E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinEdirne'de kırmızı alarm---

Edirne'de kırmızı alarm

Edirne'de kırmızı alarm
03 Şubat 2015 - 02:12 borsagundem.com

Şiddetli yağışlarla Meriç ve Tunca nehirleri yükseldi, Edirne sular altında kaldı. Valilik tahliye kararı aldı, asker cephaneleri güvenli yere taşıyor

Bulgaristan'da son günlerde yaşanan şiddetli yağışların ardından, Meriç ve Tunca Nehirleri'nin su debileri risk seviyesini geçti. Tunca ve Meriç Nehirleri, nehir yataklarından taştı,tarihi köprüler sular altında kaldı. Taşkın, yerleşim bölgelerini de tehdit ediyor. Valilik tahliye kararı aldı. 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne 'deki nehir debilerinin beklenenden çok daha ani yükseldiğini söyledi. 

CEPHANELİK TAŞINIYOR

Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat güvenli bölgelere taşınmaya başlandı.

EDİRNE VALİLİĞİNİN SON DAKİKA KARARI

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Meriç nehir debisinin 2500 metrekübe çıkmasının beklendiğini ve bu nedenle Karaağaç Mahallesi'ndeki 500 kişinin spor salonuna, Tunca Nehri kenarında bulunan Değirmenyeni Köyü'nün de tamamının güvenlik gerekçesiyle tahliye edilmesine karar verildiğini açıkladı. Vali Şahin, tedbiren Sağlık Bakanlığı'ndan, AFAD ve askeriyeden helikopter talep ettiklerini ve arama kurtarma ekiplerinin de Edirne'ye yönlendirildiğini söyledi. Pazarkule'den Yunanistan'a karayolu ile geçişler durdu. Karaağaç Mahallesi'ne geçişler paletli askeri araçlarla sağlanacak. Meriç Nehri kenarındaki iş yerleri ile şehitlik sular altında kaldı.

BULGARİSTAN BARAJ KAPAKLARINI AÇTI

Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca Nehri’nin taşmasıyla yaşanan sel felaketinde yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesine uluşamı sağlayan Lozan Caddesi’nin sular altında kalması nedeniyle tekerlekli araç geçişlerine kapatıldı. Bu nedenle Pazarkule’den Yunanistan’a karayolu ile geçişler durdu. Karaağaç Mahallesi’ne geçişler paletli askeri araçlarla sağlanacak. Meriç Nehri kenarındaki iş yerleri ile şehitlik sular altında kaldı. Denizi andıran görüntülerin yaşandığı yol boyunca, Kent ormanı ve Edirne İl Orman İşletmeleri Müdürlüğü binasını da sular altında bulunuyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz yıl Aralık ayında kentin ciddi bir taşkın tehdidi atlattığını hatırlatarak, “Maalesef bir ay aradan sonra bugün yine yeni bir tehditle karşı karşıyayız. Ama bu sefer daha ciddi bir tehdit var gibi duruyor. Aldığımız bilgilere göre yaklaşık saniyede 2 bin metreküp su gelmesi bekleniyor. İnşallah bu gerçekleşmez ama eldeki bütün veriler işin buraya doğru gittiğini gösteriyor zaten gerek Meriç Nehri gerekse Tunca Nehri çok hızlı bir şekilde yükseliyor” dedi.

SÜVARİ KÖPRÜSÜ DE KAPATILDI

Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprülerinin yanı sıra alternatif olarak kullanılan Süvari köprüsü, nehirlerde yaşanan büyük artış nedeniyle İl Kriz Merkezi kararıyla trafiğe kapatıldı. Gece saat 24.00’de Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerince tarihi köprüler trafiğe kapanırken, geçişlerin sadece askeri araçlarla sağlanacağı belirtildi.

