E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik toparlanma banka hisselerini yükseltecek---

Ekonomik toparlanma banka hisselerini yükseltecek

Ekonomik toparlanma banka hisselerini yükseltecek
22 Haziran 2021 - 17:45 borsagundem.com

Korona virüs pandemisi aşılama çalışmalarının hızlanmasıyla yavaş yavaş etkisini kaybederken, ekonomide güçlü toparlanma sinyalleri geliyor. Bu durum ise bankalar için hareketli bir dönemi başlatacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar son dönemde yüksek volatilite göstermeye başlamış olsa da oldukça güçlü bir yıl geçirdi. Pazartesi günü hisseler geçtiğimiz hafta görülen büyük düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Ancak Dow Jones endeksi geçtiğimi haftaki düşüşüne rağmen 2021 başından bu yana %10 yükseldi.

Goldman Sachs büyük sermayeli hisseler arasında zirvedeki hisse olarak yer alıyor ve %35’lik yükselişiyle dikkat çekiyor. Goldman ise yükselişiyle dikkat çeken tek finans devi değil. American Express de Dow’un ikinci en yüksek performans gösteren hissesi oldu ve %30 yükseliş gösterdi.

JPMorgan Chase’de ise %18 yükseliş görüldü. S&P 500’de ise dev bankalar Capital One, Wells Fargo, SVB Financial ve Fifth Third %30’un üzerinde yükselişler kaydetti. Peki banka hisseleri neden yüksek performans gösteriyor? Piyasalardaki ralli elbette bankaların operasyonlarının Wall Street’e yakın birimleri için oldukça iyi bir haber.

Goldman Sachs ve JPMorgan Chase gibi şirketler yatırım bankacılığı ücretlerinden ve işlem komisyonlarından büyük miktarlarda gelir elde ediyor. Aynı zamanda halka arzlarda ve şirket birleşmelerinde de danışmanlık hizmeti veriliyor. Ancak, ilerleme gösteren istihdam piyasasının kredilere yönelik talebi artırması ve müşterilerin kredi notunun yükselmesiyle birlikte, güçlenen ekonomi de bankalara yarayacak.

Emlak piyasası ise henüz popülerliğini yitirmedi. Bu alan da büyük mortgage kredisi birimleri olan bölgesel bankalar için oldukça önemli bir gelir kaynağı.

Ekonomik toparlanma bankalara yarayacak

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bu durum bankaların ABD’de en büyük kar üreten şirketleri arasında yer aldığının bir işareti haline geliyor. FactSet Research’e göre finans sektörünün gelirlerinin yılın ikinci çeyreğinde iki katın üzerinde yükselmesi bekleniyor.

Aynı zamanda Wells Fargo, Capital One, Discover Financial Services ve Bank of America’da kaydedilen kazançlarla birlikte tahminler de giderek yükseliyor. Banka hisseleri de büyük miktarlarda temettü ödemeleri ve bu miktarın tahvil getirilerinden yüksek olması nedeniyle yükselişte. Bu durum sabit gelir arayışında olan tutucu yatırımcılar için bankaları daha çekici bir hale getiriyor.

ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirisi şimdilerde %1,5’in bir miktar üzerinde. Citigroup’un temettü getirisi ise bu rakamın iki katı. Önde gelen bölgesel bankalardan Truist, Citizens Financial, KeyCorp ve Comercia da %3’ün üzerinde temettü ödeyen bankalar arasında.

Commonwealth Financial Netwotk Küresel Yatırım Analisti Anu Gaggar CNN’e yaptığı açıklamada, “bankalar büyük finansal krizden bu yana deflerlerini temizledi ve pandemi krizinde güçlerini kanıtladı” dedi. Gaggar, “düşük faizlerle bile para kazanabiliyorlar. Güçlü ekonomik ve sermaye piyasaları aktivitesi finans sektörü hisselerinden yana” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda finansal gücün ise bu şirketlere temettü ödeme ve hisse geri alımı yama imkanı tanıdığını söyledi.

Enflasyon finans hisselerine iyi gelecek

Peki ya enflasyon? borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre yükselen tüketici fiyatları ve ABD Merkez Bankası’ndan gelecek faiz artırımı sinyallerine yönelik korkular geçtiğimiz hafta en büyük bankalarınkiler de dahil olmak üzere hisselere zarar verdi. Ancak bu aşırı bir tepki olabilir. Bazı uzmanlar finans hisselerinin aynı zamanda ekonomi toparlanma gösterirken reflasyon ticaretinin de faydasını göreceğini düşünüyor.

UBS Global Wealth Management Analistleri Laura Kane ve Michelle Laliberte bu ay yayınlanan bir raporda “şirketler yeniden büyümeye yatırım yapmaya başladığında kredi talebinde hızlanma bekliyoruz. Pandemi sürecinde kurumsal ve küçük işletme müşterileri kısıtlı kredi çekti ve fon için sermaye piyasalarına yöneldi” dedi.

Açıklamasının devamında, “ticari ve endüstriyel krediler sermaye giderleri artış gösterirken yükselecek ve potansiyel faiz oranı artırımı ile güçlü ekonomik büyüme finans hisseleri için destekleyici olacak” ifadelerini kullandı. Banka hisseleri halen piyasalardaki en ucuz sektör olarak kalmaya devam ediyor ve FactSet verilerine göre gelecek 12 ay için bilanço tahminlerinin yalnızca 14 katında işlem görüyor. Bu rakamlar ise piyasaların geneline kıyasla oldukça düşük hisse fiyatlarına işaret ediyor.

Etik yatırım alanının dört ölümcül günahı

 

Bir haftada 17 halka arz

 

Döviz borcu olan şirketlere Fitch’ten denge uyarısı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • King Bofa22 Haziran 2021 21:19

    Çok basit bofa alırsa yükselir aksi halde patates olur.

  • Yorum22 Haziran 2021 20:38

    Türkiye afkanistanda kalacak abd halkbank davasını geri çekecek bankaların üstündeki kara bulut veya baskı bitecek yabancının piyasaya girişiyle bankalar yükseleceeeek

  • Ilker deniz 22 Haziran 2021 19:05

    Demek ki küçük yatırımcı banka hissesi satmaya başlamış. Yakında almaya başlar

  • ilker deniz22 Haziran 2021 22:00

    zeliha kardeş yıllardır toplayan yok. yüzde doksan yabancı saklamsında olan garanti bankası suan yüzde 60 larda. Borsada kelepir diye bişey olmaz. alsatlarla açık pozisyon almalarla bahsettiğin kelepir hisselerin maliyeti büyük yatırımcıda sıfır civarında. senin 8 liraya maliyetlendiğin kağıt onlarda bedava şuan. birde bu açıdan bak.

  • ZELİHA KARAKAŞLI22 Haziran 2021 20:33

    kardeş teşhisin müthiş.küçük yatırımcıda bankamı kaldı sata sata bir oldular.bankaların kendileri ve para fonları yıllardır topluyorlar.dolar bazında bankalar kelepir oldu.iş borsa denilen şey de bu zaten.