E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDurmuş Yılmaz: Görüşme talebi IMF heyetinden geldi---

Durmuş Yılmaz: Görüşme talebi IMF heyetinden geldi

Durmuş Yılmaz: Görüşme talebi IMF heyetinden geldi
23 Eylül 2019 - 17:09 borsagundem.com

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF heyeti ile yaptıkları toplantının gizli olmadığını, heyetin kendilerini davet ettiğini söyledi. Yılmaz, toplantıda Türk Lirası'nın durumunun gündeme geldiğini belirtti.

Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer'in haberine göre, CHP'nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile İYİ Partili Yılmaz'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yaptığı görüşmeye yönelik eleştiriler sürerken, Yılmaz görüşme talebinin IMF heyetinden geldiğini ifade etti.

Görüşmenin prosedüre uygun ve gizli olmadığını aktaran Yılmaz, Türkiye'nin 'Dördüncü Madde Konsültasyonu' çerçevesinde IMF'yi davet ettiğini hatırlatarak, 12 Eylül’de Türkiye’ye gelen heyetin ziyareti hakkında şunları söyledi:  

"Türkiye’deki ekonominin genel durumunu tespit edip diğer 186 üye ülkesiyle paylaşmak üzere yapılan bir ziyaret bu. Bunu yaparken önce ülkenin ekonomi politikasından sorumlu resmi makamlarla ve hükümetle görüşüyorlar. Arkasından Türkiye’deki sivil toplum örgütleriyle, sermayenin temsilcileriyle ve diğer ilgililerle bir görüşme yapıyorlar. Muhalefet olarak bizimle de görüşmek istediler. Dolayısıyla teklif onlardan geldi. Biz gizli bir toplantıya gitmedik. Bizim adımız, sanımız, kurumumuz belli. Bize sorulan soruları kendi perspektifimizden namuslu dürüst şekilde yanıt verdik."

Kendilerinden ekonominin genel bir değerlendirmesini istediklerini aktaran Yılmaz, "Ben kendi açımdan bu değerlendirmeyi yaptım. Bu değerlendirme de şu zamana kadar gerek parlamentoda kanun teklif tasarıları görüşülürken, gerek bütçe görüşmelerinde, gerek sosyal medyada, televizyonda vs. yaptığım, kamuoyunca bilinen görüşlerimi tekrar ettim" ifadelerini kullandı. 

'YORUM YAPMADILAR, SADECE DİNLEDİLER VE NOT ALDILAR'

Yılmaz, ekonomi hakkındaki genel değerlendirmesinin yanı sıra bazı spesifik soruların olduğunu da belirterek bunlardan birkaçını şöyle anlattı: 

'Faiz indirimine rağmen Türk Lirası neden bu kadar istikrarsız?' sorusu soruldu. Ardından ‘İçinde bulunduğunuz durumdan çıkmak için önerileriniz var mı?’ denildi. Bizim söylediklerimiz üzerine yorum yapmadılar. Sadece dinlediler ve not aldılar. Gerçek rakamları bilmediğimiz için bizim somut öneri sunmamız doğru değil.

Kamu çalışanlarına ilk yıl için yüzde 4+4, ikinci yıl için yüzde 3+3 zam yapıldı. İç talebin canlanabilmesi için bunun daha yüksek olması lazım.

Merkezi hükümet borcunun milli gelire oranına baktığımızda yüzde 32 civarında. Dolayısıyla burada bir mali alan var. Ama biz kamu-özel işbirliğinden, yap-işlet-devret’ten ne kadar yükümlülük ortaya çıktığını bilmediğimiz için bir şey söyleyemeyiz. Dolayısıyla elimizde bilgi belge yok’ dedik.
Yılmaz, toplantıda Faik Öztrak ile IMF’den üç kişinin olduğunu aktardı.