REKOR ARTIŞ BEKLENİYOR

Tunca ve Meriç Nehri’ndeki debilerin ise kısa sürede 2 katının üzerine çıkması endişeye yol açtı. Tunca Nehri’ndeki debi, 131 metreküp/saniye seviyesindeyken DSİ verilerine göre 340’a yükseldi. Meriç nehrinde ise 500 metreküp/saniye olan nehir debisi 1137’ye ulaştı. Olası taşkınla ilgili olarak DSİ ve Edirne Belediyesi ekipleri tedbir aldı. DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı, son ölçümlerde Meriç'in debisinin 1700 - 1800 metreküp seviyelerine ulaşacağı yönünde olduğunu ifade ederek, “Bulgaristan'daki aşırı yağışlar nedeniyle Meriç Nehri'ne yoğun su Arda Nehri'nden geldi. DSİ ekiplerimiz taşkın bölgesindeki seddelerin sıklıkla gözlemliyor. Herhangi bir sedde hasarı durumunda müdahale için teyakkuzdayız" dedi.

KÖYLER BATTI 

Tunca Nehri'nin debisinin yükselmesi nedeniyle nehir yatağına yakın bazı köylerin yolları kapandı, evleri ve ahırları su bastı. Taşkın suları, Avarız ve Değirmenyeni köylerine giden köy yolları ulaşıma kapattı. Edirne'den köylere ulaşım sağlanamıyor. Avarız köyünde nehir yatağına yakın 10 ev ve ahırı su bastı. Köylüler, motorlu pompalarla suyu tahliye etmeye çalışıyor.

KÖYLÜNÜN GİDECEK YERİ YOK

Değirmenyeni köyü sakinleri de koruma seddesiyle paralel seviyede akan Tunca Nehri'nin debisinin artmasından endişe duyuyor. Vatandaşlar, jandarmanın kendilerini tahliye için uyardığını ancak gidecek yerleri olmadığı için evlerinde kaldıklarını söyledi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da binlerce dönüm arazinin sular altında kaldığını belirterek, ayda bir yaşanır hale gelen taşkın sorununa çözüm bulunmasını istedi.



AFAD KURTARMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI


Edirne 'deki nehir taşkınları nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince kurtarılıyor.

Tunca ve Meriç nehrinin debisinin yükselmesi nedeniyle nehir yakınındaki çiftlik evleri de su altında kaldı. Evlerinde mahsur kalan vatandaşlar ve hayvanları, AFAD ve bazı balıkçı kayıklarının yardımıyla kurtarıldı.

HAMDİ SEDEFÇİ'Yİ AFAD KURTARDI

AFAD ekipleri, çiftlik evinde mahsur kalan eski Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye yardımcı oldu. Sedefçi, belediyenin çalışmalarını eleştirerek, "Geçen yıl belediye başkanlığım dönemimde acil  durum ve afetler için almış olduğum botla beni kurtaramayacaklarını, eğitimli elemanları olmadığı için gelemeyeceklerini söylediler. Yaklaşık 60 hayvanım telef oldu. Aralık ayında yaşanan taşkında beni kurtarmışlardı. Ne değişti" diye konuştu.



Çalışmalar sırasında bir balıkçı kayığı da 15 köpeği mahsur kaldıkları alandan çıkardı. Sudaki bazı köpeklerde kurtarma botlarına alındı.

KIZILAY SICAK YEMEK SERVİSİNE BAŞLADI

Türk Kızılayı, Edirne'de sel tehlikesi nedeniyle evlerinden tahliye edilenler için sıcak yemek ikramına başladı. Türk Kızılayı Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden altı afet uzmanı, bir öncü araç ve bir ikram aracı bölgeye ulaştı. Afet uzmanları, bin battaniye ve 60 mutfak setini ihtiyaç halinde afetin etkili olduğu bölgelerdekilere iletecek.

Edirne'deki aşevinde ise sel etkisini yitirene kadar afetzedelere günlük 2 bin kişilik sıcak yemek dağıtılacak. Gelişmeler Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Edirne Şube Başkanlığı tarafından yakından takip edilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)