E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomide yol haritası belli oluyor---

Ekonomide yol haritası belli oluyor

Ekonomide yol haritası belli oluyor
29 Ağustos 2020 - 13:52 borsagundem.com

Ekonomide, enflasyon ve ihracat rakamlarının ardından gözler, eylülde açıklanması beklenen Yeni Ekonomi Programı'na çevrilecek

Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme rakamının hafta başında açıklanmasıyla ekonomideki veri gündemi yeniden hareketlenecek. Enflasyon ve ihracat rakamlarının ardından gözler, eylülde açıklanması beklenen Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) çevrilecek.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, bu yılın ikinci çeyreğinde yeni tip korona virüs (Kovid-19) dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisini olumsuz etkiledi.

Kovid-19'un etkilerinin en yoğun yaşandığı söz konusu döneme ilişkin büyüme rakamları 31 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak. Bu yılın nisan-haziran dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ve yıllık gayri safi yurt içi hasıla verileri TÜİK tarafından duyurulacak. AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11 daralmasını bekliyor. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyümüştü.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da büyüme rakamlarına ilişkin öngörüsünün sorulması üzerine, "Türkiye, inşallah ikinci çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İhracat ve enflasyon

Gelecek hafta gözlerin çevrileceği bir diğer veri ise enflasyon rakamları olacak. TÜİK, 3 Eylül Perşembe günü ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ile yurt içi üretici fiyat endeksini açıklayacak. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) temmuzda yıllık yüzde 11,76, aylık yüzde 0,58 artmıştı. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler ise ağustos ayında TÜFE'nin yüzde 0,96 artmasını bekliyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından da 2 Eylül'de ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerinin açıklanması bekleniyor. Kovid-19 nedeniyle tüm dünyada ekonomilerin daralmasının olumsuz etkileri ihracata da yansırken bu olumsuz etkiler haziran ayından itibaren ortadan kalmaya başlamıştı. İhracat, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 11,5 artışla 15 milyar 12 milyon dolar olmuştu.

İşsizlik ve sanayi üretim endeksi takip edilecek

Kovid-19'un etkileri bakımından gözlerin çevrileceği bir diğer veri olan işsizlik rakamları ise 10 Eylül'de belli olacak. TÜİK, haziran dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklayacak. İşsizlik oranı mayısta 0,1 puanlık artış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

Pandeminin özel sektör üzerindeki etkileri bakımından 14 Eylül Pazartesi günü duyurulacak ciro endeksleri, perakende satış endeksleri ve sanayi üretim endeksi de yakından takip edilecek.

Kovid-19 sürecinde ertelenen vergi ödemeleri nedeniyle olumsuz etkilenen bütçenin seyri de 15 Eylül'de açıklanacak ağustos ayı rakamlarıyla görülecek. Aynı gün, son aylarda yüksek artış hızıyla dikkati çeken konut satış istatistikleri de belli olacak.

Ekonominin yol haritası belli oluyor

Makro ekonomik göstergelerin yanı sıra, eylülde açıklanması beklenen ve Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritası niteliğini taşıyan YEP'in ayrıntıları da yakından takip edilecek. YEP'le 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler de belirlenmiş olacak.

Koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerinin YEP'e nasıl yansıyacağı ve ekonomi politikalarına ilişkin ilke ve hedefleri nasıl etkileyeceği de merakla bekleniyor.

Bütçe gündemi yoğunlaşacak

Programın açıklanmasıyla, 2021 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da hız kazanacak. YEP'in ardından Orta Vadeli Mali Plan da kamuoyuna duyurulacak ve temel bütçe büyüklükleri burada belirlenmiş olacak. Bakanlıklar, eylülde yoğun bütçe mesaisinde bulunacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanacak 2021 bütçesi 17 Ekim'de TBMM'ye sunulacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can30 Ağustos 2020 23:38

    Temmuz Ağustostan Ağustos eylülden .... iyi olacak, göz de canlandırırsan haritaya çok benziyor

  • manyak herif30 Ağustos 2020 22:26

    bu hükümetin zam yapmasını destekliyorum.adamlar çalışıyor kardeşim tabii ki zammını yapacaklar.adamların yaptığı zam bile bir nevi icraattır.

  • Grup indirimi30 Ağustos 2020 17:56

    Yeni ekonomi programını açıklıyorum, doğalgaz faturası su faturasını su faturası elektrik faturasını ÖTV zammı gıda fiyatlarını gıda fiyatları enflasyonu enflasyon işsizliği sonra hepsi vatandaşı, programın adı grup indirimi sonra yine

  • Vatandaş 30 Ağustos 2020 15:14

    Önceki açıklanan yüz günlük planlara ne oldu soran da hesap veren de yok

  • :)30 Ağustos 2020 14:50

    Zamcık bakanlığı.... Hedef muasır medeniyetlerinin üerine çıkanakadar zam ve zamcıklar.... Durmak yok...

  • Bora bora Duran 30 Ağustos 2020 12:26

    Arabalara vergi geldi boş konuşmamış cnm %220 vergi zaman mı geldi... %220 iyi okuyun... Verginin güzelliğine bak.... Seçim şart.. Oldu halka 1500 tl emekli maaşı ver eyt çıkarma arabaya %220 zam yap vergiye... Ayıptır ayıp... Nerde halk gündemi iş aş bunlar hep şahlanıyor... :=)

  • yeah30 Ağustos 2020 10:08

    seçimlerde gelmedi yahu saçma sapan bu açıklamalardna kurtulamadık her sene aynı şeyler her sene yeni model. gelen gideni arata arata millet işsiz kaldı en sonunda

  • yazık30 Ağustos 2020 09:13

    18 yılda 1 kalıcı atılım yok, oranı düşür, oranı arttır, veriyi düşür, veriyi arttır, sanal ekonomı bakanı, kredi verme uzmanı, kdv indirim, ötv indiriyim, 5 ay sonra benzin zammı, ötv artışı, kdv artışı bakanı... 1  mahallede dükkan açmatı, bırak fabrşkayı. satılanları yazmaya ise alan yok, yazı satırıy yok. bunlar gitmedne, karnımız doymaz. kanal istanbul üzerinde aldığı tarla imara açılınc ahaber yasağıda yaptırdı. bu kadar şefaf bir adam bakan yani.. yazık gençliğimize bunlara denk geldik.

