredilerin donuk alacak olarak sınıflandırılması için öngörülen 90 gün gecikme süresini, 2020 yılı sonuna kadar 180 gün olarak uygulanmasına karar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında bugün saat 14:00’de Çankaya köşkünde Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm toplantısı yapılacak.

Sağlık Bakanı Koca yurt içinde Korona virüsü vaka sayısının 98’e ulaştığını belirtti ve herkesi tedbirli olmaya davet etti. Yurt içi piyasalarda ise $/TL, bu sabah 6,42 düzeylerinde

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)