E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıECB, 9 Haziran'da sessizliğini bozabilir---

ECB, 9 Haziran'da sessizliğini bozabilir

ECB, 9 Haziran'da sessizliğini bozabilir
12 Mayıs 2022 - 08:53 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor


ABD’de, tüketici fiyat endeksinin geçen ay %0,3 artarak Ağustos'tan bu yana en düşük artış kaydetmesine karşın yine de piyasa beklentisi %0,2'lik artış tahminlerinin üzerinde olması piyasalarda sıkıntıya neden oldu.
ABD’de TÜFE yıllık %8.3’e indi ve bu geçen Ağustos'tan bu yana yıllık TÜFE'deki ilk yavaşlama olsa da, %6'yı aşan yedinci art arda artış. Akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere inmesiyle Nisan ayında ABD'de tüketici fiyat artışı yavaşladı. Ama TÜFE'deki yavaşlama muhtemelen geçici, çünkü Enerji İdaresi'ne göre, aylık enflasyon oranındaki geri çekilmenin çoğunu oluşturan benzin fiyatları yeniden yükseliyor ve Nisan ayında 4 doların altına düştükten sonra içinde bulunduğumuz hafta başında galon başına yaklaşık 4.161 dolar oldu. Çin'in sıfır toleranslı KOVID-19 politikasının küresel tedarik zincirleri üzerinde daha fazla baskı yarattığı ve mal fiyatlarını artırdığı görülüyor. Hava yolculuğu ve otel konaklama gibi hizmetler için fiyatların da, hem yaz boyunca güçlü talep hem de işçi sıkıntısı nedeniyle enflasyonu yüksek tuttuğu görülüyor.

Sonuç ise Tüketici fiyatlarının Nisan ayında beklenenden fazla artması ve agresif para politikası sıkılaştırmasına ilişkin endişeleri artırmasıyla ABD’de Dow %1, S&P 500 %1,7, Nasdaq %3,2 düştü
Fed oranları artırırken,Piyasa, büyümenin beklenenden daha fazla geri çekilip çekilmeyeceğine bir anlam vermeye çalışıyor. Bakalım bügün açıklanacak olan ABD üretici fiyat endeksi verileri enflasyonla ilgili endişeleri hafifletebilecek mi?

Avrupa tarafına ECB’ye baktığımızda ise ; Fed'in faiz artışları konusunda beklendiği kadar sert adımlar atmasa da artık yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. Başkan Lagarde, ECB'nin tahvil alım programının üçüncü çeyreğinde başlarında sona erdirmesinin büyük olasılık olduğunu ve varlık alımları bittikten birkaç hafta sonra faiz artırımının gelebileceğini söyledi.

Haziran'da faiz artırımına gidilmesi ECB'nin faiz artırımından önce varlık alımını sonlandırma hedefiyle doğal olarak uyuşmuyor fakat 9 Haziran'daki toplantılarında faiz artırımına gitmeseler bile faiz artırım
planına dair çok güçlü bir mesaj vermeleri bekleniyor. Bugünle birlikte 12 gündür eur/usd’nin 1,05’in altına sarkamaması da ECB üyelerinin sürekli faiz artışının kaçınılmaz olmasından en kısa olması gerektiğinden bahsetmesinden kaynaklanıyor.

Yibitaş Yozgat Çimento ve Ege Endüstri sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 12/05/2022

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Petrol fiyatlarında yükseliş yerini düşüşe bıraktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)