CHP'den IMF görüşmesi için açıklama geldi

 

AK Parti'li Muş'tan CHP'ye IMF tepkisi

 

Çelik: CHP'nin IMF ile görüşmesinde çifte standart var

 

Çelik: IMF mi CHP'ye, CHP mi IMF'ye danışmanlık yapıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kamil24 Eylül 2019 08:02

    Muhalefet IMF nin görüşme talebini geri çevirmeliydi. Görüşmeyi yaparak asıl çağıranların tuzağına düştü ve şimdi sadece muhalefet konuşuluyor. Demek ki AKP hükumeti IMF ile görüşmeye başlamış... 

  • Kerim24 Eylül 2019 02:53

    Imf ile gorusmekten korkmayin..2000lerin basini hatirlayiniz imf ile gorusulup durmustu ancak sonucta anlasma cikmamuisti.yalniz imf ile gorusuluyordu diyebdoviz uzerinde olumlu etkisi olmustu gorusun durun lakin uzatin anlasmayin..reis de dogru soyluyor faizler dusmeli dusuk faiz yuksek kur uygulanmali..adsm olmamiz icin bu sart.dovizler dusukken bankalardaki yastik altindaki dovizimizfe az idi.simdi masallah kulaklarimizdan dolar fiskiracak...bankalar bunlari hedge efip piyasaya satsinlar faizde dovizde asagi gitsin..damadi ellemeyin serbest birakin bildigi gibi yapsin birakin doviz biraz artsin milletin elin Deki doviz kiymetlensin dis acik azalsin faizler dusunce ekonomi canlanir kimse tutamaz savunma sanayisine bilim ve yeknolojiye yatirim yapilsin. Ithalatin onu kesilsin..faizler acilen dusmeli enflasyon %10 faizler %15 olmaz acilen dusmeli

  • Bakhele24 Eylül 2019 01:49

    Sanami kaldi. Imf ile gorusmek. Kimi temsil ettin yunan vekil olarak atinayi mi kurtaracaktiniz. Zurnanin son delikleri

  • Kenan Kolkar24 Eylül 2019 00:19

    benim anlamadığım bir nokta var.bu adam doğru düzgün konuşması dahi yoktur iki lafı bir araya getirip cümle dahi kurmaktan aciz birisi  nasıl MB başkanı yaptılar hala anlamış değilim.bir de çıkmış şuan ahkam kesiliyor.eğer bu milletvekilene ülkemiz kaldı ise vay bu ülkenin haliye vay.kafası biraz çalışsa ne yapar dı dilenir dolanır yine bu ülkeyi ımf muhtaç etmez idi.demekki bunların yeteneği bilgisi yoktur.

  • x124 Eylül 2019 00:14

    bizde yedik.he hee he

  • Osman23 Eylül 2019 21:03

    Etik olarak yanlış , tv de bir ekonomi proğramına çıkabilirsiniz.Türkiyenin ekonomisi ile ilgili gazetelerde makaleler yazabilirsiniz.Ama İMF nin bulunduğu bir ortamda , tartışmaya katılmak , bilgi paylaşımı vs..yanlış hareketler gibi geliyor bana çünkü böyle bir tartışmaya katılmak devlet sırlarının yabancılara kasıtlı olmasa bile sızdırılması , kazayla ağzımızdan kaçması ülkemiz  için iyi olmaz.Ülkenin ekonomi bakanı maliye bakanı var yani onlarla görüşssünler.

  • Yuh 23 Eylül 2019 19:43

    Hangi gerekçe ve hangi sıfatla buluşup görüştünüz Rabbim bu ülkeyiz sizin gibi hainlerden korusun yoksa çoluk çocuğumuzun geleceği harap

  • ahmet23 Eylül 2019 19:38

    iyide sen kimsin ne sıfatla cagırıyorlar.bir baska olayda seni cagıranlar gel turkiyeyi kurtar diye cagırmayacagını bilemeyecek kadar cahilmisiniz.

