E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB tahvil alımında büyük adımı ne zaman atacak---

ECB tahvil alımında büyük adımı ne zaman atacak

ECB tahvil alımında büyük adımı ne zaman atacak
10 Eylül 2021 - 07:40 borsagundem.com

A1 Capital günlük bülten: ECB, tahvil alımlarını ılımlı bir şekilde yavaşlatmaya karar verirken, daha büyük adımları Aralık ayına bıraktı.

Ekonomilerdeki toparlanma 2021 ve 2022 için yüksek büyümeleri sonrasında normalleşmeyi, Enflasyonda biz hariç geçici yükselişi ardından normalleşmeyi işaret edince/beklenti bu olunca önce alınan varlıkların azaltılması ardından önümüzdeki yıl sonu itibariyle Fed tarafında faiz artışı, ECB’de faiz artışının 2023’de olması artık kanıksanmış durumda oldu. Fed; tapering’le faiz artırımın , ECB; ise ayarlama ile tapering’in farklı anlamlar taşıdığını ifade ettiler.

Dün ECB ve Lagarde’de takvimlerini kısmen açıkladılar. ECB, tahvil alımlarını ılımlı bir şekilde yavaşlatmaya karar verirken, daha büyük adımları Aralık ayına bıraktı. ECB, Pandemi Acil Satın Alma Programı (PEPP) kapsamındaki net alımların hızını ılımlı bir şekilde yavaşlatmaya karar vererek, önceki iki çeyreğe göre daha düşük net alım hızıyla uygun finansman koşullarının korunabileceğini savundu. ECB hala enflasyonun hedefin açıkça altına düşmesini beklerken , temel enflasyon baskıları arttı ve bu da satın alma hızını yavaşlatma kararını destekledi. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Lagarde, dün kararlaştırılanın programın daraltılması değil, PEPP'nin yeniden ayarlanması anlamına geldiği yorumunu yapmasına karşın yine de, bu, PEPP'yi sona erdirmenin ilk adımıydı.

Euro bölgesindeki kısa vadeli büyüme beklentileri gerçekten güçlü ve PMI'lar yüksek seviyelerde
oluşmaya devam etti ve Çin veya Çin'deki gibi delta virüsünden beklenenden çok az zarar gördü.
ECB, şu anda yüksek enflasyon rakamlarının nedenlerinin çoğunlukla geçici olduğunu
vurgulamaya devam etti.

Petrolün baz etkileri, Almanya'da KDV indirimi, ertelenen yaz satışları ve pandemi sonrası fiyat düzeltmeleri şu anda enflasyonun ana kaynakları olarak belirtildi GSYİH büyümesi ile ilgili olarak, ECB bu yılki büyümeyi %5,0 ve gelecek yılki tahminini %4,6 olarak belirlerken, uzun vadede büyümenin 2023'te %2,1'e gerilemesini bekleniyor. 2021 enflasyonunu % 1.9'dan % 2.2'ye, 2022 enflasyon tahminini ise % 1.5'tan % 1.7'ye revize ettiklerini açıklarken, 2023'te ECB’nin hem manşet hem de çekirdek enflasyon tahminleri %1,5 olarak açıklandı ve Haziran projeksiyonunda yapılan revizyonlar marjinaldi, sadece %0,1 puan! Beklentilerimiz ; ECB Mart ayında alım hızını önemli ölçüde artırmaya karar verdiğinde, aylık hız yılın ilk iki ayında ortalama 60 milyar Euro'nun altındayken ortalama 80 milyar Euro'ya yükselmişti bunun 65 milyar Euro altına düşmesini beklemiyoruz.

ECB'nin 2023'ün sonuna kadar oranları artırmasını beklemiyoruz ve bol likidite sağlanmasının
devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak Hedeflenen Uzun Vadeli Yeniden Finansman Operasyonlarının (TLTRO'lar) şartları kademeli olarak sıkılaştırılabilir.

ECB'nin daha düşük alım hızı, daha uzun tahvil getirileri bırakarak sonbaharda yükselmek için biraz daha alan bırakıyor. Fed'in para politikası kurulumunu değiştirmede daha hızlı olacağını düşünmeye devam ediyoruz ve EUR/USD için daha fazla aşağı yönlü potansiyel görüyoruz. Haftanın son işlem gününde ABD'’den gelecek olan ÜFE enflasyon verisini ve Almanya TUFE enflasyon verisinde bir revizyona gidilip gidilmeyeceğini takip edeceğiz.

Dolar endeksi %0,2 gerileme ise 92.48 , Eur/usd 1.1829, ons altında primli ve 1797 ons/usd’de ,
Çin’in petrol stoklarını kullanacağını açıklamasıyla petrol satıcılı ama dart bant hareketinde ve
usd/try 8,44’den işlem görmekte. Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi arasında gerçekleşen telefon
görüşmesi ile Topix endeksi zirve seviyelerinde .

Asya borsaları kayıplarını kapatıyor

 

Fed başkanları hisse senedi yatırımından çıkma kararı aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)