E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomideki daralma sertleşiyor---

Ekonomideki daralma sertleşiyor

Ekonomideki daralma sertleşiyor
30 Mart 2020 - 09:42 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, şubat ayına büyümede “V şeklinde canlanma” tahminiyle başlayan iktisatçıların tahminlerinin artık “V şeklinde daralmaya” döndüğü belirtiliyor.

"İşimiz gücümüz yaşamak….

Yeni vaka ve kayıp sayısı çığ gibi büyürken Kovid - 19 salgınına karşı sosyal mesafeyi ve izolasyonu artırmak için tavsiye niteliğiyle başlayan önlemler, zorunlu uygulamalara dönüyor.

Türkiye de benzer şekilde Kovid-19 salgınına karşı radikal önlemler almaya başladı. Yurtdışı seyahatlerle başlayan kısıtlamalar, 30 büyük şehirde şehirler arası ve şehir içi ulaşıma yayıldı. Zorunlu olmadıkça (sağlık, gıda alışverişi gibi) evde kalacağız.

Alınan önlemlerle birlikte salgına karşı başarı şansımız artıyor.

Buna karşın ekonomideki daralma sertleşiyor. Şubat ayına büyümede “V şeklinde canlanma” tahminiyle başlayan iktisatçıların tahminleri artık “V şeklinde daralmaya” döndü. Yakında, “U şeklinde daralma” tahminleri de piyasaya çıkar.

İyi haber, matematiksel modeller yurdumun insanı kurallara uyarsa Nisan’ın dördüncü haftasından itibaren ölüm sayısının azalmaya başladığını gösteriyor. Kötü haber, hayatın normale dönmesi Haziran ayını bulacak.

Enseyi karartmayalım. Türkiye bu zorlukların üstesinden gelecek kadar güçlü. Ümidimizi, moralimizi kaybetmeden evden çalışarak yaşamımızı sürdüreceğiz. Şairin dediği gibi yaşamak ciddi bir iş.
Önümüzdeki iki ay bütün işimiz gücümüz yaşamak olmalı.

Yatırım stratejisi olarak da farklı bir şey söyleyemiyoruz.

Salgına karşı başarı sağlanırsa Mayıs ayından itibaren piyasa fiyatlamalarının düzelmeye başlamasını bekliyoruz. Ancak önümüzdeki haftalarda oynaklık seyretmeye devam edecek. Bu süreçte yatırımcıların hedefi yüksek getiri peşinde koşmak değil, hayatta kalmak olmalı.

Haberler & Makro Ekonomi

Haftasonu yayınlanan genelgeye ile şehirler arası seyahat valilik iznine bağlandı. Tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirler arası yolculuk yapması valilik izniyle gerçekleştirilebilecek. Aynı zamanda İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde kayıtlı ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakasının son hanesine göre sınırlamaya gidildi. 

Sozcu gazetesinde yer alan bir köşe yazısına göre, Kovid-19 salgını sonucu ortaya çıkan talep, tedarik ve lojistik sorunları sonucu bazı üreticilerin üretime 2 hafta kadar ara vermesi sonucu Türk otomotiv sanayiinde senenin başına hedeflenen 1 milyon 475 bin adetlik üretim adeti üzerinden 60 bin adetlik (%4 kayıp) üretim kaybı öngörülüyor. Eğer salgın ndeniyle üretim durakasamaları uzarsa, üretim adetlerindeki kayıp da daha fazla olacak.

Merkez Bankası kredi kart alacaklarına uygulanacak maksimum faiz oranlarını yeniden belirledi. Buna göre TL kredi kart alacaklarına uygulanacak aylık maksimum faiz oranı %1.4’dan %1.25’e döviz cinsi kredi kart alacaklarına uygulanacak faiz oranı ise %1.12’den, %1 e indirildi. Temerrüt faiz oranları ise TL kredi kartı alacakları için %1.7’den %1.55’e döviz cinsi kredi kartı temerrüt faiz oranı ise aylık bazda %1.42’den %1.3’a indirildi. Bunun yanında BDDK kredi kart borçlarında uygulanacak minimum ödeme oranını %30’dan %20’ye indirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)