E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDünyaya kafa tutan dev yatırım!---

Dünyaya kafa tutan dev yatırım!

Dünyaya kafa tutan dev yatırım!
14 Eylül 2016 - 13:32 borsagundem.com

SASA’yı Sabancı’dan satın alan Erdemoğlu Holding, fabrikaya 400 milyon dolarlık yatırıma başladı. Şirketin patronu İbrahim Erdemoğlu “1 milyar $’lık polyester ithalatını bitirmeyi hedefliyoruz” dedi

Türkiye'nin darbe girişimini püskürtmesiyle farklı bir ruha kavuşan sanayici, dünyaya kafa tutan yatırım kararları almaya başladı. Dünyanın en büyük halı üreticilerinden biri olan Erdemoğlu Holding, Türkiye'nin tek polyester elyaf üreticisi SASA'nın yüzde 51'ini Sabancı Holding'ten 104 milyon dolara aldıktan sonra dev yatırım için düğmeye bastı. Şirket, borsada işlem gören SASA hisselerine dönük çağrı süreci sonrası hisse oranını yüzde 84.8'e çıkardı.

"SASA'yı almasaydık, yenisini kuracaktık" diyen Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 205 milyon dolara satın aldıkları SASA'da 210 milyon dolarlık bir modernizasyon yatırımı başlattıklarını söyledi. Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre 200 milyon dolarlık ilave bir yatırım daha yapmayı planladıklarını aktaran Erdemoğlu, "Yapılan harcama satın alma bedeliyle birlikte 600 milyon doları bulacak. SASA Adana Üretim Kompleksi'ni son teknolojiyle donatılmış bir tesis haline getirerek Çin dışı dünya pazarının en büyük polyester elyaf üreticisi yapacağız" dedi.

HEDEF ÇİN DIŞI PAZARDA LİDERLİK
İki yıl içinde, Çin dışı coğrafyalarda polyester elyaf sektöründe dünya lideri olacaklarını söyleyen Erdemoğlu, "SASA'da 50 yıllık çok değerli bir know-how, alt yapı ve kadro var. Çin dışı dünya liderliği hedefimiz doğrultusunda SASA biçilmiş kaftandı" diye konuştu. SASA ile dünyada bir ilke imza atacaklarını belirten Erdemoğlu, şunları anlattı: "Yatırımlarımız tamamlandığında tek hattan günde 1.000 ton polyester elyaf üretimi yapar hale geleceğiz. 1.000 ton üretim, günde 50 TIR yapıyor. Bu da iki sene sonra ülkemizin, Çin dışı dünya pazarının polyester elyaf lideri olacağı anlamını taşıyor. Ayrıca cari açığa 350 milyon dolarlık bir fayda sağlayacağız. Yani ürettiğimiz miktar kadar ithalatı bitireceğiz."

200 MİLYON $'LIK ELYAF İTHALATINI BİTİRECEK

Dünyanın en modern polyester fabrikasını kuracaklarını vurgulayan Erdemoğlu, "Türkiye'nin yıllık 200 milyon dolar elyaf ithalatı var. Yaptığımız yatırım sonunda ürettiğimiz ürünler iç piyasaya yetecek. Hatta Türkiye'yi Ortadoğu, Rusya, Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri'ni polyester elyaf merkezi haline getireceğiz. Yıllık 200 milyon dolarlık ithalatı bitirip, 300 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

POLYESTERDE ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ

SASA'nın cirosunun 400 milyon dolar olduğunu belirten İbrahim Erdemoğlu, "Fabrikanın bin 100 çalışanı var. Üretimin yüzde 50'sini ihraç ediyor. Yatırımlarımızı yaptıktan sonra ciromuz 1 milyar doları geçecek" dedi. Türkiye'nin 3 yıl önce polyester ithalatının 1 milyar 300 milyon dolar olduğunu ancak petrol fiyatları düştüğü için bu rakamın 1 milyar dolarlara kadar gerilediğini aktaran Erdemoğlu, ana hedeflerinin toplam polyester ithalatını bitirmek olduğunu ifade etti. Erdemoğlu, "Şu anda sadece elyaf üretimi için yatırım yapıyoruz. İki ve üçüncü faz yatırımlarla, tekstüre ya da FDI iplik üretimleri için de yatırım yapacağız. Uzun vadeli planımız 1 milyar dolarlık ithalatı bitirmek ve Türkiye'yi polyesterde dünyanın üretim merkezi haline getirmek" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Future 202314 Eylül 2016 18:32

    Sasa Sabancılardaki haline bak şimdiki haline bak.....Demekki taze kan motivasyon ileri görüşlülük ve sonuç......Tebrik ederiz ülkemiz açısından böyle bir yatırım yapan aileyi.

  • halden14 Eylül 2016 14:33

    %85 kar ile sattım iki yılda ama hala aklımda ve takibimde.