E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinEdirne'de alarm verildi---

Edirne'de alarm verildi

Edirne'de alarm verildi
09 Mart 2015 - 15:00 borsagundem.com

Bulgaristan ve Edirne’de etkili olan sağanak yağış Tunca ve Meriç Nehirleri’nin debilerinin yükselmesine neden oldu

Bulgaristan ve Edirne’de etkili olan sağanak yağış Tunca ve Meriç Nehirleri’nin debilerinin yükselmesine neden oldu. Vatandaşlar, taşkınla tekrar karşı karşıya gelmekten tedirgin olurken, Nehirlerin debileri kırmızı alarm veriyor.
Edirne’de Meriç ve Tunca Nehirlerinin debilerinin yükselmesi sonucu tedbir alınmaya başlandı. Meriç Nehri’nin ayak kısmında bulunan Edirne Belediyesi’ne ait çay bahçesinin alt katındaki masa ve sandalyelerin bir kısmı üst kata çıkarılırken bir kısmı ise römorkla su basma riskine karşı taşındı. Kent merkezini Karaağaç Mahallesi’ne bağlayan Tunca Köprüsü’nün girişinde su birikintisi oluştu. Oluşan su birikintisi trafiğin akışını henüz engellemiyor.
DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, taşkın riskinin olmadığını belirterek, "Şu anda nehirlerimizde debilerimiz yavaş yükseliyor. Dün bu saatlerde bin 79 metreküp saniye olan debi bugün bin 250 metreküp saniyeye yükseldi. Tunca Nehri’nde debi durdu. Arda Nehri’nde su seviyesi 70 metreküp saniye çıkış yaptı. Bizim tahminimiz Karağaç’a köprülerden sağlanan ulaşımın kapanmayacağı. Bin 300 metreküp saniyeden bu akşam debi seviyesi düşüşe geçer diye düşünüyoruz" dedi.
Bulgaristan’da kırmızı alarm verilmesi ile ilgili Sabancı, "Taşkın alanındaki sularda yayılma var. Bulgaristan’da taşkın ilan edilmeyen köylerde taşkın mevzu bahis, kırmızı alan verilmesi doğrudur. Kar yağışı da var onlarda. Bunun üzerine hava soğur, lodos olursa bu risk artar. Hava tahmin raporuna göre risk görünmüyor. Bu nedenle mevcut su boşalır diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Karaağaç Mahallesi’nde yaşayan Yaşar Kalanbak ise "Geçen ay biz mağdur kaldık, bizi helikopterler aldı buradan. Evlerimizin içinde sular kaynadı. Nehir kenarına yakın yerlerden sular kaynama yapıyor" dedi.

İŞLETMELER BOŞALTILIYOR

Meriç kenarındaki çay bahçesini işleten Yılmaz Söz de nehirlerin artış göstermesi nedeniyle tedirgin olduklarını söyledi. Aralık ve Şubat ayında meydana geldin taşkınlarda işyerlerinin büyük hasar gördüğünü ve tamir işlemlerinin yeni tamamlandığını kaydeden Söz, "Her ay taşkın riski olmaya başladı. Aralık ve Şubat ayındaki taşkınlardan gördüğümüz zararı yeni yeni atlatmaya başlamıştık. İşyerimizdeki bir çok şeyi değiştirmek zorunda kaldık. Tam taşkını atlattık derken şimdi sular yükselmeye başladı. Şimdi masaları, eşyalarımızı toplasak mı bilemedik? Endişeli bekleyişimiz sürüyor" dedi.

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ: DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı ise Bulgaristan’ın yoğun yağışların ardından baraj kapaklarından taşan suların 9 saat sonra Edirne’ye ulaştığını ifade etti. Akşam saatlerine kadar suların yükselmeye devam edeceğini belirten Sabancı, "Edirne’de son 3 ayda 3 kez taşkın gördük. Bundan sonraki taşkınımız son 31 yılın en büyük taşkınıydı. Meriç nehrinden 2149 metreküp saniye su geçmişti. Şu anda Kirişhane istasyonumuzdaki seviye 1250 metreküp civarında. Yavaş bir şekilde artıyor. Bulgaristan, Arda nehri üzerindeki barajlardan su bırakıyor, zaten savaklarında bulunan sularda üzerinden akıyor. 310 metreküp/saniye civarında su bırakılıyor. Karların erimesiyle de sular yükseldi. Karaağaç Mahallesi’ne giden tarihi Tunca Köprüsü 1350 civarında trafiğe kapanıyordu. Bu kez o kadar su beklemiyoruz. Bu geceden itibaren suların düşmeye başlayacağını tahmin ediyoruz. Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması değil de savaklarına dolan suların akması sonucu Edirne’ye sular geliyor. Nehir kenarındaki bazı işletmelere sular girdi" diye konuştu.

ARALIK VE ŞUBATTA DA TAŞMIŞTI

Edirne’de geçtiğimiz Aralık ve Şubat aylarında da yoğun yağışlar sonrasında nehir taşkınları yaşanmıştı. Şubat ayında nehir seviyesi son 31 yılın en yüksek debisine ulaşarak 2149 metreküp/saniye olmuş, tarihi köprülerin trafiğe kapatılmasıyla birlikte 4 gün boyunda 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne sadece helikopter geçiş yapmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)