E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomi yönetimi kira artışı için toplanıyor---

Ekonomi yönetimi kira artışı için toplanıyor

Ekonomi yönetimi kira artışı için toplanıyor
24 Mayıs 2022 - 12:22 borsagundem.com

Kiralarda yaşanan hızlı artış ve vatandaşın şikayetleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında bugün akşam Hazine ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle birlikte toplantı yapılacak.

Türkiye'nin gündeminde konut fiyatları ve kiralarda yaşanan artış var. TCMB'nin son açıkladığı konut fiyat endeksine göre Türkiye'de konut fiyatlarındaki artış son bir yılda yüzde 100'ü geçti.

TÜİK'İn açıkladığı enflasyon nisan enflasyonuna göre mayıs ayında, 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak oluşan yasal kira artış oranı yüzde 34.36 olsa da kiralardaki artış iki katın üzerine seyrediyor.

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa'nın verilerine göre, Türkiye genelinde Nisan ayı itibarıyla ortalama kira ise 4 bin 282 TL olarak hesaplandı. Türkiye genelinde kiralar son 4 yılda yüzde 154,6 oranında artış gösterirken en dikkat çekici dönem son 1 yılda yaşanan yüzde 120'lik artış oldu.

Vatandaşların kiralardaki artışlarla ilgili artan şikayetleri ve barınmanın sorun haline gelmesinin ardından hükümet harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında bugün saat 19.00’da bir toplantı yapılacak. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığından üst düzeyde temsilcilere katılacak.

Edinilen bilgilere göre, masadaki seçenekler arasında TÜFE oranını geçen kira artışlarına denetleme getirerek ağır cezalar vermek ve Hollanda örneğinden yola çıkılarak büyükşehirlerde yaşanan artışlara sınır getirmek bulunuyor.

Hatırlanacağı üzere Hollanda hükümeti geçen hafta, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale edeceğini açıklamış ve evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde kiraya verilemeyeceğine yönelik karar almıştı.

Buna göre, büyüklük ve oda sayısı gibi kriterler üzerinden evler için puanlama sistemi geliştirileceğini açıklayan Hollanda'da sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan evler için en puanına göre en fazla 1000 ile bin 250 euro arasında bir kira bedeli saptanacağı ifade edilmişti.

İktidar ortağı MHP'nin Genel Başkanı Bahçeli de sorunu bugünkü grup toplantısında dile getirirken, "Kiralardaki dengesiz yükselişlere sessiz kalamayız. Konutlardaki anormal yükselişi atıl vaziyette seyredemeyiz. Kira artışları ile konut fiyatlarındaki vahim artışları sınırlandırmak, dar ve orta gelirli vatandaşlarımızı düşünmek ve taleplerine kulak vermek mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Kiralar o rakamı geçemeyecek

 

Fiyatlar uçtu ev sahipliği düştü, kiracılık arttı

 

Kiracılara önemli uyarı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baturayersin24 Mayıs 2022 22:15

    EMLAK VERGİSİ İÇİNDE TOPLANSINLAR BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ 100/250 ZAM YAPTI BU SENE ONLARA HESAP SORAN YOKMU İNŞAT MALİYETLERİ 100/200 ZAM GELDİ 2,5 TAVAN BOYASI 150 TL USTA YÖMİYESİ 750 TL EVİN MUTFAK DOLABI 50 BİN TL İSTİYORLAR BİR CAM 12 000 TL İSTİYORLAR 

  • mtu24 Mayıs 2022 19:28

    Tek çözümü var. İkameti dışında evi olan her kişiden katlamalı emlak vergisi alacaksın, kira geliri olandan da istisna tutarını kaldıracaksın 1tl bile olsa beyan zorunlu hale getireceksin. sıkı denetim ve sahip olduğun ev sayısı ile orantılı katlamalı gelir vergisi yükü getir bak bakalım yatırım aracı oluyor mu evler... çil yavrusu gibi dağılır hepsi herkes elinden çıkarmaya çalışır evler tabana yayılır fiyatlar düşer haliyle kiralar da düşer. Al sana formül... amaaa sen daha değerli konut vergisini uygulayamıyorsun ki. bu arada benim de kira gelirim var ancak çözüm bu başka yolu yok istanbulda taksiler para basıyor para basit usul mükellef oluyor ne oluyor burada diyen yok.

  • F.S24 Mayıs 2022 17:10

    Konut fiyatı bazı bölgelerde 25 yıllık kira geliri ile hesaplanır. 2018yılında konut bedeli 600 bin olan daire 2000 kira getirisi olması gerekirken konut fiyatı 1,8 milyona çıkınca kira geliride 6000 olmalı. Konut maliyetleri düşünülmediği sürece kiraların düşmesi matematik olarak çok zor . Müteahhitler piyasa koşullarında malzeme fiyatları çok arttığı için ucuz konut üretmekte zorlanıyorlar. Yeni konutların maliyeti düşmedikçe bu kiralar artmaya malesef devam edecek gibi….

