E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomide ılımlı toparlanma---

Ekonomide ılımlı toparlanma

Ekonomide ılımlı toparlanma
18 Aralık 2013 - 12:32 borsagundem.com

TCMB banka ekonomistlerine yönelik olağan toplantısı bugün Ankara’da gerçekleşti

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz raporu:

"TCMB banka ekonomistlerine yönelik olağan toplantısı bugün Ankara’da gerçekleşti.
 
YORUM: TCMB, özellikle enflasyon ve büyümeye ilişkin son dönemdeki olumlu veri akışıyla bir miktar rahatlamış gözükse de, dünkü vermiş olduğu kararla temkinli para politikası duruşunu koruma taahhüdünü güçlendirdi.
TCMB ortaya koyduğu ekonomik analizi değiştirmezken, 24 aylık enflasyon beklentilerinin stabilize olduğunu değerlendiriyor.
Bizce böyle bir çıkarım için henüz erken. Son üç yıldaki türbülans dönemlerinde yaşanan enflasyon beklentilerdeki seyir incelendiğinde  kısa vadeli (12 ay sonrası) enflasyon beklentilerindeki bozulmanın daha fazla olduğunu, orta vadeli (24 ay) enflasyon beklentilerinin ise daha istikrarlı seyredebildiğini gözlemliyoruz. Mayıs ayından bu yana yaşanan son türbülansta ise  orta vadeli beklentilerdeki bozulma, kısa vadedeki ile yaklaşık aynı düzeyde. Dolayısıyla piyasa oyuncuları, son türbülansta oluşan enflasyon dinamiği hakkında yakın geçmiştekilerden daha temkinli gözüküyor.
Bu durum  bundan sonraki dönemde, orta vadeli enflasyon beklentilerinin seyri ve politika duruşunun sıkılığının yeterli olup olmayacağı konusunda önemli bir belirleyici olacak.
 
Toplantıdan öne çıkan başlıklar:
 
Ekonomik Aktivite:
TCMB, ekonominin iç talep kaynaklı ılımlı bir büyüme gösterdiğini belirtti. Global ve Euro Bölgesi öncü ekonomik aktivite göstergelerindeki olumlu seyrin, dış talebe de olumlu yansımaya başladığını, önümüzdeki dönemde net ihracatın da katkısını artıracağını vurguladı. Sanayi üretiminde son dönemde yaşanan oynaklık, uzun tatil dönemleri nedeniyle gerçekleşti, orta vadeli trend olumlu. Gerek iç talep ve ihracat siparişleri, gerekse güven endekslerinde son dönemde belirgin bir toparlanma söz konusu.  
Dış Denge:
Global öncü göstergelerde, özellikle Euro Bölgesi özelinde gözlenen toparlanma işaretleri dış dengelenme sürecine destek veriyor. Altın hariç cari açıktaki iyileşme trendinin önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Son portföy akımı verileri, yaz başında ve Ağustos sonunda kadar yoğun olmasa da, bir miktar çıkışa işaret ediyor.
Enflasyon:
Kasım verisiyle, gerek manşet enflasyon gerekse çekirdek enflasyon gerileme gösterdi. Fakat bu düşüşün temel nedeni, beklenmedik ölçüde hızlı azalış gösteren işlenememiş gıda fiyatları. Çekirdek enflasyon, yakın gelecekte yüksek seyrini sürdürüyor olacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)