E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDurgunluk senaryoları yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor---

Durgunluk senaryoları yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor

Durgunluk senaryoları yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor
03 Mart 2023 - 17:06 borsagundem.com

ABD ekonomisinde resesyon olasılığı giderek artıyor. Yatırımcılar ise olası bir durgunlukta güvenli limanın neresi olacağını merak ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde geçen yıldan bu yana konuşulan resesyon olasılığının giderek artması, yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in faizleri rekor düzeyde artırması sonrası ABD ekonomisine dair verilerin bir resesyonu çağırıyor olması yatırımcılar için ‘yumuşak iniş’ olasılığının masadan kalktığını gösteriyor.

Yüzde 230’luk artış

Markets Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, Smead Capital Management'ın kurucusu Bill Smead, bir durgunluk sırasında 'petrol ve gaz’a yatırım yapmanın elde kalan en makul bahislerden biri olacağını ifade ediyor.

Enerji Sektörü Endeksi’nin (Energy Select Sector - SPDR), pandeminin düşük seviyelerinin görüldüğü Mart 2020'den bu yana S&P 500’ün elde ettiği yüzde 71’lik artışa kıyasla yüzde 230’luk yüksek performansı da, enerji sektörünün performansının gelecek vadettiğini gösteriyor. Ancak yatırımcılar, Fed'in sıkılaştırma politikasını gevşeteceği beklentisiyle değer hisse senetlerinden uzaklaşmasıyla, bu performansın son birkaç ayda yavaşladığı görülüyor.

Bill Smead'e göre ise, kısmen piyasanın diğer sektörlerine göre değerinin altında kaldığı için enerji sektörünün olumlu yönü henüz tam olarak ortaya çıkmış da değil. Smead, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “Tüm enerji sektörü, 2020 yılında S&P 500 Endeksi’nin yaklaşık yüzde 2,4'üyle dibe vurmuştu ve şu anda endeksin yüzde 4,79’u seviyesinde bulunuyor. Buradan, enerji sektörünün hala çok düşük bir seviyede oturduğu gözüküyor. Oysa sektör, S&P 500’ün toplam karının çok daha büyük bir bölümünü üretiyor” şeklinde yazıyor.

Petrol arzı düşük kalacak, fiyatlar yükselecek

Smead, değer düşüklüğüne ek olarak, sektörü öne çıkaran rüzgarlar olduğunu da düşünüyor. Smead, petrol arzının düşük kalacağını ve bunun fiyatların iyileşmesine yol açacağını öne sürüyor.

Smead, örnek olarak Pioneer Natural Resources CEO'su Scott Sheffield'ın yakın tarihli bir kazanç çağrısında petrol fiyatının 2023 yazına kadar varil başına yaklaşık 100 dolara çıkacağına inandığını ve firmanın fiyatları yükseltmek ve yatırımcıları memnun etmek için arzı kısıtlamaya devam edeceğini söylediğini gösteriyor. Sheffield, “2022'de rekor bir yıl geçirdik. Hem temettüler hem de geri alımlarla 8 milyar doları yatırımcılara geri iade ettik” şeklinde konuşuyor.

Ham petrol fiyatları varil başına geçen Haziran'daki 120 dolarlık zirvesinden 77,70 dolar seviyelerine kadar gerilemiş durumda.

Resesyon, yatırımcıları enerji sektörüne çekecek

Ayrıca Smead, yaklaşmakta olan bir durgunluğun diğer sektörlerdeki karları yok edebileceğini ve yatırımcıları petrol endüstrisine akın etmeye bırakabileceğini de söylüyor.

Birçok Wall Street ekonomisti 2023 yılında bir durgunluk öngörüyor. Fed’in Hazine getiri eğrisine dayalı modeller de durgunluk olasılığını yüzde 57 olarak gösteriyor. Aynı zamanda, Ocak ayı enflasyon rakamları, yatırımcıları Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ikna etmiş gibi görünüyor. Smead, bu durumun da diğer sektörlerde düşüş için daha yüksek risk anlamına geldiğini belirtiyor.

Smead, “Eğer Sheffield petrol fiyatları konusunda haklıysa ve tersine çevrilmiş verim eğrisi ekonomi üzerinde olağan etkisini gösteriyorsa, petrol ve gaz kazançları geçen yıl olduğu gibi tek makul yatırım alanı haline gelebilir. Yatırımcı dostu olmaya yönelik bu tutum aynı zamanda oldukça ekonomik de. Önümüzdeki on yıl için fosil yakıt enerjisini daha yüksek fiyatlarla üretmekten daha iyi bir şey olamaz” şeklinde görüş bildiriyor.

5 enerji hissesi

Smead genel olarak enerji sektörü konusunda iyimser olsa da, özellikle endüstrinin lider olmayan şirketlerine odaklanmayı tercih ediyor. Smead, orta ve büyük sermayeli şirketlerin ‘mega sermayeli’ şirketlerden bile daha az değerli olduğunu söylüyor. Smead, “Orta ölçekli/büyük hacimli petrol şirketleri ile Exxon ve Chevron gibi mega büyük şirketler arasında kurumsal değer/borç oranına göre düzeltilmiş nakit akışıyla temsil edilen devasa bir değerleme farkı olduğuna inanıyoruz” diyor.

Smead, üçü ABD merkezli, ikisi kanada merkezli olan ve yatırıma uygun gördüğü görece daha az değerli firmaları şöyle sıralıyor: Occidental Petroleum, ConocoPhillips, Ovintiv, Cenovus ve MEG Energy.

Fed için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

 

Borsalarda rallinin süreceğini gösteren üç işaret

 

2023 yılbaşı rallisinin ardındaki 1 trilyon dolarlık sır

 

Yılbaşı rallisi balon muydu?

 

Hisse senetlerine yatırım bu koşullarda büyük risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)