E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik toparlanma fonlar için fırsat yaratacak---

Ekonomik toparlanma fonlar için fırsat yaratacak

Ekonomik toparlanma fonlar için fırsat yaratacak
24 Mart 2021 - 10:31 borsagundem.com

Kayıp yaşayan fon yöneticileri ekonomik toparlanmanın fırsat yaratacağını düşünüyor. ABD ekonomisinin toparlanma göstermesiyle birlikte, yeni kazananlar ortaya çıkacak

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fon yöneticileri toparlanan ABD ekonomisinde teknoloji şirketlerinin ağırlığı azalırken, sürdürülebilir bir geri dönüş beklentisi içinde. ABD hisselerinde pandemi dönemi rallisinin ilk aşamaları, büyük teknoloji şirketlerinin önderliğinde geçmişti. Apple ve Facebook gibi küçük bir grup şirket, S&P 500 hisse endeksinin yaklaşık dörtte birine denk hale gelmişti. Ancak ekonominin gidişatına karşı hassas olan sanayi, enerji ve finans şirketleri şimdi yükselişte. Buna ek olarak sektörlerdeki şirketlerin, pandemi krizinin ardından oldukça farklı yollar çizme ihtimali yüksek.

Tüm bunlar serbest fonlar ve aktif olarak yönetilen hisse portföyleri için daha iyi fırsatlar yaratıyor. BlackRock’ın Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Başkanı Tony DeSpirito, “bu hisse seçimine odaklanma dönemi” dedi. Açıklamasının devamında, “bu döngü daha hızlı olacak ve oldukça fazla bastırılmış talep var. Bu döngünün dinamikleri, fon yöneticilerinin güçlü yanlarına hitap edecek” ifadesini kullandı. Aktif fon yöneticilerinin büyük bir bölümü 2013 yılından bu yana ABD hisseleri endeksi S&P 1500 endeksinin üzerinde performans gösteremedi.

Ancak Financial Times’ın haberine göre 2020 yılının sonunda görülen daha kapsamlı bir borsa rallisinin işaretleri, aktif yöneticilerin önceki yıllara kıyasla daha iyi performans göstermesini sağladı. ABD’nin hisse fonlarının büyük bir bölümü, 2020’de S&P 1500’ün altında performans göstermeye devam etse de önceki yıllara kıyasla yaklaşık %10’luk artış kaydetti. Morningstar’a göre 2010 yılının sonunda, aktif olarak yönetilen ABD fonlarının net varlıkları 4 trilyon dolar değerindeydi ve 1,5 trilyon dolarlık endeks takibindeki pasif stratejilerin oldukça üzerindeydi. Ancak bundan on yıl sonra pasif ABD stratejilerinin varlıkları 8 trilyon dolara ulaştı.

Fon yöneticileri ekonomik toparlanmanın bu aşamasında, teknoloji hisselerindeki zayıflamanın daha fazla fırsat yaratacağını söylüyor. Şubat ayında, büyük sermayeli aktif olarak yönetilen fonların %70’i ölçüt niteliğindeki endekslerinden yüksek performans gösterdi. Bu ise Bank of America verilerine göre 2007 yılından bu yana en iyi performans oldu. Yatırımcılar şirketlerin, ekonomik toparlanma sürecinde birbirlerinden oldukça farklı performans göstereceğini düşünüyor. Bazıları maliyet kısma konusunda başarı yakalarken, diğerleri, özellikle de perakende şirketleri teknolojik dönüşümü yakaladı.

Ancak bazı hisselerin fiyatının düşük olmasının nedenleri var. borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, borç yükü altında ve zorluk içindeki şirketlerin, pandemi sonrasında toparlanma gösterme ihtimali düşük. BlackRock’tan DeSpirito, “uzun vadeli teknolojik trend hızlanıyor ve fon yöneticileri için asıl zorluk, korona virüsün şirketleri nasıl dönüştürdüğünü tespit edebilmek” dedi. Açıklamasının devamında, “bu da fon yöneticileri için hem değer hem de büyüme şirketleri arasında fırsatlar olacağı anlamına geliyor. Yeni teknoloji şirketleri bulmalı ve değer tuzaklarından kaçınmalısınız” ifadelerini kullandı.

S&P 500’e yönelik eşit ağırlıklı bir yaklaşım ise, kapsamlı hisse piyasası rallisinde izlenecek bir başka strateji. Bu şekilde, en büyük piyasa değerine sahip şirketlere yönelmektense endekste yer alan hisselerde ağırlık dengelenebilir. Amundi Asset Management’ın ABD Hisseleri Başkanı Marco Pirondini, “güçlü ekonomik büyüme, aktif yöneticilerin endeksten yüksek performans göstermesi için uygun koşulları sağlıyor. Bunu hisse seçerek ya da eşit ağırlıklı bir dağılımla başarabilirler” dedi.

Kısa vadeli dip arayışı devam edebilir

 

Küresel piyasalar, imalat sanayi verilerine odaklandı

 

Fiyatlamalar tam olarak oturana dek yeni pozisyon açılmamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)