E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik toparlanma hisseleri liderliği ele geçirecek mi?---

Ekonomik toparlanma hisseleri liderliği ele geçirecek mi?

Ekonomik toparlanma hisseleri liderliği ele geçirecek mi?
01 Ekim 2021 - 11:53 borsagundem.com

Pandemi sonrasında ekonominin toparlanma göstermesinden fayda gören ve yükselişe geçen hisselerin, piyasalarda liderliği üstlenmesi oldukça zor. Bu hisseler piyasaların yükünü taşıyabilecek güçte değil.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ağustos ayından bu yana bazı analistler borsalarda rotasyon gerçekleşmediği takdirde, çöküşün gelebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ekonominin yeniden açılmasından fayda gören hisseler geçtiğimiz ay piyasaların genelinden daha yüksek performans göstermiş olsa da, piyasaların büyük bir bölümünde görülen düşüşler rotasyonun gerekliliğini hatırlatıyor.

Korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla yükselişe geçen teknoloji hisseleri bir kez daha düşüş dönemi yaşıyor. Forbes’un haberine göre ABD Kongresi tarafından alınabilecek herhangi bir yanlış karar, piyasalarda ani bir çöküşü beraberinde getirebilir.

Korona virüsün delta varyantının yarattığı dalga pik noktasına ulaşırken ve pandeminin sonuna yaklaşılırken, aynı zamanda 18 aydır süren boğa piyasasını ortaya çıkaran unsurların da sonuna geliyoruz. Pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte borsalarda 18 aylık boğa piyasasını tetikleyen unsurlar teknolojinin benimsenme hızı, düşük faiz oranları ve yatırım yapmak için zaman olmuştu.

Pandeminin sona ermesi aynı zamanda ABD hükümetinin sağladığı eşi benzeri görülmemiş teşviklerin de sonuna gelinmesi anlamına geliyor. Bu teşvikler, aslına bakılırsa ilk çeyrekte ekonomiye giren likiditenin oranının pik yapmasının ardından gelen aylarda düşüşteydi.

Bu pik noktasının zamanlaması da spekülatif büyüme hisselerinin ayı piyasası alanına girmeye başladığı ana denk geldi. Şimdiden fiyatlanmamış olan bir teşvik paketi açıklanmadığı sürece, yeni harcamaların oranı düşerken ve faiz oranları yükselirken bir likidite düşüşüne doğru ilerliyoruz. Ekonomik arka plan ideal olsaydı, bu senaryo rotasyonu ilk aşamalarda yakalamayı başarabilen yatırımcılar için olumlu olabilirdi.

Ancak enflasyonun kalıcı olacağı beklentileri artarken ve tüketici güveni gerilerken, sağlam bir zemin üzerinde durmuyoruz. ‘Yeniden açılma’ hisseleri, geçtiğimiz ay ‘evden çalışma’ hisselerini geride bırakmış olsa da bu performansı genel olarak düşüş gösteren bir piyasada gösteriyor. Bu nedenle gerçekleşen rotasyon şimdiye kadar pasif endeks sahipleri için olumlu olmadı ve bu durumu değiştirmek için birçok faktörün devreye girmesi gerekiyor.

Bunun nedeni ise ‘yeniden açılma’ hisselerinin bu yıl yaz aylarındaki geri çekilmeye rağmen oldukça pahalı hale gelmiş olması. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre şubat ayında S&P 500 şirketlerinin fiyat-değerleme oranının son bir yılda gösterdiği yükseliş dikkat çekmişti. Bu oran ise faiz oranları yükselirken, hangi hisselerin darbe alacağına yönelik oldukça iyi bir gösterge oldu.

Tesla, Enphase Energy, PayPal ve Nvidia listenin başında yer aldı ve bir sonraki ay en az %20 düşüş gösterdi. Aynı tablo bugün farklı bir sonuca işaret ediyor: Cruise şirketleri ve hizmet sektörü hisselerinin değerlemeleri en yüksek seviyelere ulaştı. Piyasalar şimdiden korona virüsü yenmenin yan etkilerini görüyor: Yükselen faiz oranları ve spekülatif çılgınlığın sona ermesi.

Boğa piyasası taraftarları ise bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verilerinin beklentilerden daha iyimser gelmesini bekliyor. Ayı piyasası tezinin merkezinde ise enflasyon yer alırken, bu alandaki bir sürpriz piyasaların yeniden yükselmesini sağlayabilir.

Yüzde 63 yükseliş potansiyeli taşıyan hisse

 

İmalat PMI geriledi

 

Küresel piyasalarda enflasyon endişeleri sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)