E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaEkonomik aktivitede toparlanma ---

Ekonomik aktivitede toparlanma

Ekonomik aktivitede toparlanma
01 Ekim 2013 - 16:03 borsagundem.com

İmalat sanayii faaliyetlerine yönelik öncü veri PMI endeksi, ekonomik aktivitede toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor

Akbank Ekonomik Araştırmalar bölümü tarafından hazırlanan analiz raporu:
"İmalat sanayii faaliyetlerine yönelik öncü veri PMI endeksi, ekonomik aktivitede toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor: Endeks Ağustos ayında ivmelenerek 54,0 ile yıl başında gördüğü seviyeye ulaştı. Endeks alt detaylarında üretim hacmi, yeni siparişler, ihracat için alınan siparişler kalemlerinin tamamında bir artış göze çarpıyor.
PMI görünümünü teyit etme amaçlı ekonomik faaliyetlere ilişkin diğer öncü göstergelere baktığımızda görünüm henüz PMI verisinin ima ettiği derecede güçlü değil özellikle yatırım tarafında talep göreli zayıf. Kapasite kullanım oranı son birkaç aydır yatay. Ancak reel kesim güven endeksinde yaz aylarındaki yatay seyrin ardından Eylül’de bir ivmelenme görülüyor. Reel kesim güven endeksinde yatırım harcamalarındaki iyileşme ise sınırlı. Yatırım malları ithalatında ise volatile bir görünüm söz konusu: Yatırım malları ithalatı Haziran ve Temmuz aylarında yıllık % 20 artarken, Ağustos’ta yıllık artış %1’e geriledi.
Tüketim malları ithalatında da, yıllık artış son iki ayda % 25,5’den % 9,6’a gerilemekle birlikte göreli güçlü seyrini sürdürüyor. Ayrıca tüketici kredilerinde (kredi kartları dahil) yıllık artış, % 27 seviyesinde. Dolayısıyla veriler üçüncü çeyrekte tüketimin, ekonomik büyümeye katkısının sürdüğüne, yatırım talebinin ise zayıf seyrinin devam ettiğine işaret ediyor.
Öncü beklenti endeksleri ile gerçekleşen büyüme rakamları genellikle paralellik göstermekle beraber bu korelasyon bazı dönemlerde azalabiliyor. Çeyreksel bazda bakıldığında 2013 yılının 2. çeyreğinde ortalama PMI endeksinde (51,2) bir önceki çeyreğe göre (53,3) gerileme görülmesine karşın milli gelir rakamında yükseliş görülüyor. Dolayısıyla PMI endeksinin yönü tek başına milli gelir büyümesini açıklamak için yeterli olmayabiliyor ve diğer öncü göstergelerin analizini gerekli kılıyor. Diğer öncü göstergeler de değerlendirildiğinde, üçüncü çeyrekte de büyüme eğiliminin sürdüğü görülmektedir."
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)