E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDünyanın en büyük varlık fonundan kalıcı enflasyon uyarısı---

Dünyanın en büyük varlık fonundan kalıcı enflasyon uyarısı

Dünyanın en büyük varlık fonundan kalıcı enflasyon uyarısı
31 Ocak 2022 - 11:26 borsagundem.com

Norveç Varlık Fonu CEO’su yükselen enflasyonun kalıcı özellikler taşıdığını söyledi. CEO yüksek enflasyonun hisse senetlerine ve tahvil piyasalarına uzun süre etki edebileceği konusunda uyardı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük varlık fonu, enflasyondaki artış küresel ekonominin kalıcı bir özelliği haline geldiğini yatırımcıların da yıllar boyu sürecek düşük getirilere maruz kalacağı konusunda uyardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tüketici fiyatlarındaki artış, dünyanın büyük sanayi ekonomilerinde yirmi yılın en yüksek ivmesiyle seyrediyor. ABD’de Mayıs 2020’de sadece %0,1 olan yıllık enflasyon Aralık ayında %7’ye ulaşarak son 39 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

1,3 trilyon dolarlık Norveç Varlık Fonu’nun CEO’su Nicolai Tangen Financial Times’taki röportajında dünya çapında hissedilen yüksek talep nedeniyle ve tedarik zincirinde devam eden aksamalar gerekçesiyle enflasyonun “beklenenden daha güçlü olabileceğini” söyledi.

Dünyadaki hemen hemen tüm halka açık şirketlerin %1,5’ine sahip olan varlık fonunun CEO’su, “Dünyanın dört bir tarafında birçok yerde bu duruma şahit oluyoruz. Ikea'nın fiyatları yüzde 9 artırdığını gördük, gıda fiyatlarının arttığını gördük, navlun, kamyon taşımacılığı, metaller, emtialar, enerji ve gaz fiyatlarındaki aşırı yükselişler devam etti. Ücretlerde de artış işaretleri görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Aynı zamanda eski bir hedge fonu yöneticisi olan Tangen, “Bu nasıl sonuçlanacak? Tüm bunlar aynı anda önümüzdeki birkaç yıl boyunca tahvilleri ve hisse senetlerini aynı anda vuracaktır” dedi.

Dünya çapındaki ekonomistler enflasyondaki artışın kısa süreli olup olmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumdalar. Bazı ekonomistler pandeminin tedarik zincirlerinde geçici bir şoka sebep olduğunu ve bu sorunların zamanla hafifleyeceğini savunuyorlar.

Enflasyon beklentilerine ilişkin piyasa göstergeleri ise yatırımcıların yükselen enflasyon konusunda aşırı endişeli olmadığını gösterdi. Popüler piyasa göstergelerinden biri olan on yıllık kâr-zarar oranı göstergesi, enflasyonun bugünkü seviyelerden kabaca yüzde 2,5 düşeceğini işaret ediyor. Göstergenin iki yıllık versiyonu ise enflasyonun yakın vadede yüzde 3’ün biraz yukarısında kalacağını gösteriyor.

Ancak Tangen daha fazla insanın emekli olması veya işlerinden istifa etmesi gibi diğer nedeniyle kalıcı enflasyon öngörüsünün desteklendiğini belirtiyor.

2022 yılına hem tahviller hem de hisse senetleri olumsuz başladı. Yatırımcıların ana akım sermaye piyasalarına ilişkin uzun vadeli getiri beklentileri gittikçe daha kasvetli hale geliyor.

Sermaye yönetimi şirketi AQR Capital Management’ın oluşturduğu %60 hisse senedi %40 tahvil ağırlıklı klasik dengeli portföyü önümüzdeki beş ila on yıl içerisinde yıllık bazda sadece %2 oranında getiri sağlanacağını öngörüyor. Fon şirketinin önerdiği getiri oranı son 5 yılda sağladığı %5 oranındaki getirinin yarısından daha az.

Büyük yatırımcılar, hedge fonları, risk sermayesi ve gayrimenkul de dahil olmak üzere "alternatif" yatırım stratejileriyle getirileri artırmayı hedefliyorlar. Yatırım araştırmaları şirketi Preqin’in verilerine göre alternatif yatırımların yönetimi altında bulunan 13,3 trilyon dolarlık varlık 2026 yılının sonuna kadar 23,2 trilyon dolara kadar yükselebilir.

Norveç Varlık Fonu’nun yönetimi altında sadece hisse senetleri, tahviller ve gayrimenkulleri kapsayan klasik yatırım araçları yer alıyor. Fon geçen yıl %14,5 oranında bir artış göstererek en çok getiri oluşturduğu 4. yıla ulaştı. 2008'deki Küresel Finans Krizi’nden bu yana fonun istikrarlı bir şekilde büyümesine karşın, Tangen bu büyümenin yakında sona erebileceği konusunda uyardı.

Varlık fonunun CEO’su, “Önümüzde çok daha zorlu dönemler olacak. Aşırı düşük faiz oranları, çok yüksek piyasa değerlemeleri ve yükselen hatta bazı bölgelerde fırlayan enflasyon nedenleriyle birilkte uzun bir süre düşük getiriler görebiliriz” dedi.

Enflasyon ne gelecek

 

ABD’de enflasyon göstergesi 40 yılın zirvesinde

 

ABD’nin en büyük ekonomisini salgın derinden sarstı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)