E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomik veriler güven verici değil---

Ekonomik veriler güven verici değil

Ekonomik veriler güven verici değil
25 Şubat 2020 - 09:25 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende "Virüs ile ilgili gelişmelerin, küresel piyasalarda etkili olması öne çıkıyor

Küresel ekonomik veriler, güven verici derecede güçlü görünmüyor. Yurt içinde reel kesim güven endeksi(ma)Şubat’ta hafifyükseldi $/TL güne 6,12 düzeylerinden başlıyor.

Almanya’da Şubat ayı IFO iş dünyası güven endeksi 96,1 ile beklentilerin (95,3) üzerinde açıklandı.

ABD’de açıklanan Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ise beklentilerin bir miktar altında kaldı.

Diğer taraftan Çin’de ortaya çıkan yeni tip korona virüsü ile ilgili gelişmeler küresel piyasaların yönünde belirleyici olmaya devam ediyor. Çin’de virüs nedeniyle can kaybı 2.663 olurken, dünya çapında gözlenen vaka sayısı da 80 bine ulaştı. Virüsün Çin dışında diğer bazı ülkelerde de gözlenmesi, risk algısının zayıflamasına neden olan temel faktör.

Dünya Sağlık Örgütü, vaka sayısındaki artışın endişe verici olduğunu ancak virüsün pandemi (çok geniş alanda yayılan salgın hastalık) ilân edilmesi için henüz erken olduğunu açıkladı.

Gelişmelerle dün ABD temel hisse senedi endekslerinde, günlük bazda %3,3 ilâ %3,8 aralığında sert satışlar görülmesinin ardından bu sabah birçok Asya hisse senedi piyasasında da satıcılı bir seyir hakim. Güvenli liman talebiyle ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri %1,40 düzeyinde çok düşük seyrini sürdürürken, dolar endeksi ise günlük bazda hafif geriledi, ancak genel yüksek seyir devam ediyor.

Brent petrol fiyatı sert düşerken, altın fiyatlarında da volatilite yaşandı. Altın 1.685 $/ons seviyesine ulaşmasının ardından, bu sabah 1.649 $/ons düzeyinde.

Yurt dışında bugün, ABD Şubat ayı tüketici güven endeksi takip edilecek.

Yurt içinde ise reel kesim güven endeksi Şubat ayında, mevsimsellikten arındırılmış, aylık bazda 0,3 puan artışla 106,7 düzeyinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı da (m.a.) Şubat ayında 0,8 puan artışla 76,6’ya yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksinde artış eğilimi sürerken, perakende ve inşaat sektörü endekslerinde gerileme görüldü.

Hazine dün gerçekleştirdiği 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 3,3 milyar
TL borçlandı. İhalede ortalama yıllık bileşik faiz %11,84 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün 2 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvili ihalesi gerçekleştirecek.

Gösterge faiz dün 65 baz puan artışla günü %11,89, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 37 baz puan yükselişle %12,42’den tamamladı. 5 yıllık CDS’ler 304 baz puan seviyelerinde.

Yurt içinde bugün TCMB Başkanı Uysal’ın Bursa Sanayi Odası’nda yapacağı açıklamalar takip edilecek.

Dolar hafif geri çekilme eğiliminde. Fed’den bu yıl için 2 faiz indirimi fiyatlanması doları aşağı çekerken ¬/$, 1,0855’lere yükseldi. GBP/USD 1,2935’lerde. Cuma günü virüsün Japonya’ya etkisi endişeleriyle 112,2’lere yaklaşan USD/JPY, bu sabah 110,8’lerde.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de bu sabah toparlanma hakim.

Korona virüsüne ilişkin endişelerle Avrupa borsalarında sert satışlar görüldü. İtalya borsası %5,4 ile Haziran 2016’dan bu yana en sert günlük düşüşü gösterdi. Eurostoxx-600 endeksi %3,8, teknoloji endeksi %4,3 değer kaybetti. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)