E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB Başkanı Lagarde’nın açıklamaları ön planda---

ECB Başkanı Lagarde’nın açıklamaları ön planda

ECB Başkanı Lagarde’nın açıklamaları ön planda
21 Eylül 2020 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor.

BIST 100 endeksi Cuma gününü yüzde 0,12 yükselişle 1.111 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 12,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,23 ve holding endeksi yüzde 0,36 değer kaybettiği günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,96 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 2,26 ile orman kağıt basım olduğu görüldü.

ABD Borsaları Cuma günü Dow Jones endeksi, yüzde 0,88, S&P 500 endeksi yüzde 1,18 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,07 düşüş ile tamamladı.

ABD’de açıklanan verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi ve ABD ile Çin arasında yaşanan siyasi gerilim risk iştahında azalışlara neden olurken, ABD borsaları üzerinde baskının bir miktar arttığı görüldü.

Avrupa Borsaları artan vaka sayısının risk iştahı üzerinde olumsuz yansıması ve devam eden ekonomik belirsizlikler ile birlikte Cuma gününü düşüşle tamamladı.

Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,22, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,7, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,71 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,09 değer kaybetti.

Bugün veri akışı açısından sakin bir gündem olması bekleniliyor. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takibimizde olacak.

Yeni işlem gününde, Japonya Borsası resmi tatil dolasıyla kapalı. Asya seansında işlem gören endeks ve global endeks vadeli işlem sözleşmelerine bakıldığında, risk iştahının seyrine bağlı olarak zayıf seyrin devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ABD'deki kolunun Oracle-Walmart ortaklığında satın alınmasına ilişkin yapılması muhtemel anlaşmayı imzalayacağını açıklaması ardından, ABD Ticaret Bakanlığı, "ulusal güvenliği koruma" gerekçesiyle Çinli ByteDance şirketine ait TikTok uygulamasının indirilmesine yönelik yasağın bir hafta erteleneceğini bildirdi. (Kaynak: Bloomberght)
• Çin Merkez Bankası, gösterge konumdaki faiz oranı LPR'yi Eylül ayında korudu. Çin MB, bir yıl vadeli kredi referans faiz oranını (LPR) yüzde 3,85 ve 5 yıl vadeli faizi yüzde 4,65 seviyesinde tuttu.
• Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD ekonomisinin yavaşladığını ve milyonlarca Amerikalının pandeminin neden olduğu resesyondan dolayı "çok fazla acı" çekmesi ile birlikte, ilave mali yardıma ihtiyaç olduğunu ifade etti.
• ABD'de cari işlemler açığı 2. çeyrekte önceki seviyesi 111.5 milyar dolardan 170.5 milyar dolara yükseldiği açıklandı.
• İngiltere Merkez Bankası, hükümetin AB ile yılsonuna kadar bir ticaret anlaşmasına varamaması durumunda negatif faiz noktasına gelebilme ihtimaline değindi.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'ne göre; Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,82 iken, bu anket döneminde yüzde 11,46 olmuştur. Cari yılsonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,34 TL iken, bu anket döneminde 7,60 TL oldu. GSYH 2020 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde -1,6 iken bu anket döneminde yüzde -1,5 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 4,3 iken, bu anket döneminde yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yayımladığı Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri Temmuz 2020 verilerine göre; 2020 Temmuz sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2019 yıl sonuna göre % 8,4 oranında azalışla 232,1 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise % 2,2 oranında artışla 611,0 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
• Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, İran ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe soktuğunu bildirdi. Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran ile 2015'te yapılan nükleer anlaşmadan çekildiği için bu ülkeye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulması sürecini başlatamayacağını açıkladı. (Kaynak: Euronews)
Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)