E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaECB faizi indirecek mi? Beklenti ne---

ECB faizi indirecek mi? Beklenti ne

ECB faizi indirecek mi? Beklenti ne
25 Temmuz 2019 - 12:07 borsagundem.com

ECB bugünkü faiz kararıyla para politikasını daha da gevşeteceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugünkü faiz kararıyla para politikasını daha da gevşeteceğine neredeyse kesin gözüyle bakılırken, yatırımcılar merkez bankasının bu gevşemeyi kademeli olarak mı yoksa tek bir adımda mı hayata geçireceğini merak ediyorlar.

Euro bölgesinde enflasyonun ECB'nin belirlediği hedefin altında seyrettiği, Fed'in ise para politikasını gevşettiği bu dönemde ECB gevşeme sinyallerini daha önceden vermişti. ECB zaten gevşek olan para politikasını daha da gevşeterek tüketici ve işletmelerin ekonomiye güvenini artırmaya, euro bölgesi ekonomisine destek olmaya çalışıyor.

ECB'nin seçenekleri arasına faizleri indirmek, bankaların maliyetlerini düşürmek, kısa süre önce durdurulan tahvil alım programını tekrar başlatmak veya para politikasının sıkılaştırılması için belirlenen eşiği daha yükseltmek bulunuyor. Ancak ekonomiden gelen nispeten istikrarlı veriler ECB'nin kapsamlı bir tedbir paketi açıklamak yerine Fed'in gelecek haftaki faiz kararını bekleyeceğine, atacağı adımları ancak bundan sonra belirleyeceğine işaret ediyor.

ECB'nin oluşturacağı tedbir paketi şu anda ECB yetkililerinin yakından izlediği tek gösterge olan euro/dolar kurunun da yönünü belirleyecek. Daha önceki açıklamalarıyla para politikasında gevşeme beklentisi yaratan ECB Başkanı Mario Draghi, bugün küçük de olsa bir adım atmak zorunda.

Draghi somut hiçbir gevşemeye gitmeyecek olsa bile büyük ihtimalle ileriye dönük yönlendirme metnini değiştirerek faiz indirimlerinin yaklaştığına veya faizlerin mevcut düşük seviyelerde çok daha uzun süre kalacağına vurgu yapacak.

Euro bölgesinde ekonomik büyümenin temelini oluşturan imalat sektörü ve dış ticaret verileri son zamanlarda zayıflama sinyali vererek merkez bankasından ekonomiye destek çağrılara yol açtı. Ancak bazı ECB yetkilileri, ekonomik görünümün birkaç ay öncesine kıyasla büyük değişimler göstermediğine dikkat çekerek, ekonomiyi destekleme hamlesine başlamadan önce Eylül ayında yayımlanacak olan orta vadeli büyüme ve enflasyon projeksiyonlarının beklenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Euro bölgesinde işsizlik azalmaya devam ederken tüketici güveni de istikrarlı seyir izliyor. Bankaların tüketici ve işletmelere verdiği krediler zirve seviyelere yakın seyri ise ECB'nin derhal tedbir gerekmediğine işaret ediyor. Sekiz yıllık görev süresinden geriye üç ay kalan Draghi'nin yeni bir destek paketi açıklamak için hâlâ vakti var. Bu durum Draghi'nin en azından Eylül ayını bekleyeceğine ve ECB'nin yönetimini yeni başkan Christine Lagarde'a 31 Ekim'de devretmeden önce yeni bir adım atacağına işaret ediyor. ECB faiz kararını TSİ 1445'te açıklayacak. Draghi'nin basın toplantısı ise TSİ 1530'da başlayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)