E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDünyanın en büyük ekonomisi durgunluğun içinde mi, eşiğinde mi?---

Dünyanın en büyük ekonomisi durgunluğun içinde mi, eşiğinde mi?

Dünyanın en büyük ekonomisi durgunluğun içinde mi, eşiğinde mi?
29 Temmuz 2022 - 08:45 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Asya piyasaları, ABD resesyonundan ziyade faiz artırımlarının hızındaki olası bir yavaşlamaya odaklandı. Çünkü piyasalar, ABD verileri sonrasında ekonomisinin ikinci bir çeyrek boyunca küçüldüğünü gösteriyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi zaten bir durgunluğun içinde mi yoksa eşiğinde mi olduğunun cevabı aranıyor. Çünkü kırk yılın en yüksek enflasyonuyla savaşılıyor olması ve gayri safi yurtiçi hasılanın
küçülmesi durgunluk mu var yoksa eşiğinde sallanılıyor mu sorularını da beraberinde getiriyor. Geçen çeyrekte, ondan önceki çeyrekteki %1,6 daralmanın ardından açıklanan 2.çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla verisinde %0,9 oranında daralma yaşandığı görülüyor. FED Gelecek toplantılarda bundan sonraki açıklanacak ekonomik verilere göre faiz oranlarını belirleyeceği sinyali verilmişti. Bu yıl üçüncü defa 75 baz puanlık agresif faiz artırımı gerçekleşti. Önümüzdeki toplantı merakla bekleniyor.

ABD piyasaları, FED Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımlarının yavaşlamaya başlayacağı ve sonunda 2023'te faiz indirimlerine dönüşeceği söyleminin spekülasyonlara yol açmasıyla yükseliş gösterdi. Dow Jones %1.03, S&P 500 endeksi %1,21 ve Nasdaq %1,08 arttı.

ABD Hazine tahvilleri, zayıf ekonomik verilerle geriledi ve gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %2.6759'a geriledi. Faiz oranı beklentilerine göre hareket eden iki yıllık tahvilin getirisi ise %2.8703 seviyesinde hareket ediyor.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.41 ve Japonya'nın Nikkei hisse ortalaması %0,3 oranında artış gösterdi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.8 artışla varil başına 108$'a yükselirken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü de %1.08 artışla 97.46$'a yükseldi.

Ayın son günü hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun bir veri akışı piyasaları bekliyor. Yurt içinde dış ticaret, hizmet üretici fiyatları ve turizm istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise Almanya GSYH ve iş gücü, Euro enflasyon ve GSYH, ABD kişisel gelirler ve harcamalar, Michigan tüketici güven endeksi öne çıkıyor.

Demir cevheri, 4 haftanın zirvesinden döndü

 

Altında yön yukarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.29 Temmuz 2022 11:32

    DURGUNLUK İTHALATIN AZALMASI NEDENİ İLE GERÇEKLEŞİYOR İSE OLUMLU SAYILMALIDIR bizde büyüme ithalat ihracattan daha fazla artması nedeniyle olduğundan olumsuz büyüme olmaktadır