E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomik kriz tehdidi---

Ekonomik kriz tehdidi

Ekonomik kriz tehdidi
06 Eylül 2013 - 10:09 borsagundem.com

G-20 zirvesi, ev sahibi Putin ile ABD Başkanı Obama arasında Soğuk Savaş’ı andıran sessiz bir gerginliğe sahne oldu

Rusya’nın St. Petersburg kentinde dün başlayan G-20 zirvesi, ev sahibi Putin ile ABD Başkanı Obama arasında Soğuk Savaş’ı andıran sessiz bir gerginliğe sahne oldu. BRICS ülkelerinin desteğini alan Putin, Suriye’ye olası müdahalenin bir ekonomik krize neden olabileceğini söyledi.
Rusya’nın St. Petersburg kenti yakınlarında bulunan çarlık dönemi sarayında dün başlayan ve bugün sona erecek G-20 zirvesinde dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin liderleri, vergi reformları başta olmak üzere diğer ekonomik konuları görüşüyor. Resmi gündemde olmayan Suriye konusu ise dünkü akşam yemeğinde ele alındı. ABD Başkanı Barack Obama’nın, kimyasal silah kullandığına hükmettiği rejimi cezalandırmak için haftaya askeri müdahale konusunda Kongre’den onay alması bekleniyor. Suriye meselesinde geri adım atmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Obama’yı sıcak bir gülümsemeyle karşılasa da zirvede Soğuk Savaş rüzgarları esti.
YALANCIYA KARŞI ‘REHİNCİ’
İlk hamle önceki akşam Putin’in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye “yalancı” demesiyle gelmişti. Dün de zirveden hemen önce Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, “Zirvedeki oturma düzeni İngilizce alfabeye göre ayarlandı” dedi. Ev sahibi olduğu halde ve geleneklere rağmen Kiril alfabesinin kullanılmamasıyla Obama ile Putin arasına “bir değil beş liderin” oturacağı vurgulandı. Fakat daha sonra düzen tekrar değiştirildi ve Obama ile Putin arasına 2 lider girdi. ABD Dışişleri, Putin’in laflarının Kerry’nin uykularını kaçırmadığını söyledi. ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power ise Rusya’yı Suriye konusundaki tavrıyla BM Güvenlik Konseyi’ni “rehin” almakla suçladı.
EKONOMİK KRİZ TEHDİDİ
Putin zirvede en büyük önemi, gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS (Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderlerine verdi. ABD belgelerini sızdırıp Rusya’ya iltica eden Edward Snowden sayesinde Washington’ın elektronik yazışmalarını dinlediği Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ise 23 Ekim’e planlanan ABD ziyaretini ertelediğini St. Petersburg’da ilan ederek dünyayı şaşırttı. Bu arada Putin’in sözcüsü Peskov, Suriye’ye askeri müdahalenin küresel ekonomi üzerinde çok olumsuz etkilerinin olabileceğini ve BRICS üyelerinin endişeli olduğunu söyledi.
ABD-Rusya ilişkisi dört yılda altüst oldu
ABD Başkanı Barack Obama, 2009’da İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen G-20 Zirvesi’ndeki aile fotoğrafında, dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yle kameralara gülümseyerek poz vermişti. ABD-Rusya ilişkileri, “tek adam” Vladimir Putin’in geçen yıl “reformcu” Medvedev yerine yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturmasıyla Soğuk Savaş dönemine geri döndü. Obama 2010’da Rusya ile ilişkilerde “yeni bir başlangıç” yapmayı istediğini söylemişti. Son dönemdeyse Suriye krizi, Rusya’nın insan hakları ihlalleri, Snowden sızıntıları gibi konular, iki ülkeyi yeniden karşı karşıya getirdi.
Protestolarda Putin standardı
St. Petersburg’daki G-20 zirvesini protesto gösterilerinde polis, Putin’li posterlere izin vermedi, ABD Başkanı Obama karşıtı gösterilere ise müdahale etmedi. Putin ve diğer G-20 liderlerini gösteren karikatürle eylem yapmak isteyen Vlasti Müzesi’nden bir grup sanatçı ve polis arasında arbede çıktı. Polis karikatüre el koyup eylemci sanatçıları gözaltına aldı. “Obama, Nobel Barış Ödülü’nü geri ver” ve “Suriye’den elini çek” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler ise herhangi bir sorun yaşamadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)