E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDüşük risk iştahı korunmalı---

Düşük risk iştahı korunmalı

Düşük risk iştahı korunmalı
05 Ağustos 2020 - 09:25 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne hafif pozitif başlaması bekleniyor.

Bayram tatili sonrası güne tepki alımlarıyla başlayan BIST-100 endeksi günün geri kalanında yine oldukça zayıf seyretti ve %3.5 düşüşle 1,087 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem hacmi 23.1 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 6 hisse değer kazandı, 94 hisse ise değer kaybetti. Dolar/TL gece saatlerinde 6.90’a kadar gerilerken, sabah saatlerinde 6.9250 seviyesinden işlem görüyor. Dün pozitif tarafta kapanan yurtdışı piyasalarda ise sabah saatlerinde de hafif pozitif görünüm hakim.

ABD hisse piyasalarında genel iyimserlik sürüyor. Dow Jones endeksi yükselişini 3.güne taşırken, FANG hisselerinde kar satışları görüldü. Virüs vakalarında artış devam etse de ABD’de artış hızının azalması zaman zaman sektörel değişimlere sebep olabiliyor. Dün açıklanan ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen dayanıklı mal ve fabrika siparişleri de bu fiyatlamaya katkı sağladı. Öte yandan ABD’de
halen Senato’da görüşülen korona virüs destek paketi takip ediliyor, büyük ölçüde anlaşıldığı haberleri iyimserliği destekliyor.

İçeride ise açıklanan Temmuz ayı PMI verisi 53.9’dan 56.9’a yükselerek güçlü bir toparlanmaya işaret etti, sanayi üretimi açısından öncü olarak takip edilebilir. Ayrıca Temmuz ayı enflasyon verisi de beklentilerin altında gerçekleşerek aylık %0.6, yıllık ise %11.8 seviyesine geriledi.

Londra’da oluşan TL sıkışıklığı sebebiyle swap faizlerindeki hızlı yükseliş bu verilerin fiyatlanmasını engelledi. Swap faizlerindeki bu yükseliş ile beraber TL bulmakta zorlanılması hisse ve tahvillerde de satışa sebep oldu. Ancak bu durumun geçici olabileceğini düşünüyoruz, yine de yakın izlenmesini öneriyoruz. Bugün Avrupa ve ABD’de PMI verileri takip edilecek ayrıca ABD’de ADP istihdam raporu de izlenebilir.

BIST-100 endeksinin güne hafif pozitif başlamasını bekliyoruz. 1,100-1,115 ilk direnç seviyeleri iken 1,125 aşılmadıkça tepki sınırlı kalacaktır. Endekste 1,075- 1,060 bölgesi orta vade için de ana destek bölgesidir. 1,125 aşılmadıkça düşük risk iştahının korunmasını öneririz.

TÜFE temmuz ayında aylık bazda %0,58 artış gösterdi

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuz ayında beklentilerin (%0,65 artış) altında %0,58 artış gösterdi ve yıllık enflasyon oranı haziran ayındaki %12,62 seviyesinden %11,76 seviyesine geriledi. Temmuz ayında aylık bazda en yüksek artış, %2,44 ile ulaştırma grubunda olurken, çeşitli mal ve - hizmetler %2,39, ev eşyası grubu ise %2,38 artış gösterdi. Temmuz ayında giyim ve ayakkabı grubunda %3,48, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise %1,28 azalış görüldü.

Yıllık bazda en yüksek artış %21,90 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşirken, alkollü içecekler ve tütün grubunda %21,78 artış görüldü. Yıllık bazda düşüş gösteren grup olmadı.Çekirdek enflasyon (B Endeksi) temmuz ayında aylık bazda %0,71 artış gösterdi ve yıllık bazda artış %11,95’ten %10,49’a geriledi.

Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) temmuz ayında, bir önceki aya göre %1,02 artış gösterdi ve yıllık bazda artış %6,17’den %8,33’e yükseldi. Temmuz ayında ana sanayi gruplarındaki fiyat değişimleri aylık bazda incelendiğinde, en yüksek artış %3,62 ile enerji mallarında görülürken, dayanıklı tüketim malları %2,15, sermaye malları %1,22, ara malları ise %0,94 artış gösterdi. Temmuz ayında düşüş gösteren tek grup %0,21 ile dayanıksız tüketim malları grubu oldu.

Yorum: 2020 Temmuz ayında tüketici fiyatları, giyim ve ayakkabı grubundaki fiyat düşüşlerine ek olarak bir önceki yıldan gelen yüksek baz etkisinin katkısıyla yıllık %11,76 seviyesine geriledi. Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın ulaştırma ve enerji fiyatlarına yansıması ile kur değişimlerine hassas gruplardaki fiyat artışları ise aylık bazdaki artışın belirleyicileri oldu. Kısa vadede yüksek baz etkisinin enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin devamını beklemekle birlikte, yıl sonu enflasyon görümünü üzerinde iç talepte beklenen toparlanmanın, kur seviyelerinin ve emtia fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)