E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDurmuş Yılmaz faiz için ne dedi---

Durmuş Yılmaz faiz için ne dedi

Durmuş Yılmaz faiz için ne dedi
22 Aralık 2015 - 22:58 borsagundem.com

Durmuş Yılmaz: Para politikası sıkılaştı, asıl belirleyici piyasanın ihtiyaç duyacağı para olacak

Merkez Bankası eski başkanlarından Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, ABD Merkez Bankası'nın (Fed), 10 yıl sonra ilk faiz artırım kararının ardından, faizlere dokunmayıp, aksine sabit bırakmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırdı mı yoksa gevşetti mi? Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırdı. Enflasyonla mücadele ediyorum mesajı verdi" dedi. Yılmaz, ancak yine de asıl belirleyicinin piyasanın ihtiyaç duyacağı para olacağını söyledi.

Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği (DESİAD) ile Dünya Gazetesi işbirliğiyle Denizli Anemon Otel'de, '2016'ya Girerken Türk İş Dünyası'nı Etkilenmesi beklenen trandler' konulu toplantı düzenlendi. Ekonomist Dergisi'nin belirlediği Anadolu'da ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içine giren 30 Denizli firmasına da plaket verilen toplantıya Merkez Bankası eski başkanlarından Durmuş Yılmaz, konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını DESİAD Başkanı Ahmet Yavuzçehre yaptı. "28 aylık seçim maratonunda konsontrasyonunu bozmayan, seçim atmosferiyle beynini uyuşturmayan işadamlarımızı, şirketlerimizi yürekten kutluyorum" diyen Yavuzçehre, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Reel ihracatın azaldığı bir devrede aldıkları tedbirler ile diğer şirketler gibi küçülmediler, kapasitelerini ortalamanın altında hasara uğratarak ilk 500 firma içine girdiler. Dört bir tarafı terörle çalkalanan bir memlekette yatırım yapma konusunda ısrar ettiler, Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğu konusunda inandırıcı oldular. Sanayicilerimiz, seçim taahhütleri kendi cüzdanlarından verilirken, ucuz siyaset tuzağına düşmemiş, işlerine ve çalışanlarına yatırım yapma konusunda ısrarlı olmuşlardır. Yeniden hepsini kutluyorum."

'PARA POLİTİKASI SADELEŞTİRİLMEDİ'
Daha sonra kursiye gelen Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, ABD Merkez Bankası'nın (Fed), 10 yıl sonra ilk faiz artırım kararının ardından, faizlere dokunmayıp, aksine sabit bırakmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, "Bildiğiniz gibi Merkez Bankası, geçen ağustos ayında kamuoyuna bulunduğu paylaşımda, 'Biz Amerikan Merkez Bankası'nı takip ediyoruz. Onlar faiz oranlarını arttırdıktan sonra biz de para politikaları uygulamalarımızda bir sadeleştirmeye gideceğiz' dedi. Bugün itibariyle söz konusu sadeleştirme henüz yapılmış değil. Para politikası toplantısından sonra yapılan kısa açıklamada, bu sadeleştirmenin önümüzdeki toplantıda yani 2016 yılının Ocak ayında yapılacağı konusunda açıklama var" dedi.

Merkez Bankası'nın bugün yaptığı açıklamadan özetle çıkarılması gereken sonucu ise Yılmaz şöyle özetledi:

"Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırdı mı yoksa gevşetti mi? Hemen görünürde 25 baz puan arttırdığı için Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırdı. Enflasyonla mücadele ediyorum mesajı verdi. Ama bunun asıl belirleyicisi, yarını takip eden günlerde piyasanın ihtiyaç duyduğu paranın ne kadarı 7.50'den verilecek, ne kadarı 10.75'ten verilecek. Eğer tamamını 7.50'den verirde, çok az bir kısmını 10.75'ten verirse, ortalama maliyeti de 8.60 ya da 8.70 olursa o zaman para politikası gevşetilmiş demektir. Enflasyonla mücadelede artık ağırdan alınıyor demektir. Merkez Bankası paranın azını 7.50'den, çoğunu 10.75'ten verirse, toplam kaçan maliyet 9.0, 9.10 gibi bir yerlerde oluşursa o zaman 'Para politikası sıkılaşmıştır, enflasyonla mücadele ediliyor' diyebiliriz. Ama yeterli mi yetersiz mi bunu kamuoyunun taktirine bırakıyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)