  • GÜÇLÜ TÜRKİYE30 Ağustos 2020 07:47

     DAHA ÖNCE YENİ EKONOMİ PROGRAMI AÇIKLAMIŞTINIZ ,YİNE AÇIKLIYORSUNUZ HERHALDE BUNDAN SONRAKİ DE, (DAHA YENİ) EKONOMİ PROGRAMI OLACAK SONRADA ,TOPYEKÜN İSTİKRARLA MÜCADELE PROGRAMI OLUR SONRADA EKONOMİYE DAYALI PROGRAM SONRA DA DAHADA YENİ HAL YASASI SONRADA SONRADA VS VS :D  :D  :D  :D 

  • Gadari Kanarte29 Ağustos 2020 23:50

    Benim kişisel önerim borsadan uzak durun , bu beyefendi ne zaman yorum yapsa, yada güzel şeyler konuşsa borsa çöküyor

  • Fatih Sultan29 Ağustos 2020 21:09

    Çevremde bir kişiden bile geleceğe dair umutlu tek bir söz duymadım. İnsanlar hayal kuramaz oldu  :'( 

  • Aldulhamid29 Ağustos 2020 21:08

    Zengini daha da zenginleştiren fakiri perişan eden bir düzen devam ediyor maalesef....

  • Kuman tire 29 Ağustos 2020 20:25

    Erken seçim şart... 2021 seçim şart.... Koskoca Türkiye kasa boş - - - - - rezerv.... Ama Ama her sey dolarla.... Ülke hep fakire oluyor hersey zengin hep zengin para çok çünki....

  • Salih29 Ağustos 2020 20:21

    Liyakat sıfır

  • güven yok29 Ağustos 2020 16:41

    adama güven yok. çok hata yaptı. ithalatı cari açığı patlatıp kamu bankalarını zarara uğrattı. hiç bir şey olmaz bunlardan. erken seçim ve gitsinler

  • Kara4borsa29 Ağustos 2020 16:28

    Önce borsayı düzeltinde görelim.

  • Azad29 Ağustos 2020 15:59

    Yol demişken, İpek Yolu Türkiye Güzergahında Çinlilerin gayrımenkul alımlarına , yatırımlarına dikkat. İskenderun, Trabzon,İstanbul'a yoğunlaşıyorlar. Sözleşmelerine dikkat....

  • Metin29 Ağustos 2020 15:54

    Maaşımı dolarla alsam , karlı olur mu acaba

  • Vatandas29 Ağustos 2020 15:53

    Hedefimiz 2122 yili hepimiz refaha kavusucaz merak etmeyin 102 yıl daha yaşayanlar görecektir

  • Yersen29 Ağustos 2020 15:37

    Kardeşler ne harita ne yolmuş teeee yıllar önce dedimiz sistem değişsin kişi başı gelir şu kadar olacak ülke şahlanacak vs vs geldiğimiz nokta hala daha havuç tarlasından ibaret yani sonu ecek acak ekleri ile biten hikayeler.

  • Nokta29 Ağustos 2020 17:35

    Mustafa kardeş bana gözünü seveyim garantili şeylerden söz etme hani görmeyip duyanlarda sahi sanacak,bak orda iki köprü var dilediğinden geç ücretine bak ve sonra iki köprü daha var ondan geç ücretine bak,hatta geçmeden de bak,burada kimse yapılanı eleştirmiyor ancak nasıl yaptığınıda sorgulamayacak değilim kusura bakmada devlet dediğin vatandaşdan ve vatandaşın vergisinden ibarettir,yapmayacak olanın orda işi yok patron milletin ta kendisidir.Onun için sen kendi düşünceni taşı ama kimseyede sen gibi olmadığı için siz şöyle siz böyle deme biz siz yok millet var bunu anladığın veya algıladığın zaman konuşursun.

  • Mustafaa29 Ağustos 2020 15:54

    Beklentileri konuşunca ecek ancak diyorsunuz. Yaptıklarını konuşunca aynı hikaye iyi ki yol hastane yaptınız diyorsunuz. Konuşsa konuştunuz diyorsunuz. Sussa dilini yuttu diyorsunuz. Kısaca sizin diyemediginizi ben deyim. Sizin ekibinizin hakkında iyi yada kötü algısı yok. Hiç birşeye tahammülünuz yok. Olay bu

  • haramzadeler29 Ağustos 2020 14:24

    oluşan bu yol haritaları sayesinde bu hale geldik hala mı seninle devam çokomelci amca... (M)  (M)  (M) 

  • Hasan29 Ağustos 2020 14:20

    Borsa düşermi, çıkarmı?

  • Bika29 Ağustos 2020 14:07

    Yol haritasında ihracat artacak, turizm geliri artacak, enerji konusunda yapılan atılımlarla cari açık vermeyeceğiz, enflasyon yüzde 5'e düşecek, 2023 yılında kişi başı milli gelir 25 bin dolar olacak, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracata kavuşacağız , 2023 yılında Kanal İstanbul bitirilecek ve 320 milyar metreküp Karadeniz gazı çıkarılmaya başlanacak.Hesap kitap bilmeden iddialı olmak gerçek dünyadan uzaklaştırır.