  • KILIÇ24 Mayıs 2022 16:25

    dünyada en ucuz kira türkiyede almanyada 2+1 daire kirası 2000 euro maliyet ve hesaplanıp satıp   faize konsa 3 kat gelir elde edilir.çimentoya günlük zam geliyor.

  • elden gitti bu ülke24 Mayıs 2022 15:21

    gönder suriyelileri görürsün,ülke  ekonomisi hepten yerli yerine oturur.ARAP MİLLİYETÇİSİ MİLLİYETSİZLER,ÜLKENİN İÇİNE SIÇIRDINIZ ELİN İTİNİ KÖPEĞİNİ.

  • Hehe24 Mayıs 2022 14:04

    Mesele belli cozum belli ama cikacak sonuc bellu fetoculer pkk pydliler ve cahapeliler ulkeyi bolmeye calisiyor bolemeyecekler parcalayamacaklar kiskaniyerler salla salla salla

  • E.g.24 Mayıs 2022 13:54

    TOKİ KONUTLARININ %50 Sİ BELEDIYELERE SATILMALIDIR BELEDİYELER DE TOKİDEN SATIN ALDIKLARI DÜŞÜK GELİRLİLERE EMLAKCI KOMİSYONU ALMADAN KEFİL ŞARTI ARAMADAN BİR AYLIK DEOZİT İLE KİRAYA VERMELİDIR kiralık konut ARZI yaratmayan belediye başkanları görevden alınmalıdır

  • Pala24 Mayıs 2022 13:44

    Evi arabası olmayanlara 20 yıl vadeli ödeyecek şekilde TOKİ konut yapsa sorun kalmazdı. Ama 20 yıldır evi olan zenginlere 2. 3. Evlerini aldirdilar. O zenginler de düşük kira alacağıma boş dursun, zarar yok diyor. Fakir halkın vergisi ile zenginlere ev aldırmayı birakin

  • Cengiz24 Mayıs 2022 13:21

    Şehir içlerine kentsel dönüşüm adı altında bina bazında yüksek katlı imar vermek yerine şehir dışlarına mütahitlere ucuz arsalar tahsis edilmeli yeni planlı yeşili bol hastanesi mahkemesi okulu bankası avm sis olan mini kentler yada büyük şehre bağlı  belediyeler kurulmalı sanayi dışa çıkarılmalı. Trafik hava kirliliği düzensiz yapılaşmanın da önüne geçilir konut ve kiralar da ucuzlar. 

  • MeToKo24 Mayıs 2022 13:20

    1.350 bin TL ye 2+1 daire aldım kaça kiraya verim en az 5000 dyen var 4000 dyen var kiraci nasıl ödesin ama ev sahibi ne yapsın aylık 11000 kredi odeyecem

  • 🔨24 Mayıs 2022 15:01

    Onu diyen yok ama kiracıyı ev sahibi tarafına geçir bak ne diyecek,gardaş 1.350 bin gayme saydık bu eve ne edek 1000 liraya kirayamı verecez? Bu işler böyle onun için milletin evinle ilgilenmek yerine evsizlere destek sağlanıp toplu konutlar yapılmalı o çok bilenlere deyin bakalım alın o zaman 15-20 tane ev tanesi 1 milyondan verin 500 liraya kirayada görelim boş yapmayın.

  • Mucise Reis ;)24 Mayıs 2022 13:05

    toplanmışken paralı  yollar ve köprülerde 1 günlük asgari ücret yövmiyesi aşmasın geçmesin... :D kendileri full artış alırken, millet parası ile hiç bişe almasın kazanmasın istiyorlar.... kurkorumalıya geçsin, orada beklesin. bende seçimlerde oy alayım :D yahu amaç milleti kurtarmak mı ? seçimleri kazanmak mı ? bu konuda anlaşmalılar önce

  • yunus24 Mayıs 2022 12:51

    Enflasyonu düşürdünüz de,kiralara zam mı yapıldı,,enflasyon %84 bugün,,daha aşağı zam mı yapalım,,,,enflasyonu düşürme konusunda laf edebiyatı yapıyorsunuz,önce bu konuda toplanın.

  • Çözüm24 Mayıs 2022 12:43

    Büyük şehirlerde birinci sınıf tarım arazisi olmayan şehir dışlarını planlı projeli alt yapısı hazır  imara açıp ucuz arsalar yaratıp üzerine mümkünse işe yaramayan hazine arazilerine toki kanalıyla yüksek katlı uydu kentler kurup sadece evi olmayanlara kredi vererek kira veya satışla tahsis edilmeli. Evi olanlarla kesinlikle ucuz kredi verilmemeli. Hatta hiç kredi verilmemeli. Kamu bankasından ucuz kredi çek ev al bir sene sonra  üç katına sat yine kredi çek 3 ev al 6 ay sonra 2 sini sat birini bedavaya getir ticaretine son verilmeli.