E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDünyadaki toplam döviz rezervleri arttı---

Dünyadaki toplam döviz rezervleri arttı

Dünyadaki toplam döviz rezervleri arttı
08 Ocak 2014 - 23:50 borsagundem.com

​IMF'in çeyreklik dönemler itibariyle yayımladığı COFER raporuna göre dünyadaki toplam döviz rezervleri 11 trilyon 434 milyar dolara çıktı

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) çeyreklik dönemler itibariyle yayımladığı ve dünyadaki toplam döviz rezervleri ile rezervlerin dağılımını gösteren COFER (Currency of Official Exchange Reserves) raporu açıklandı. Buna göre dünyadaki toplam döviz rezervleri 2013’ün üçüncü çeyreğinin sonunda 11 trilyon 434 milyar dolara çıktı. IMF’in COFER raporunda toplam rezervler iki kategori altında ele alınıyor. Buna göre rezervler resmi olarak açıklanan kurlara göre olanlar (allocated reserves) ve belirli bir döviz kuru olarak tutulmayan ya da açıklanmayan rezervler (unallocated reserves) olarak tanımlanıyor. Dünyada resmi olarak açıklanan kurlara göre olan toplam rezerv miktarı ise 6 trilyon 191 milyar dolar. Dünyada açıklanan ve açıklanmayan kategoride tutulan toplam rezervlerin yüzde 33.3’si ABD doları, yüzde 13.07’si ise euro cinsinden hesaplarda tutuluyor. Açıklanan kurlara göre olan rezerv miktarında ise ABD dolarının payı yüzde 61.4, euronun payı yüzde 24.1 olarak hesaplanmış. Toplam rezervin yüzde 32.7’si gelişmiş ülkeler tarafından tutulurken, kalan yüzde 67.3’ü gelişen ülkelerin merkez bankaları tarafından saklanıyor. IMF’nin yayımladığı COFER raporundan çıkan belli başlı sonuçlar şöyle ;

• Dünyada toplam tutulan rezervler içerisinde ABD Doları’nın payı azalıyor. Bu oran en son raporda yüzde 33.3 ile en düşük seviyesine geriledi. 2000 yılında toplam rezervlerin yüzde 55.8’i ABD doları cinsindendi.

• Gelişen ülkelerin gelişmiş ülkelere göre tuttukları döviz rezervi miktarı artıyor. 2013 yılında tutulan döviz rezervinin yüzde 67.08’i gelişen, yüzde 32.92’si gelişmiş ülkelerin kasasında. 2000 yılında gelişmiş ülkeler dünyadaki toplam rezervin yüzde 62.87’sini, gelişen ülkeler yüzde 37,13’ünü tutuyordu. Burada son 10 yılda başta Çin olmak üzere gelişen ekonomilerin hızlı büyümesi ve gelişmiş ülkelerdeki krizin etkisi oldu.

• ABD Doları’nın ardından en yüksek oranda tutulan rezerv para euro. Ancak Euro’nun toplam rezerv içerisindeki payı düşmeye devam ediyor. 2003 yılında dünyada tutulan rezervin yüzde 18.4’ü euro cinsinden tutulurken, 2013 yılında bu oran yüzde 13.08 oldu. Euro Bölgesi borç krizi euronun rezerv para niteliğine zarar verdi.

İsviçre’nin rezervleri 15 milyar frank eridi
İsviçre Merkez Bankası, altın fiyatlarının 2013’ü yüzde 28 değer kaybetmesinin ardından rezervlerinin 15 milyar frank (16.5 milyar dolar) erdiğini bu yüzden 2013 yılı için 9 milyar frank (10 milyar dolar) zarar bildireceğini açıkladı. İsviçre Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, banka 2013’te 3 milyar frank (3.3 milyar dolar) döviz değerinde artış ve UBS AG İsviçre bankasına mali destek vererek kurtarmak için 3 milyar frank değerinde istikrar fonu satışı gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)