E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaECB, yarınki toplantıda hangi kararları alacak---

ECB, yarınki toplantıda hangi kararları alacak

ECB, yarınki toplantıda hangi kararları alacak
09 Nisan 2019 - 11:09 borsagundem.com

Alan Yatırım, piyasalar tarafından merakla beklenen Avrupa Merkez Bankası'nın yarınki toplantıda alacağı kararları değerlendirdi.

Avrupa Merkez Bankası 2014 yılında, bankalara yönelik olarak ‘’Targeted Long Term Refinancing Operations (TLTRO)’’ adında yeni bir parasal genişleme programı başlatmıştı. Bu parasal genişleme programı, deflasyon alarmı veren Euro Bölgesi’nde fiyat istikrarını sağlamaya yönelik bir adımdı. TLTRO programıyla, bankalara düşük faizli ve uzun vadeli krediler verildi. Bu kredilerin hanehalkı ve firmalara aktarılarak, makroekonomik dengenin kurulması öngörüldü. Program, ilk aşamada deflasyon tehditinin bertaraf edilmesi açısından olumlu sonuçlar verse de, büyüme oranları istenilen seviyelere ulaşamadı. Bunun üzerine ECB, 2016 yılının Haziran ayında TLTRO II programını başlatma kararı aldı. TLTRO II’yi 2018 yılının sonuna kadar, 2.5 Trilyon Euro’ya ulaşan varlık alım programıyla birlikte yürüttü. ECB’nin parasal genişleme programına devam edip etmeyeceği belirsizken, Mart ayı toplantısında TLTRO III programını başlatacağını kamuoyuna duyurdu.

TLTRO programlarını diğer para politikası operasyonlarından ayıran en önemli özellik, bankalara 4 yıla varan vadelerle likidite sağlamasıdır. Yukarıdaki grafikte, TLTRO programı uygulanmaya başlandıktan sonra ECB bilançosunun yaklaşık iki katına çıktığı gözükmektedir. ECB, Mart ayındaki Para Politikası toplantısında, faizlerin en azından 2019 yılının sonuna kadar şimdiki seviyesinde kalacağını kamuoyuna açıkladı ve son çeyrek büyüme oranı %0.2 olarak açıklandıktan sonra yeni bir TLTRO programı başlattı.

10 Nisan Çarşamba günü yapılacak toplantı, ECB’nin 2020 yılı para politikası vizyonu açısından piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. TLTRO III programının detayları, ECB’nin makroekonomik gelişmeler bağlamında beklentileri ve Brexit sürecine ilişkin önlemler cevap bekleyen sorular arasında yer alacak. Mart ayı toplantı tutanaklarında, mevcut konjonktürde bankacılık sektörünün karlılığının azaldığı, enflasyonun istenilen seviyelerde seyretse de büyümenin hala istenilen düzeylere ulaşmadığı yer alıyordu. Toplantı tutanaklarında dikkat çeken bir diğer önemli husus, TLTRO III programının detayları üzerine yapılan çalışmaların devam etmesiydi. Yeni programın detayları aktarım mekanizmasının nasıl işleyeceğinin piyasa tarafından algılanması açısından önem arz ediyor.

Avrupa Merkez Bankasının yarınki toplantısında hangi kararları alacağına dair öngörü ve beklentilerimiz için TIKLAYINIZ…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)