E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDünyanın konuştuğu hisse---

Dünyanın konuştuğu hisse

Dünyanın konuştuğu hisse
30 Temmuz 2021 - 15:20 borsagundem.com

Çinli internet devi Tencent'in piyasa değeri bir ayda 170 milyar dolar düştü. Dünya genelinde temmuz ayında piyasa değeri en çok azalan 10 şirketten 9'unun Çin şirketi olduğu belirtildi

Çinli internet devi Tencent’in hisselerindeki büyük düşüş konuşuluyor. Şubatta piyasa değeri 950 milyar dolara kadar yükselen şirket, önceki gün 565 milyar dolara kadar geriledi.

Son bir haftadır düzenlemeler ile gerileyen Çin borsası aynı zamanda Asya piyasalarındaki görünümü de etkiliyor. Çinli regülatörlerin teknoloji ve eğitim sektörü şirketlerine ilişkin düzenlemeleri ile sert düşen Asya borsalarında Hong Kong borsasına kote Çinli şirketlerin hisselerinde yüksek volatilite gözlendi.

Pekin yönetiminin ABD borsalarına açılmaya dönük kısıtlamaları ve ABD ile Çin arasında artan gerilim de piyasalardaki dengelenme çabasını zorlaştırıyor.

PİYASANIN SEVGİLİSİYDİ

Tencent Holdings Ltd. sadece son bir ayda 170 milyar dolar değer kaybettiğini belirten Bloomberg, “Piyasanın sevgilisiydi, dünyanın en fazla kaybeden hissesi oldu” ifadesini kullanırken, yüzde 23'lük değer kaybıyla Tencent’in temmuzda kendi tarihindeki en kötü aylık hisse performansına imza attığına işaret etti.

Dünya genelinde temmuz ayında piyasa değeri en çok azalan 10 şirketten 9'unun Çin şirketi olduğu belirtildi.

Meituan ve Alibaba, söz konusu 9 şirket arasında yer aldı.

Ekim 2020'de 858 milyar dolara kadar yükselen Alibaba'nın piyasa değeri, üç gün önce 505 milyar dolara kadar geriledi. Şirket bugün itibarıyla 537 milyar dolar değerinde.

Pekin'de düzenleyici kurumların attığı adımların ardından Tencent'in sahibi olduğu sosyal medya devi WeChat, geçtiğimiz günlerde yeni üye alımını durdurmuş, karar piyasadaki dalgalanmayı artırmıştı.

EĞİTİM DE ÇAKILDI

Çin, bu hafta ayrıca eğitim sektöründe yaptığı kapsamlı düzenlemeyle birlikte çocuklara temel ders konularında özel ders verilmesini yasaklamıştı.

Bu adım Çin'in 120 milyar dolar büyüklüğündeki özel ders sektörüne büyük darbe vururken, New Oriental Education & Technology Group ve Koolearn Technology Holding Ltd gibi Hong Kong ve New York borsalarında işlem gören özel ders şirketlerinin hisselerindeki sert düşüşü tetikledi.

Yeni düzenlemelerle birlikte, ülkede özel ders veren şirketlerin kâr elde etmesi, sermaye artırması veya halka açılmasını yasaklanmıştı.

Asya borsaları Japonya öncülüğünde düşüşte

ABD'den Çinli şirketlerin halka arzına rest

Piyasaları sakinleştirmek için bankalarla görüşme

Çin borsası henüz dibe vurmadı!

Goldman Sachs, Çin hisselerine negatif bakıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin TS31 Temmuz 2021 00:29

    Adamların tek bir hissesi bizim bisti satın alır 900 milyar dolar bizim internet hizmeti saglayan ttkom tcel lin piyasa değerleri ise biri 2 buçuk milyar dolar diğeri ise 4 milyar dolar bile etmiyor.

  • İbrahim Arslan 30 Temmuz 2021 21:55

    Yüzde 70-80 değer kaybetmiş ... Türkiye de bu tarz şirketler onlarca var .. Çok büyük bir haber.. Bunlari haber yapicaginiza Türkiye de borsa da nasıl insanlar soyuluyor onlari gündem yapsanız daha az yorulursunuz ...

  • EKRİST30 Temmuz 2021 16:08

    Batsınlar KEFERELERİN hepsi.

  • Hüseyin ÇAKIR30 Temmuz 2021 20:39

    Alibaba'nın Kütahya temsilciliğine adayız.