  • Fenasi 23 Eylül 2019 19:31

    Cehapekaka iktidara gelirse ilk yapacağı işin ne olduğunu anlayin

  • yooo23 Eylül 2019 22:17

    su sayaçlarını okuyacaklar ahahahaha

  • Ferhat23 Eylül 2019 18:59

    Sömürge eyaletin valileri gibi koşa koşa hesap vermeye gitmişler

  • Dd23 Eylül 2019 18:34

    Sömürücü arkadaşların seni arıyor bak. Seni özlemiş, ler. IMF nin türkiye maşa,sı.  Yolacak ülke bulamadılar türkiye yi arıyorlar. Yunanlı batakci. Mısır batakci. Ukrayna zaten bitik. Türkiye gibi borcunu tıkır tıkır ödeyen.  Aptal ülke bulamadılar. IMF zararda çare arıyorlar. DURMUŞ bu işlere maydanoz olma. Akıllı ol.

  • Vatandaş 23 Eylül 2019 18:34

    Kurumlar o kadar siyasallaştı ve güvenirliğini yitirdi Hadi bir de muhalefeti dinleyelim demiş olabilirler. Ayrıca İMF terörist bir kurum değil. Bebek katilinin kardeşini TRT ye çıkarıldığını da unutmamak lazım.

  • AhmetK23 Eylül 2019 19:46

    İnsanlar kardeslerının suclwrından sorumlu degıldır, bu 1. Ayrıca cıktı da devlete saldırın mı dedi, bu 2. Hdp ile ortaksınız, utanmadan hukumete giydirmeye calısıuorsun ve bu mandacı zihniyettekı partılerı savunuyorsun. Utanman olsun, bu da 3. Şimdi kaybol

  • ahmet23 Eylül 2019 19:39

    tabii canım imf bizi sevdiginden bizi kurtaracak ya.

  • Evindekilerinamınakoyum23 Eylül 2019 18:49

    Diyorsun

  • bilader23 Eylül 2019 18:16

    cevabi almislarda ondan soru sormamislar. gercek rakamlari bilmedigimiz icin bir yanit vermemiz dogru olmaz demissiniz. adamlar, bu yanitin uzerine ne yorum yapsin. ana muhalefet ulkede ne olup bittigini goremiyorsa, hersey hasiralti ise, butun kararlar kapali kapilar ardinda ise, istikrar beklemez. imf cevabini almis. asil imf bu soruyu neden sormus ben ona takildim. demek hukumetin yakinda imf ye gidebilecegine dair bir girisimi olmus. onlarda onceden hazirlik yapiyor olabilir.

  • AhmetK23 Eylül 2019 17:38

    Sizin ekonomik politikalara etkınız ne ki sizi dinliyorlar. İçimizdeki işbirlikçilerisiniz işte. Adamların muhatabı ekonomi yonetımı olmalı. Gecın bu ayakları

  • 111123 Eylül 2019 17:34

    Lafa bak! Yorum almamışlar sade dinlemişler... Sanki söyledikleriniz yorum değil. Bu adamdan iyi palyaço olurmuş, o ekonomist olmayı tercih etmiş

  • fafa23 Eylül 2019 17:29

    Keşke hükumete bilgi verseydiniz,keşke hükumet de şeffaf olsaydı.O zaman görüşme daha sağlıklı olurdu.Zaten hükumet her şeyi gizli kapaklı yapıyor.

  • AhmetK23 Eylül 2019 19:42

    aile ekonomisi mi. Niye herseyı soylesın devlet yonetımı

  • edy23 Eylül 2019 17:28

    siz de koşa koşa gitmişinizdir. bizi adam yerine koyuyorlar diye elleham. elin gâvuru sağmayacağı ineği niye arar.?

  • D123 Eylül 2019 17:21

    Durmuş Yılmaz sana kim ekonomik yetki verdide. TLnin ve ekonominin durumu hakkında 186 ülkeye bilgi paylaşma ihtiyacı duydun? CHPyi zaten herkes biliyor, 2 tane yabancı gördümü Türkiye'yi şikayete etmeden duramazlar. Kılıçtaroğlu ülkesini sık sık yabncılara şikayet etti, anlaşılan hala ediyor.. Size ne oldu?